Afbeelding
Tekst: Christine Dijk | Foto: Daniel Horvath

Johan Jacobs:

"Eerlijke parcoursen een must"

Johan Jacobs is internationaal parcoursbouwer. Hij bouwt al sinds 2009 op diverse wereldbekerwedstrijden en grote internationale kampioenschappen.

In zijn jongere jaren groomde Jacobs bij verschillende menteams, van gezellige en serieuze ponyteams tot grotere namen als IJsbrand Chardon, die hij onder andere vergezelde op diens 'dubbel gouden' in Jerez. Zo ontstond zijn interesse in mooie en uitdagende parcoursen en groeide hij in zijn beroep als parcoursbouwer. Zijn agenda was dit jaar weer gevuld met afwisselende opdrachten. “De verrassing was het CAI2* in het Schotse Hopetoun. Ik was onder de indruk van de omgeving en de sfeer op deze kleinere wedstrijd. Het bouwen was een uitdaging; het materiaal dat we konden gebruiken, was beperkter dan op een wedstrijd met meer financiële middelen. Je moet dan flexibel zijn en meer improviseren, ook omdat ik niet van tevoren het terrein kon bekijken. Maar, tevreden gezichten alom!” 

WK in Oirschot 2023

De nationale wedstrijd in Eersel staat steevast op Jacobs’ programma en ook in Oirschot is hij de verantwoordelijke bouwer. “Dat je elkaar goed kent, vergemakkelijkt de communicatie. De medewerkers hebben vaak aan één woord genoeg. Deze keer was de wedstrijd een try-out met oog op het WK Ponymennen volgend jaar. Een mooie wedstrijd om naar uit te kijken!” Op CAI Beekbergen bouwde Jacobs voor het eerst, ook voor 2023 heeft de organisatie hem vastgelegd. Daarnaast was het WK Enkelspannen in Haras een belangrijke wedstrijd. “Het leuke en tegelijkertijd uitdagende, is dat de hindernissen daar bestaan uit losse elementen. Het is een mooie puzzel, om een interessante marathon te bouwen met voldoende afwisseling”. 

Eerlijk

Wat zijn typische ‘Jacobs hindernissen'? "Ik heb mijn eigen bedrijf in hindernismateriaal, dus dat kun je wel zeggen”, lacht de man uit het Brabantse Bergeijk. "Op www.coursedesign.nl vind je mijn kegels met een afgeronde rand, die zo ontworpen zijn dat het balletje van de kegel rolt zodra deze geraakt wordt. Ook mijn gekleurde, mobiele marathonhindernissen van duurzaam materiaal worden over de hele wereld gebruikt."

Bouwstijl

"Ik probeer onlogische wendingen te voorkomen in mijn parcoursen", antwoordt Jacobs op de vraag naar zijn stijl van bouwen. "Het is de bedoeling souplesse, gehoorzaamheid, het respect voor de hindernis van de paarden en de rijvaardigheid van de deelnemer te toetsen. Dat kan door middel van technische, maar vloeiende lijnen waarbij de paardvriendelijkheid voorop staat. Een menner hoort de wedstrijd samen met zijn paard(en) te doen, als een team. Ik zal geen oneerlijke of onveilige parcoursen neerzetten die nadelig voor een paard kunnen zijn. Daarom zijn de losse onderdelen in de marathonhindernissen, waarbij een balletje strafpunten oplevert, een goede zaak. Mensen met verschillende belangen kijken mee met de paardensport. Voor het behoud van de sport moeten we ons hier zeer goed bewust van zijn. Onze sport is namelijk mooi en kan heel paardvriendelijk beoefend worden. En de parcoursen die ik bouw moeten dus niet alleen aantrekkelijke sport opleveren, maar ook paardvriendelijk zijn”, besluit hij gedreven.