Afbeelding
Tekst en foto: Lenus van der Broek

Volop leren bij PMO

Voor de een was het een reünie, voor de ander een eerste kennismaking met de menweken bij Paard Mens Onderwijs (PMO) in Steenwijk. Dit jaar waren de menweken, die traditiegetrouw in de maand juni plaatsvinden, zwaar overtekend. En dat terwijl het aantal plekken al was uitgebreid. Ook niet gek, want de meeste deelnemers ondergaan deze weken als een warm bad. Zoals een van de deelnemers zei: “Superfijn, veel geleerd, volgend jaar weer.”

De combinatie van topinstructie, een gevarieerd en inspirerend programma en gezelligheid op een mooie locatie trekt steeds meer menners. Ito Werkman, Paul Versluis en Alex Oosterveld gaven ook dit jaar weer de lessen. Op woensdag werd aandacht besteed aan vaardigheid en het rijden van hindernissen. De eerste week vond dit binnen plaats vanwege de regen. De tweede week kon dat onder een stralende zon in de buitenbakken en in het bos gebeuren.

Nieuwe workshops

Dit jaar waren twee nieuwe workshops aan het programma toegevoegd; boomslepen en leidseldrukmeting. De deelnemers mochten zelf ervaren wat boomslepen inhoudt. Weliswaar ging het om het slepen van hindernisbalken, maar het manoeuvreren tussen balkjes en kegels door ging niet iedereen gemakkelijk af. Bovendien moesten de menners rekening houden met allerlei veiligheidseisen. Zo kan een uitzwenkende boom je zomaar raken. De workshop leidseldrukmeting gaf verhelderende inzichten. Wat de menner ervaart in de handen, kan anders zijn dan wat een objectieve meting weergeeft. Hoe groot is de leidseldruk? Is die in beide handen gelijk? Hoe is die voor en na training? Een presentatie met filmpjes, maar vooral het werken met enkele aanspanningen in de bak, maakte duidelijk hoe leidseldruk werkt. Het programma bood daarnaast ook alle ruimte voor bijpraten, samen eten en drinken, het maken van buitenritten en voor de liefhebbers meerspanrijden. De laatste avond werden weer gelegenheidsspannen gemaakt met paarden van de deelnemers. Het gebeurt spontaan en staat garant voor veel plezier. Veel deelnemers kijken al uit naar de menweken volgend jaar. Deze staan gepland in de weken 23, 24 en 25. Op 1 december start de inschrijving. Wie belangstelling heeft om mee te doen, doet er verstandig aan dit alvast in de agenda te noteren.