Afbeelding
Foto: Philip Bonte

CIAT Manor goes Classic

Na enkele jaren Covid-pauze organiseerde menvereniging Phaeton weer een traditiemenwedstrijd op thuisbasis de Manorhoeve te Sint-Eloois-Winkel.

Er was voor gekozen een internationale wedstrijd te organiseren, de enige dit jaar in België. Meerdere aanspanningen van over de grenzen waren ingeschreven, maar door afzeggingen bleef er naast de Belgische deelnemers slechts één Nederlands span over in de competitie. De internationale jury beoordeelde alle deelnemers een weekend lang volgens het AIAT-reglement. 

Opklaringen

's Nachts kwam het regenwater met bakken uit de hemel; in de ochtend van 1 oktober stopte het gelukkig met regenen. De zaterdag ontpopte zich voor de rest tot een droge, zonnige dag. De briefing aan de menners, de verkenning van PC’s en drive werden aangevat. Ondertussen waren grooms druk in de weer alles klaar te zetten en te poetsen voor de start in de namiddag: het presenteren van de aanspanning aan de driekoppige internationale jury. Deze was verrast en blij met de kwaliteit en correctheid van de aanspanningen. Na deze presentatie werd de drive aangevat. Deze moet gelopen worden binnen een vooraf bepaalde tijd, afhankelijk van de lengte van het parcours, paard of pony. Binnen deze tijdspanne worden er vijf PC’s afgewerkt. Een PC is een door de jury gecontroleerde passage, waar het paard en de menner zijn kennis en vaardigheid moet gebruiken, zoals een volte rijden met de leidsels in één hand of over een felgekleurd tapijt rijden. Een leuke uitdaging! Na de drive werden de koetsen opzij geplaatst, de paarden verzorgd en gevoederd voor de nacht en konden de menners en hun teams aanschuiven voor een feestelijke maaltijd. De laatste energie werd verbruikt tijdens het dansen vooraleer onder de wol te kruipen.

Publiekspresentatie

Op de zondag begon het in de vroege ochtend hard te regenen en ditmaal diende het programma aangepast te worden. De geplande publiekspresentatie in het dorp werd geschrapt en verplaatst naar de namiddag. Na de vaardigheid werden de aanspanningen vakkundig voorgesteld aan het vele publiek in de nieuwe rijhal van de Manorhoeve.

De prijzen

Tijd voor de ceremonie protocolair. Alle aanspanningen werden binnen in de hal keurig opgesteld, mede dankzij de professionele hulp van de heer Philip Cauwels. Elke menner werd bedankt met een attentie voor hemzelf en het paard. In de categorie enkelspan paard werd Els Vanderispaillie eerste. Bij de tweespan paarden was Stefaan Martens de primus en bij de lange leidsels won Urbain Vandevoorde met zijn tandem-aanspanning. Hij werd ook overall winnaar van de wedstrijd en tevens door het publiek als aantrekkelijkste aanspanning beoordeeld.

Vriendschap

Terug naar de vrachtwagen, alles opbergen, toosten op de goede afloop, afscheid nemen in alle vriendschap van elkaar en van een geslaagd evenement, iedereen tevreden! Deze geslaagde wedstrijd is te danken aan Menvereniging Phaeton, die niet opgeeft en erin blijft geloven om een internationale wedstrijd te organiseren. De organisatie geeft iedereen volgend jaar graag weer de kans om deel te nemen; elke menner is welkom! Laat ons allen verenigen, plezier maken en sportief strijden voor een ereplaats, het leven is kort genoeg op deze aardbol. Daarbij denk ik aan Matteo Bianco, het voorziene Italiaans jurylid die enkele weken eerder in een verkeersongeluk het leven liet en met een stil moment werd geëerd. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding