Afbeelding
Gemma Jansen

De zomer komt eraan

De tijd lijkt voorbij te vliegen. Voor mijn gevoel is het voorjaar nog maar net begonnen, maar ten tijde van dit schrijven zitten we alweer vlak voor Pinksteren. En dan is het bijna zomer. Maar wat hebben we een mooi voorjaar gehad! Stralend mooi weer en net op tijd flink wat regen zodat we voorlopig verzekerd zijn van voldoende gras voor onze paarden en pony's. Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar hoewel ik de stalperiode heel gezellig vind met alles en iedereen lekker bij huis, ben ik ook altijd blij als het weideseizoen weer begonnen is.

Gelukkig is er weer heel veel moois om van te genieten. Het wedstrijdseizoen is volop in gang en voor de recreatieve menners en de liefhebbers van het traditioneel gerij zijn er ook weer prachtige ritten te maken. Terugkijkend op de wedstrijden was natuurlijk Kronenberg een schitterend evenement in eigen land, en overseas bijvoorbeeld Windsor, om er een paar te noemen. Binnenkort is Valkenswaard aan de beurt en dan gaan we richting de nationale - en wereldkampioenschappen. Dus ... de tijd gaat inderdaad snel. Regionaal zijn er ook elk weekend overal wedstrijden te rijden, dank zij de talloze vrijwilligers die zich inzetten voor hun vereniging.

Voor deze editie van de MenSport gingen Marleen van Straaten en Astrid Weijts naar Berry van den Bosch, van wie ze een zeer leerzame les kregen over het creƫren van activiteit. Een groep jeugdige menners volgde een cursus bij Hans Zumbrink, die hen onder andere wegwijs maakte in het rijden van een vaardigheidsparcours. De mooie route brengt ons dit keer naar de omgeving van Bennekom, waar Marlies op stap gaat met een tandemaanspanning. Aandacht hebben we ook voor welzijn en gezondheid. Wisten jullie bijvoorbeeld dat bloedzuigers heel goed therapeutisch werk leveren, of dat planten je alles vertellen over de conditie van de wei?

Tot slot moet ik eindigen met een droevige mededeling. Amateurhistoricus Ruud van Heusden is onlangs overleden ten gevolge van een ernstige ziekte. Jarenlang hebben we mogen genieten van zijn leerzame artikelen over de historie van het aangespannen rijden in de breedste zin van het woord. Een onderwerp waar hij nooit genoeg van kreeg. Wij zijn dankbaar voor zijn inzet en wensen zijn familie veel sterkte toe voor de komende tijd!

Anja Rozema
Community redacteur MenSport