Afbeelding

Van een ezel voor de wagen naar het WK

De 46-jarige Elke van der Snoek uit het Friese Kubaard was niet echt bezig met een grote mencarrière. En toch was daar ineens dat speciale moment …

Dertig jaar geleden verhuisde het gezin van Elke naar Friesland. Er zat wat land bij het huis, dus werd er een ezeltje aangeschaft om lekker mee te gaan rijden. Uiteraard ‘moest' daar ook mee gemend worden. Er kwam een Oostenrijks boodschappenwagentje voor de ritjes rond de kerk en het ezeltje maakte elk jaar deel uit van de levende kerststal. Daar ontmoette Elke haar vriend, die aangespannen reed met een tweespan paarden. Elke werd zijn groom en de ezel werd niet meer ingespannen.

"Het ging best vanzelf"

Toen haar vriend een tijdje op non-actief gesteld was, besloot Elke zijn paarden in het enkelspan door te trainen. Als amazone had ze al een fijne basis, die haar nu goed van pas kwam. Het paard was goed in de dressuur en Elke vond het gezellig om wedstrijden te gaan rijden, dus "het ging eigenlijk best vanzelf. Omdat mijn basis als ruiter al goed was, ging ik vrij snel alle klassen door." 

Liever men- dan dressuurpaard

Het paard van Elke, Djibouti (roepnaam Buddy), is een 14-jarige ruin, dressuurgefokt (San Remo x Jetset-D) en 1.73m groot. Ze had hem gekocht om hem onder het zadel te gaan rijden, maar hierin was hij haar te vlug af en ze voelde zich op zijn rug niet thuis. "Toen besloten we om hem voor de wagen te zetten, en dat pakte hij wel super op", aldus Elke. De combinatie groeide in de wedstrijden en liepen geruisloos alle klasses door. Elke en Djibouti klasseerden zich voor diverse NK's en voorzichtig stak de vraag 'Zou internationaal niet eens leuk zijn?!' de kop op. Hóe leuk zou het zijn om er dan meteen een vakantie aan vast te koppelen! 

Telefoontje

Elke werd een graaggeziene gast op de wedstrijden, maar dat haar carrière ineens zo'n grote vlucht zou nemen, had ze nooit durven dromen! Want 'ineens' was daar het telefoontje of ze mee wilde naar het WK Enkelspannen in Le Pin au Haras. "Door de pech van anderen kreeg ik deze mogelijkheid", geeft Elke meteen toe. Wat niets afdoet aan het feit dat zij, Buddy en haar team keihard gewerkt hebben om deze kans te krijgen!