Afbeelding

Broer Regtop vertelt ...

Broer Regtop uit Sleen stuurt regelmatig zijn bevindingen of overpeinzingen op naar MenSport. Als inmiddels 85-jarige menner beschikt hij over een schat aan ervaring en kennis. Wij plaatsen zijn bijdragen dan ook altijd graag!

Ik rijd nog steeds met veel plezier met paard en koets. Natuurlijk altijd goed zichtbaar en daardoor veilig. Wij leven in een soort paradijs voor paarden, met alle ruimte voor deze dieren. Anderhalve hectare weide voor drie stuks. Wat hebben we toch weer een zomer achter de rug in Nederland! Wel erg droog, maar afijn, daar moeten we het mee doen. Door die droogte heb ik geen kans gehad om zelf een stuk wei te hooien, zoals ik anders altijd doe. Dus ik kijk van de winter wel wat ik voor mijn paarden nodig heb. Wij wonen aan een drukke provinciale weg en ik ruim elke dag de mest op uit de weilanden. In het voorjaar strooi ik deze weer over de weilanden.

Tip 1: controle op wormen

De mest controleer ik op de aanwezigheid van wormen. Dat doe ik door met mijn hand in een plastic zak mest op te pakken, per pony een eigen portie. Ik vouw de zak binnenstebuiten en laat met een gieter water bij de mest lopen totdat de mest net onder water ligt. Ik hang de zakken hoog aan een touwtje. Na een paar dagen komen de wormen vanzelf omhoog, als ze in de mest zitten. Als dat het geval is dan ga ik naar de dierenarts en vraag hem om een wormkuur. Zo weet je zeker dat je alleen maar een wormkuur geeft als een paard daadwerkelijk wormen heeft.

Tip 2: brandnetels tegen zomereczeem

Wij hebben hier ook de mogelijkheid om brandnetels te maaien. Die groeien er genoeg op het Drentse land en ook op ons erf. Deze maai ik speciaal voor ons paard met staart- en manen-eczeem. Dat ben ik gaan doen toen een aantal mensen beweerden dat dit goed zou helpen. Ik maai het tijdens een paar warme dagen, dan kan het maaisel goed drogen en gaat ook ‘de prik eraf'. Ik merk dat ze het dan graag eten. Mijn eczeem-paard heeft er in ieder geval veel baat bij. De andere paarden eten ook mee, dan denk ik maar: ‘voorkomen is nog altijd beter dan genezen'. Niet iedere paardenliefhebber heeft misschien brandnetels op eigen erf, maar langs de weg zijn ze vaak heel makkelijk te vinden. Het is een kleine moeite ze te maaien, maar zeker het proberen waard.

Tip 3: 'Weg zand' 

Een paar maanden geleden las ik in de MenSport een verhaal over koliek. Enkele jaren geleden had ik een Fjord die daar ook last van had. Daar heb ik heel lang mee gelopen en uiteindelijk kwam de mest eraf. Hier bleek veel zand in te zitten. Sinds die tijd koop ik ieder jaar een portie ‘Weg zand' bij de dierenarts. Ik maak de biks van mijn pony's nat en verdeel het ‘Weg zand' erover. Zo nemen ze het prima op. Gelukkig geen last meer gehad van koliek. Ook in dit geval geldt ‘beter voorkomen dan genezen'!

Zo, deze brief is al weer lang genoeg geworden. Onlangs werd mijn rijbewijs weer voor vijf jaar verlengd. En ik kan ook nog heerlijk de weg op met paard en koets. En mocht ik wat vrije tijd over hebben, dan kan ik nog van alles maken, zoals het bankje op de foto. Ik zit er met mijn vrouw Geertje op een bankje dat ik zelf heb gemaakt van een afgedankt bed. Op naar de 90!

En vriendelijke groet van Broer en Geertje Regtop