Afbeelding
Foto: Marlies Kranstauber-Reerink

Epe, 140 kilometer men- en ruiterpaden

Met ruim 140 kilometer aan men- en ruiterpaden zit je op de Veluwe in het Gelderse Epe wel goed. De Veluwe wordt ook wel ‘De groene schatkamer’ genoemd. Hier spot je de Nederlandse ‘big five’: het everzwijn, het edelhert, de vos, de das en de ree, maar dan moet je natuurlijk wel stil zijn!


Tekst & foto's: Marlies Kranstauber-Reerink

De route naar restaurant De Ossenstal is al een feestje op zich. Een meanderende weg voert door kilometers aaneengesloten heideontginningsbos. Het is koud, het vriest en de bomen en struiken zijn bedekt met een dun laagje rijp dat glinstert in de ijle middagzon. Borden met de waarschuwing levensgevaarlijk schietterrein doen je beseffen dat je militair oefenterrein passeert. Soldaten die grote rugzakken dragen, lopen langs de weg en zo nu en dan passeert een militair voertuig. De weg gaat over in een zandpad dat voor restaurant De Ossenstal in Epe uitkomt. Aan de rechterkant ligt een grote parkeerplaats.

Houten klompen

Na kort wachten rijdt een witte vrachtwagen het parkeerterrein op. Marten van Wijhe is de bestuurder ervan, hij is tevens de menner voor deze Mooie Route op de Veluwe. "In het weekend is het hier op de parkeerplaats vaak veel drukker", vertelt Marten tijdens het uitladen van zijn zwarte KWPN-tuigpaardmerries. Schoondochter Annemarie Rizeweide is de groom van vandaag. Samen spannen ze de paarden in. Vlak voor vertrek schiet Marten in een paar houten klompen: "Het beste schoeisel om koude voeten te voorkomen", zegt hij.

"Op doordeweekse dagen is het natuurgebied vrijwel verlaten"

Stichting Paardenvierdaagse Epe

Vanaf de parkeerplaats rijdt de aanspanning zo de menroute op. "Hier kun je dagen mennen zonder één keer dezelfde route te rijden", vertelt Marten. "Stichting Paardenvierdaagse Epe organiseert niet voor niets jaarlijks de Paardenvierdaagse in dit gebied." De merries zijn fris, ze lopen lekker door met de oortjes naar voren. Rechts voor de wagen, vanaf de bok gezien, loopt de vijftienjarige Bilonda en op links de drie jaar jongere Femke. Marten is blij met dit span. Hij is een rustige menner met een zachte stem. 

The big five’ van de Veluwe zijn hier te vinden: het everzwijn, het edelhert, de vos, de das en de ree

‘The big five’

"We zijn op weg naar De Schaapskooi, van daaruit rijden we naar Het Hertenkamp en dan komen we na een uurtje of anderhalf weer op de parkeerplaats uit", vertelt Marten. Mocht je als menner niet bekend zijn in dit gebied, dan zet je via VVP Epe zo een menroute langs knooppunten uit en dan behoort verdwalen tot het verleden. ‘The big five’ van de Veluwe zijn hier te vinden: het everzwijn, het edelhert, de vos, de das en de ree. Marten heeft weleens oog in oog met een edelhert gestaan: "Dat was een magisch moment, vooral doorrijden dan want anders rent zo’n dier weg", zegt Marten. 

Warme chocolademelk

De bossen, die uit naald- en loofbomen bestaan, worden afgewisseld door vennetjes en heidelandschappen. "In de zomer zijn de zandpaden in het heidegebied wel zwaar voor de paarden", vertelt Marten, maar nu met de prachtige rijp en de wat hardere bodem is het hier goed vertoeven en doet het landschap sprookjesachtig aan. Vlakbij de schaapskooi aan de Elburgerweg is nog een grote parkeerplaats waar je als menner ook met je vrachtwagen of trailer terecht kunt. Dan zijn we alweer halverwege de route en zet Marten de paarden even stil in de ijle middagzon. Annemarie schenkt warme chocolademelk in, er gaat een klein scheutje Baileys bij en er worden broodjes tevoorschijn gehaald. 

Mountainbikeroutes

Vrijwel de hele route bestaat uit brede zandpaden, er zijn geen kruisingen met drukke autowegen en geen spoorwegovergangen, maar de kruisende mountainbikeroutes kunnen wat lastig zijn. De aanspanning draaft een heuveltje op en staat dan abrupt stil: "Hier ging het laatst bijna mis", vertelt Marten, "het zicht is niet al te best en zo had ik dus bijna een aanrijding met een mountainbiker. Die man schrok zich echt een ongeluk, ikzelf trouwens ook." Op deze doordeweekse dag is het natuurgebied vrijwel verlaten en er passeren dus ook geen sportieve fietsers.

De bar

Na het heidelandschap volgt nog een mooie route door de bossen van ’t Eperwolt. Marten beslist wat langer door te rijden en daardoor komt de aanspanning wat later dan gepland op de parkeerplaats terug. De paarden worden in de vrachtwagen geladen en krijgen een welverdiende portie hooi. De bekertjes worden nogmaals gevuld. "De laadklep van de vrachtwagen noemen we altijd de bar", zegt Annemarie, die er lichtelijk verkleumd uit ziet. "Iedere rit eindigen we met een drankje." "Als de chocolademelk op is, maar het bekertje nog warm, besluit Marten de dag: "Het was een mooie route, ik had er schik aan." 

Paard & Bed

Op de website Paard & Bed vind je diverse locaties in Epe waar je als menner met je paard terecht kunt. Op die manier is het mogelijk een meerdaagse menvakantie te organiseren. 

Renderklippenhoeve en Ericahoeve

Zo vind je in Epe bijvoorbeeld:
De Renderklippenhoeve
Sprengenweg 99, 8161 ND, Epe, Tel: 06-48078860 / 06-22971176 e-mail: info@renderklippenhoeve.nl, www.paardenbed.nl;
Bed & Breakfast De Ericahoeve
Adres: Ericaweg 16, 8162 PR Epe, Tel: 06-53468580, e-mail: ericahoeve16@gmail.com, https://www.bed-breakfast-epe.nl.

Met dank aan 

Het maken van dit artikel heeft prachtige ervaringen opgeleverd en is mede tot stand gekomen door:
* www.eperholt.nl
* www.boswachtersblog.nl/
* www.staatsbosbeheer.nl
* http://vvvepe.nl/zien-doen/paardensport/
* https://planner.routesopdeveluwe.nl/planner/paardrijden/
* https://www.visitveluwe.nl/plaatsen/epe..

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding