Afbeelding

Huijbergse paarden driedaagse

Carola Poot uit Essen kijkt uit naar de 12e editie van de Huijbergse paarden driedaagse. Twee jaar lang kon dit evenement niet doorgaan, maar dit jaar zullen er drie dagen lang weer honderden paardenhoeven door het Nederlands/Belgisch grensgebied stampen. In 2003 richtte Carola de stichting 'Manege paardenpensioen fonds' op, omdat ze het maar moeilijk kon verkroppen dat uitgewerkte, gezonde manegepaarden naar de slacht gingen. "Bijna hun hele leven lang hebben ze ons leren rijden, zich laten knuffelen en ons gestuntel geaccepteerd." Als dank gunt ze deze paarden een fijne, oude dag, tot het hun tijd is. Doordat er naast de donateurs en sponsors een extra centje achter de hand nodig was, werd het idee geboren een driedaagse te organiseren. Geld ophalen mét paarden, vóór paarden!

Hét paardendorp

Elk jaar in het laatste, volle weekend van september is Huijbergen hét paardendorp in de streek. Op vrijdag trappen de ruiters af met een rit van ongeveer 15 km. Op zaterdag en zondag rijden de ruiters en menners de gezamenlijke ritten van ongeveer 20 tot 25 km per dag. "Het is genieten om de variatie in de aanspanningen te zien", geeft Carola aan. "Van een Shetlander voor de sulky, tot trekpaarden voor de wagen." Alles komt voorbij, van enkelspan tot vierspan en van recreatiemenner tot wedstrijdmenner die even de koppies leeg komt maken. De routes variëren van bos, heide, polder en graslanen door het gebied van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Kalmthoutse heide gemixt met privé paden van huiseigenaren.

Eigen onderkomen

Na 19 jaar de oudjes op een pensionstal gehad te hebben, is een grote droom werkelijkheid geworden: Carola heeft de beschikking gekregen over een schuur met een aantal hectares grond. Er wordt, naast het regelen van de driedaagse, hard gewerkt aan de stallenbouw, wasplaats en weides, zodat de pensionados na de driedaagse kunnen verhuizen. Vrijwilligers zijn altijd welkom in de vorm van hand-en-spandiensten, maar ook om straks kinderpartijtjes en high-teas tussen de paarden te organiseren. "Maar eerst nog de driedaagse...", wordt er gelachen, Carola is namelijk altijd al met het volgende bezig. Informatie: www.huijbergsepaarden3daagse.nl.