Tijdens het WK Kronenberg (2018)
Tijdens het WK Kronenberg (2018) Foto: Rinaldo de Craen

Van vreugde naar verdriet naar dóór!

Zijn carrière leek geen grenzen te kennen. Winst met Farell in Kronenberg, de overwinning in Greven met Diesel. En als klap op de vuurpijl de nationale kampioenstitel. Jaren van hard werken en geduld hebben werden beloond. Dan plotsklaps een doffe dreun… verdriet, onmacht, ongeloof…Hoe ga je van niets, naar iets, naar ‘met lege handen staan’?

Als jochie van twaalf jaar reed Rudolf Pestman onder de man. Op zijn zestiende leerde hij iemand kennen die Friese paarden had en ging hij deze paarden voor hem rijden. Daar leerde Rudolf zijn huidige partner Esther Klok kennen. Esther had een Haflinger en samen kochten ze er een aantal bij. Deze Haflingers werden beleerd en verkocht en van het opgebrachte geld kocht het koppel hun Haflinger Arriba. In 2000 ging een vriendin haar koetsiersbewijs halen en besloot Rudolf mee te gaan. “Het leek me wel leuk om die kennis ook in huis te hebben”, aldus Rudolf. De Haflinger ging voor de - geleende - wagen en Rudolf kocht een tuig. Op een gegeven moment kwam de eerste oefenmarathon en na één wedstrijd groomen had Esther het met die kar wel gezien. Er kwam een wedstrijdwagen en de toon was gezet. De inmiddels 27-jarige Arriba was het begin van een hele mooi mencarrière. Met deze ruige koudbloed reden ze in het eerste jaar de toenmalige klasse 1 uit, het tweede seizoen klasse 2, waarna de nationale titel volgde en vervolgens de klasse 3.

Volgende stap

Rudolf en Esther kochten een heerlijk huis in Eext, met land erbij voor de paarden en fijne stallen met voldoende ruimte. Zo werd er toekomstgericht al verder over de sport nagedacht. Nadat het duo met Arriba zo’n beetje alles gereden had, lonkte het internationale werk. Dat wilden ze graag met een paard gaan doen. Via een advertentie op marktplaats vielen ze op de toen tweeënhalf jarige ruin Diesel. Toen hij zich had laten zien in de bak en vervolgens rustig om aandacht en een knuffel kwam vragen, wisten ze meteen: “Dit paard gaat met ons mee naar huis!"

Balans

Het stel is zich ervan bewust dat ze naast het trainen voor en meedoen aan internationale wedstrijden een goede balans moeten vinden tussen sport en werk. Beide hebben er namelijk nog een drukke baan naast. Rudolf is naast men- en rij-instructeur ook bouwtechnisch tekenaar en zit elke ochtend vroeg in de auto. Nadat Esther en Rudolf ’s ochtends samen de paarden verzorgd hebben, gaat Esther om zeven uur op pad om aan haar taken als para-veterinair te beginnen. Naast deze 36-urige werkweek heeft Esther ook nog haar eigen bedrijf ‘Improve on the move'. Ze geeft hiervoor lezingen in binnen- en buitenland op veterinair gebied. Onlangs zat ze bijvoorbeeld nog op een seminar in Malta en dat naast alle werkzaamheden, die de paarden en de sport met zich mee brengen! “Esther is hiermee weer eens het bewijs dat vrouwen onwijs kunnen multitasken”, vertelt Rudolf lachend. Hij is enorm trots op zijn partner en geeft aan dat zij best wel eens in het zonnetje gezet mag worden.

Tweede paard

“Onze wereld stortte op dat moment even in. Maar opgeven is geen optie

Diesel wordt, nadat hij lekker uitgegroeid en beleerd was, het eerste paard waarmee Rudolf en Esther internationaal starten. In de zomer van 2012 winnen ze in Dillenburg direct hun eerste CAI-wedstrijd. Ook een tweede troef komt na verloop van tijd naar Eext: de in 2010 geboren Farell (v. Sir Oldenburg). Farell - officieel heet hij Fair Play D - en Diesel lopen inmiddels beide al sinds 2015 mee in de internationale top. Beide paarden blijken knettergoed en Rudolf is met Diesel al jaren een vaste waarde binnen het Nederlands team. De inmiddels negentienjarige bonte ruin van het stel had weliswaar nog power genoeg, maar het was de bedoeling dat Farell het stokje langzaam zou gaan overnemen. 

Farell in Polen

Afgelopen juni in Harich was daar de kers op de taart voor menteam PK: Nederlands Kampioen! Trots, geluk en feest binnen het team. Met het WK in Frankrijk in zicht was dit een fantastisch boost! Op 5 juli wordt er nog afgereisd naar Ksiaz te Polen. Farell mag daar eerst nog shinen… en hoe! Op het eerste onderdeel, de dressuur, scoort het team super en wint Farell zijn eerste internationale dressuurproef. Het geluk lacht Rudolf aan alle kanten toe, Farell toont zich een waardige opvolger en laat zien dat hij klaar is om het stokje over te nemen. Nummer één op de World Ranking en een aankomend WK met Diesel in het vooruitzicht. Dat dit alles heel betrekkelijk is, daar komen Rudolf en Esther, spijtig genoeg, heel snel achter. 

