Afbeelding
Tekst Bert Lockefeer Foto Mieke Lockefeer- de Rijck

Een prachtig CIAT in Haras du Pin

In het weekend van 24 juli vond de traditiewedstrijd Concours International d’Attelage de Tradition (CIAT) voor de 14e keer plaats in het Normandische Haras du Pin. De organisatie was in handen van de menvereniging van het departement 'de Association Departementale D’Attelage de l’Orne' en wel in de personen van de heren Christian Goliard en Jean-Pierre Gay. Er waren veertien aanspanningen ingeschreven die ook allemaal aanwezig waren. Het deelnemersveld was zeer gevarieerd: een ezelaanspanning, diverse enkel- en tweespannen en opvallend veel tandemaanspanningen. Acht deelnemers kwamen uit Frankrijk, vijf uit België en één uit Nederland.

Meer dan alleen een mooi plaatje

Een CIAT kent een gevarieerd programma waarin veel aandacht is voor de correctheid van de gehele aanspanning, rijtuig, kleding, tuig en paarden of pony's. Alles is op elkaar afgestemd en past bij de tijd waaruit het rijtuig komt. Maar daarnaast, en net zo belangrijk, is de rijvaardigheid van de koetsier. Deze wordt in verschillende onderdelen op de proef gesteld. De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: de presentatie, het wegtraject met daarin opgenomen vijf proeven (dit kunnen natuurlijke of kunstmatige doorgangen zijn, achterwaarts 'parkeren' of heel precies op een bepaald punt halthouden, etc) en het kegelparcours.

Belgische en Nederlandse deelnemers waren succesvol

Het was een prachtige wedstrijd in Haras de Pin en de jury had het zeker niet gemakkelijk met al die schitterende aanspanningen. Aan het eind bleken de Belgen en Nederlanders het heel goed gedaan te hebben, getuige het onderstaande lijstje:
Tweespan pony          1e Bert Lockefeer NL
Tandem pony              1e Marc Matthys B, tevens 3e in het algemeen klassement
Enkelspan paard        1e Luc Pierson,2e in het algemeen klassement
Tweespan paard         1e Ann Storme 2e Christine Jonker van Heek
Tandem paard         1e Mario Renaer tevens 1ste in het algemeen klassement en dus algemeen winnaar

We wensen alle laureaten van harte proficiat en bedanken de organisatie voor een mooi evenement op een schitterende locatie. En nu op naar de 15e keer in 2023.