Afbeelding
Tekst: Angela de Frel Foto: privebezit Ester Reen

Zestien nieuwe juryleden willen aan de slag

Op de agrarische school, naast manege Luxool in Nijkerk, zijn na een 10-daagse cursus zestien nieuwe juryleden geslaagd en klaar om aan de slag te gaan. Met een groot tekort aan juryleden zullen de wedstrijdorganisaties staan te springen om deze verse aanwas.  

(ver)Nieuw(d)e visie?

Waar gaan de nieuwe juryleden op letten en wat is het belangrijkste gegeven vanuit de cursus? Dat is heel duidelijk: Er moet op dezelfde manier naar een proef worden gekeken. De kwaliteit en zuiverheid van de gangen zijn het belangrijkste. Uniformiteit uitstralen en vooral een blij paard zien! We willen geen paarden meer zien die in de krul zijn getrokken. Juist paarden die lekker los en ontspannen in en door het lijf bewegen. Een jurylid dient blanco de proeven te volgen zonder persoonlijk te zijn, ook al is de combinatie in het verleden al door hem of haar beoordeeld. Zie de vooruitgang of juist een terugval.
Het niet precies op de letter uitvoeren van een oefening wordt minder zwaar beoordeeld, als daarmee de overgang wél mooier wordt. Op zo'n visie zitten deelnemers te wachten, een eerlijk en gelijkwaardig oordeel en vooral met een onderbouwende feedback, om thuis op verder te kunnen trainen. Vooral in de B en L-klasse moet je de mensen gemotiveerd houden en ondanks mindere punten, met een positief gevoel naar huis proberen te laten gaan. Ook in het M moeten de mensen zich gesteund blijven voelen en zin behouden om nóg verder te willen gaan. Veel valt of staat met een juryoordeel. Na het examen hebben de cursisten stage gelopen. Er werden diverse aanspanningen beoordeeld in verschillende klassen, naast een officieel jurylid. Hierna was het hele traject doorlopen, tijd om 'op eigen benen' te gaan staan.

Oproep

Er is nog altijd een tekort aan juryleden, terwijl het volgens de cursisten zó leuk is. Hierbij de oproep om eens na te denken over of dit misschien ook iets voor jou is, zodra er weer een cursus plaats vindt.
De nieuwe juryleden zijn: Elise Borgstijn, Renata Buyserd- Brandwijk, Jo Claes, Janneke den Hartog, Linsey Heijne, Mirjam Kivits, Jacques Poppen, Eva Poppen- Plenter, Ester Reen, Saskia Siebers, Dieke Slingerland, Carola Timmer, Lieke van Amerongen, Melanie van der Bunt, Marieke Witteveen- Versluis, Jaron Wolters. Allen van harte gefeliciteerd!