Afbeelding
Foto: Privébezit

"Zandor is en blijft mijn eerste liefde"

Has van Helvoort noemt zichzelf hobbyboer. Zijn vrouw Marieke is een echt paardenmens en rijdt al vanaf het moment dat ze kon lopen. "Ik had eerst helemaal niets met paarden." Daarin bracht het paard Zandor verandering.

Verliefd op het mennen

"Vijf jaar geleden verhuisden we van de stad Eindhoven naar Oisterwijk. Daar was voldoende grond aanwezig en een paardenstal, dus verhuisde paard Jelle mee. Mijn vrouw merkte op dat een paard een kuddedier is. Dat betekende dat er nog een bij moest komen en dat werd Greet. Op de dagen dat ik thuis was, moest ik de paarden binnen en buiten zetten. Daar begon het mee. De ruiters waarmee mijn vrouw leste, gingen op buitenrit. Ik had aangeboden om snert en worstenbroodjes te maken. Frans zette zijn paard voor de koets dan zou ik namelijk ook mee kunnen. Mijn interesse voor paarden was gegroeid sinds we ze aan huis hadden en ik kwam erachter dat ik mennen erg leuk vond, dankzij Frans."

Zandor

"Al vrij snel ging ik zelf op zoek naar een paard, een koets en een tuig. Ik vond de destijds veertienjarige Zandor. Marieke vond hem maar niets, ik was daarentegen op slag verliefd op hem. Het is een stoer, stevig en gespierd paard. Samen met de eigenaar ben ik een rondje gaan mennen en dat voelde goed. Zandor ging met ons mee naar huis en ik besloot om een cursus mennen te volgen. Zandor had al ervaring in het mennen. Na bijna twee jaar met Zandor te hebben gemend, wilde ik de lat wat hoger leggen: tweespan rijden. Ik vond Lloyd en hij was toen pas vier jaar. Inmiddels spreek ik uit ervaring als ik zeg dat een vierjarig, licht beleerd paard iets heel anders is dan een veertienjarig paard met ervaring. Na anderhalf jaar kan ik nu ook lezen en schrijven met Lloyd."

Nieuw paard erbij?

Ik rijd altijd bij ons in de buurt in de bossen. Ik heb wel eens overwogen om een mee te doen aan een marathonwedstrijd, maar dat is er nog niet van gekomen. Inmiddels is Zandor achttien jaar en merk ik dat hij moeite krijgt om de zesjarige Lloyd in het tweespan bij te houden. Zandor noemen wij het ‘teckelpaard' met zijn korte beentjes en flinke romp. Lloyd zijn bijnaam is ‘de giraf', want hij heeft enorm lange stelten van benen en dito hals. Het was leuk om een tweespan te vormen en ervaring op te doen, maar ik denk dat er een nieuwe ‘giraf' bij moet komen. Misschien dat ik dan ook wel een cursus Langspan volg, zodat Zandor op de zondagen in een Klavertje-Drie mee voorop kan. Hij is en blijft mijn eerste liefde."