Droom aan diggelen

Twee dagen na de gewonnen dressuur in Ksiaz stond de marathon op de agenda. Maar Farell liep niet goed. Verdrietig maakte het team meteen hun keus: Farell werd afgemeld, mocht die dag rusten voordat er aan de terugreis naar Nederland werd begonnen. Begin augustus kwam het nieuws naar buiten: Farell bleek na specialistisch onderzoek artrose in de linkervoorvoet te hebben. De internationale mensport, en zeker voor de enkelspannen, is enorm zwaar. Na diverse gesprekken met deskundigen werd besloten Farell per direct uit de sport terug te trekken, in de hoop om met hem op termijn recreatief buitenritten te kunnen maken. Met nog vijf weken te gaan voor het WK met Diesel, moest de blessure van Farell snel een plekje krijgen, zodat de focus weer op de wedstrijd kwam te liggen. Maar het lot was nog niet klaar met deze sympathieke Drent.

Geen WK

Direct na het droevige bericht over Farell kwam er onheilspellend nieuws over Diesel. Ook Diesel was niet oké. Hij liep niet goed en met de trainingen én een WK voor de kiezen waarin hij in topconditie moest zijn, moesten ze ook Diesel terugtrekken. Een zware wedstrijd konden ze hun maatje niet aandoen. Ongeloof, verbijstering en verdriet tot de tranen op waren. “Onze wereld stortte op dat moment even in”, aldus Rudolf. “Maar we moeten verder, er is geen keus”. Voor wie Rudolf kent: ‘opgeven is geen optie’. 

WK met Lord

De wereld van de mensport is klein en de juiste mensen zijn er altijd op het juiste moment. Van Valerie Deweer en Gerard Leijten mocht menteam PK de negenjarige ruin Lord, voluit Lord Latimer (v. Lord Loxley), lenen om toch lekker te kunnen trainen en wedstrijden te rijden. Na een aantal ellendige weken worden ze met Lord knap vijfde in Wierden. Een oppepper voor het hele team om weer op verder te kunnen borduren. Eind augustus maakte bondscoach Ad Aarts zijn team bekend, bestaande uit Saskia Siebers, Eline Houterman en Frank van der Doelen. Rudolf mocht, samen met een aantal anderen, als individuele rijder mee. “Super cool en onverwacht om toch mee te mogen”, geeft Rudolf aan. ‘’Niet zoals we het van tevoren bedacht hadden, maar met een positieve instelling en een prachtig plan C gaan we ons beste beentje voor zetten.”

Leeuw

Na een ‘fit-to-compete’ werd er op 15 september op het WK gestart in de dressuur. “Helaas niet de beste proef, maar Lord heeft ontzettend zijn best gedaan”, laat Rudolf na afloop weten. “We hebben eruit gehaald wat er voor nu inzat.” Twee dagen later maakte het team zich op voor de marathon. Lord toonde zich een leeuw in dit onderdeel en vocht voor wat hij waard was. Met een dertiende plaats in de marathon waren er deze avond tranen van geluk binnen het team. “In de vaardigheid bleek dat we te kort bij elkaar waren om een geolied team te kunnen vormen en begrepen we elkaar soms niet. Of ik teleurgesteld ben?”, reageert Rudolf. “Dat mag ik niet zijn. Een paard dat nog maar anderhalve maand bij me staat en zich zó heeft gegeven, dat is heel bijzonder. Lord heeft een fantastische instelling, een super karakter en is ontzettend cool in zijn koppie. Onze tijd samen was gewoon te kort om alles te kunnen bevestigen.”

Samen vooruit

Ten tijde van dit schrijven is Lord weer terug in België. “Ik heb een fijne afleiding gehad na een bijzonder rottige periode”, besluit Rudolf. “Lord was een geweldig paard om mee te werken en hij zal nu weer verder door zijn eigenaren Valerie en Gerard opgepakt gaan worden in de sport.” De menner is Valerie en Gerard enorm dankbaar, net als zijn teamleden, die ondanks alle tegenslag altijd achter hem zijn blijven staan. “We hebben met elkaar gelachen en gehuild en kijken nu ook weer samen vooruit.”

Opleiden

Rudolf Pestman is er niet zomaar onder te krijgen en hij klinkt weer vastberaden als we hem naar zijn toekomstplannen vragen. Hij geeft aan dat hij het liefst weer een jong paard wil kopen, dat hij zelf kan opleiden. “Dat blijft het mooiste wat er is”, geeft hij toe. “Al zal ik dan een flinke dosis geduld moeten hebben, voordat we er weer zullen staan. 

Oplossing?

In de tussentijd zou het een mooie oplossing zijn om een paard voor iemand uit te brengen. Die mogelijkheden zijn zeker besproken in huize Pestman/Klok en deze optie houden ze dan ook graag open. Mocht er een lezer zijn die een paard heeft óf weet te staan en de eigenaar van dit paard zou graag zijn of haar paard naar het internationale niveau gereden willen hebben? Of weet iemand een paard dat in de tussenliggende periode door Rudolf uitgebracht kan worden? Schroom niet om contact op te nemen via info@menteam-pk.nl of via de website www.menteam-pk.nl.


"We wisten meteen: 'Dit paard gaat met ons mee naar huis!'"

Afbeelding
Rudolf en Diesel op weg naar de overwinning in Greven-Bockholt (2022)
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Esther en Rudolf te paard in Afrika.