Afbeelding

Het ideale menpaard?

Voor je ligt de eerste MenSport uitgave van 2023. In dit nummer kreeg Karin Kuipers, die normaal gesproken met een tweespan fjorden rijdt, les met het indoorspan van Koos de Ronde. Ze had niet verwacht zelf de leidsels in handen te mogen nemen, maar niets bleek minder waar. Met de professionele instructies van Koos zijn beide partijen tevreden met Karin haar allereerste vierspantraining. Lees meer op pagina 16.

In dit magazine beginnen we ook aan de rubriek 'Het ideale menpaard van ...', waarin we verschillende menners en experts vragen naar hun mening over het ideale menpaard. Ik heb zelf geen specifieke voorkeur, zolang het een goede stap heeft en graag werkt. De draf, galop, kracht en het uithoudingsvermogen zijn ook essentieel, hoewel die vaak door een goede manier van trainen kunnen verbeteren. Verandering aanbrengen in de mentaliteit van een paard is daarentegen een stuk lastiger.

In de mensport doen veel verschillende typen paarden mee en bijna iedereen heeft een voorkeur. Maar wat zijn die voorkeuren, waar is dat op gebaseerd en wat is het ideale menpaard? Aan een enkelspan paard/pony worden andere eisen gesteld dan aan een paard/pony voor een twee- of vierspan. Maar wat zijn de verschillen? Kan een eventingpaard bijvoorbeeld geschikt zijn voor de mensport? Voor dit nummer gingen we in gesprek met bondscoach Ad Aarts, die een duidelijke voorkeur heeft voor warmbloeden. Hij vertelt openhartig over zijn mening en waar die op gebaseerd is. 

Daarnaast vertelt de Belgische menner en hoefsmid Sven Stuyk over het verloop van zijn mencarrière én hij deelt zijn visie over het belang van de stand van de hoeven en benen. 

Eind 2022 werden drie nieuwe mentalenten toegevoegd aan het KNHS-perspectieventeam, dat onderdeel is van het KNHS Talentenplan. Eline Mentink, Evy van Oort en Ischa Vink zijn geselecteerd op basis van resultaten, deelname aan samengestelde menwedstrijden en motivatie. Het drietal vertelt in deze editie meer over zichzelf, de paard(en) en pony(s) waar ze mee mennen en hun achtergrond, ambities en doelen.

Ik wens je veel leesplezier!

Meike Paridaans
Community Redacteur MenSport & Hoefnet
E-mail: meike@mphorses.nl