Afbeelding
Foto: Privébezit

Dromen komen uit

Miranda Franken en haar man Sjaan de Groot van stalhouderij Franken-De Groot in Bergen op Zoom hebben allebei een grote passie voor paarden. Van jongs af aan zijn ze opgegroeid met deze geweldige viervoeters. “We mennen ook altijd graag samen.”

Haflingers & Tinkers

“We zijn recreatieve menners en zelf rijd ik ook nog onder het zadel. Maar mennen is echt mijn passie. Als kind droomde ik al van een huifkar met paarden ervoor en dat is nu werkelijkheid. Dromen komen dus echt uit. We hebben twee Haflingers, die beide achttien jaar zijn. Ze lopen samen in een tweespan. Een van de Haflingers heeft mijn man zelf beleerd voor de wagen. Daarnaast hebben we nu ook nog een achtjarige Tinker die in enkelspan voor de wagen loopt. De andere Tinker gaan we nog voor de wagen beleren, zodat zij het nieuwe tweespan kunnen worden. Op die manier hebben we weer opvolgers. Daar houdt het nog niet mee op, want we hebben ook nog een Shire. Die is van mijn dochter. Ook dat paard willen we uiteindelijk graag voor de wagen hebben lopen. Het mooie is, dat bij ons al vier generaties lang de liefde voor de paarden erin zit. We groeien er mee op. Zo komt ook onze kleindochter van acht jaar bij ons om te mennen. Dat vindt ze geweldig. We mennen of rijden ook bijna iedere dag. Dat vinden we heerlijk en het liefst galopperen we door de bossen. Dan ervaar je de vrijheid.”

Buitenritten & feestjes

“Daarnaast vind ik het enorm leuk om buitenritten uit te zetten en dat we die dan gezamenlijk afsluiten met een hapje en een drankje. We zijn ook lid van twee menverenigingen waarmee we mooie ritten maken, samen met andere leden. Onlangs zijn we een weekend weggeweest naar het Herkenbosch in Limburg. Samen met vrienden hebben we prachtige routes gereden en hebben we genoten van de natuur. Mijn man is vrijwilliger bij de Meeshoeve. Dat is een dagbesteding voor mensen met een beperking. Hij rijdt dan met de huifkar en bezorgt mensen een geweldige dag. Wij verzorgen nu ook feesten, omdat we daar met regelmaat voor werden gevraagd. Denk aan kinderfeestjes, trouwpartijen, bruiloften en tevens maken we ritten met bejaarden en gehandicapten. We hebben een huifkar in ons bezit en daarnaast een jachtwagen, antieke tentwagen en een 'gewone' menwagen. Mijn man en ik beleven samen bijzonder veel plezier aan het mennen op allerlei manieren.”