Afbeelding
Foto Marlies Kranstauber-Reerink

Wat een zomer!

Zeg dat wel, wat een zomer! En dat in meerdere opzichten. Laat ik het eerst maar eens over de tropische warmte hebben. Zelf ben ik een mens dat het beste gedijt bij een temperatuur tussen de 20 en 25 graden, best lekker warm en waarbij je toch in staat bent om met plezier iets te doen. Zodra het kwik stijgt in de richting van de dertig graden, daalt mijn actieradius evenredig. Gelukkig hebben wij een heerlijk koel huis met een grote woonkeuken waar het prima werken is. Op die momenten ben ik dankbaar voor mijn werk als redacteur, met een 'ik moet nog werken' als excuus om binnen te blijven. Onze lessen draaien in de zomervakantie op een laag pitje, zodat ik zelfs een beetje vakantiegevoel heb! Medelijden heb ik wel met onze pony's, ondanks dat onze weilanden omringd zijn door bomen en houtwallen die schaduw bieden, hebben ze het warm. En de vliegendekens en maskers nemen niet volledig de last van de vliegen en andere steekbeesten weg. Hoewel we proberen zo goed mogelijk te ventileren, is het op stal ook warm, en sommige oudjes mogen vanwege de extra zorg die ze nodig hebben maar beperkt in de wei. Gelukkig worden ze binnen niet geplaagd door de vliegen. Elk nadeel heb z'n voordeel, zeg maar.
Een ander probleem dat zich overal voordoet - het is net als het opentrappen van een openstaande deur - is de extreme droogte. Vanmorgen bracht ik onze oudjes naar hun weitje en dacht bij mezelf: het is net of we ergens in een mega warm land wonen, zo dor en geel ziet alles eruit. Ook de bomen zijn niet vrolijk, ze laten fruit en bladeren al vallen om te kunnen overleven. Inmiddels spreken we onze wintervoorraad aan om iedereen maar bij te voeren. Daarnaast word ik niet blij van de mededeling dat de kosten van het leidingwater extra omhoog gaan voor degenen die boven het gemiddelde verbruik uitkomen. Nou, dat komen we wel, met al die dorstige klanten in de wei! Maar een veel groter probleem dat op ons afkomt, is het het stikstofbeleid. Niet alleen de boeren worden hiermee geconfronteerd, het heeft ook ongetwijfeld consequenties voor de hele paardensector! In deze MenSport lezen jullie over de laatste ontwikkelingen.
Maar er is gelukkig ook een andere kant aan deze zomer. Want wat hebben we kunnen genieten van alle prachtige wedstrijden en ritten! Als MenSport-redactie hebben we een aantal evenementen uitgekozen om met jullie te delen. Daarnaast bezochten we als altijd weer mensen met een bijzonder verhaal.

Met vriendelijke groet,

Anja Rozema, Community redacteur MenSport