Afbeelding
Marlies Kranstauber-Reerink

Een van de mooiste & oudste bossen van de Veluwe

Het Puttense Sprielderbos is een uniek stukje Nederlands natuurgebied dat tot een van de oudste en mooiste bossen van Nederland wordt gerekend. Voor menners is het een waar walhalla en mogelijk de start van een meerdaagse menvakantie of het begin van een trektocht over de Gelderse Veluwe.

Tekst & foto's: Marlies Kranstauber-Reerink

Menner van deze route is Ranita Jansen (18). Samen met haar wedstrijdgroom Mariëtte Heimgartner (17) en pony Mexx (15) rijden ze onder de naam Menteam Jansen. Aan het eind van dit artikel vind je meer informatie over Ranita en haar team. Trainen doet Ranita op het Puttense deel van de Veluwe, want dat grenst aan haar achtertuin. Dit unieke deel van de Veluwe heeft een omvang van ruim 3000 hectare, waarvan het Puttense Sprielderbos onderdeel uitmaakt. Je kunt er verschillende routes rijden, van 10, 18 en 20 kilometer.

Brede zandpaden

Kom je van buitenaf, dan is parkeren aan de Kolthoornseweg in Putten een optie. "Hier komt op korte termijn nog een informatiebord over de routes op de Veluwe te staan, vertelde mijn vader”, zegt Ranita. Grenzend aan de parkeerplaats rijd je met je aanspanning langs een slagboom zo de Puttense Veluwe op, eruitereen bosrijke omgeving vol brede zandpaden die zowel voor ruiters als menners geschikt zijn. Hier staat meteen het eerste knooppuntenpaaltje, route 42. Wanneer je op ruiterenenmennen.nl kijkt, zijn er in deze omgeving maar liefst zeven parkeerplaatsen waar je met je trailer of vrachtwagen terechtkunt. Wil je blijven overnachten, dan kan dit bij Paardenhotel Putten: hier is een vierpersoonshuisje te huur van waaruit je op de paardenstallen kijkt. Op de website van het Paardenhotel kun je direct de gps-routes in de omgeving bekijken. Het huisje is ongekend populair en al maanden van tevoren gereserveerd.

Natura 2000

Het weer is mistroostig, winters, fris en toch is het heerlijk mennen in het Sprielderbos, waar de kleine maar supersnelle Mexx nietig afsteekt tegen de oude beuken en wintereiken. Het bos behoort tot een van de oudste bossen van Nederland en een deel ervan is donker en dichtbegroeid met beuken. Het Sprielderbos is onderdeel van de Veluwe en valt onder het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden, Natura 2000. In het Sprielderbos maak je grote kans eekhoorns, edelherten, diverse vogelsoorten en wilde zwijnen te spotten. "Er valt hier genoeg te zien”, aldus Ranita. "Regelmatig zie ik reeën en ik ben een keer een zwijn met jongen tegengekomen”, vertelt ze, waarna ze vervolgt: "Zwijnen, die hoef ik echt niet op mijn pad! En Mexx ook niet!" Het bos herbergt verder nog dassen en boommarters, diverse vogels, waaronder de havik, en op de omliggende heide, Grote Ark genaamd, is de gladde slang te vinden.

Legende

Het Sprielderbos valt onder het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden: Natura 2000

Midden in het Speulder- en Sprielderbos, vlakbij het plaatsje Drie, ligt het Solse Gat, dat zijn naam dankt aan de zonvereringen die er lang geleden mogelijk plaatsvonden. Er gaat een legende dat op de plek van de kuil een klooster stond. De monniken die er woonden, hielden er een goddeloos bestaan op na. Ze verkochten hun ziel aan de duivel en op kerstavond deed een blikseminslag het klooster verdwijnen, slechts de toegangsweg, wat omgevallen bomen en een gat in de grond bleven over. Geologisch gezien ontstond het Solse Gat in de IJstijd, toen het gewicht van de enorme hoeveelheid ijs de onderliggende bodemlaag deed inklinken. Hierdoor ontstond een leemkuil die nog dieper werd doordat omringende boeren er leem afgroeven. Met een beetje fantasie klinken omstreeks middernacht de kloosterklokken nog altijd.

Meters maken

De zandpaden zijn verboden voor motorvoertuigen en gedurende de rit komt de aanspanning slechts twee keer een ruiter tegen. Misschien is het zo rustig omdat het een doordeweekse dinsdagmorgen is, maar het lijkt erop dat als je in alle rust en stilte van de natuur wilt genieten, het hier op de Puttense Veluwe goed toeven is. Het kan echter wel zijn dat je een marathonwagentje, getrokken door een klein, fijngebouwd pony’tje, voorbij ziet flitsen. De brede en goed begaanbare zandpaden nodigen immers uit voor een snelle galop. "Hou je vast”, zegt Ranita, "we gaan even meters maken”, onderwijl Mexx aansporend: "Kom op Mexx, jaaaa, kom op!” 

Ranita Jansen

Na een val van een paard scheurde Ranita Jansen op de rand van haar bodyprotector een ruggenwervel, waardoor paardrijden een lange periode niet mogelijk was. Om toch met paarden en pony’s te kunnen werken, leerde ze van haar vader Arie Jansen mennen. Rijden doet ze inmiddels ook weer, maar pijnvrij zal ze nooit meer zijn. Het noodlottige ongeval werd echter wel de start van een mooie carrière in de mensport, die haar in 2022 met pony Tiësto de titel kampioen Enkelspan pony’s vaardigheid klasse Z opleverde. Haar huidige wedstrijdpony Mexx beleerde ze zelf voor de wagen. Wedstrijdgroom Mariëtte Heimgartner leerde het vak van Ranita, maar samen volgden ze ook een marathonles bij Aart van de Kamp senior. Bij hem leerde Mariette om goed tegen te hangen in de bochten tijdens het nemen van de hindernissen. Presteren op topniveau heeft een prijs; Ranita moet regelmatig om zes uur opstaan om naar een wedstrijd te gaan. Haar ouders staan dag en nacht voor haar klaar, brengen haar naar wedstrijden en zijn samen met andere familieleden haar trouwste supporters. Zo ruimt Arie de mest op, waardoor Ranita tijd overhoudt om te leren en te werken. De hulp van haar ouders stelt haar in de gelegenheid haar sport te bekostigen. Werken doet ze onder meer bij Milou Huisman, van wie ze ook heel veel over de mensport leert. "Dit is mijn laatste jaar dat ik in de jeugdklasse voor District Oost mag mennen. In januari werden we tijdens de Strijd der districten kampioen en individueel werd ik tweede. Het wordt mijn jaar, ik voel het”, zegt ze met een grote glimlach op haar gezicht. Maar zonder familie en grooms zou Menteam Jansen niet bestaan.

Met dank aan!

Dit artikel heeft prachtige ervaringen opgeleverd en is mede tot stand gekomen door:
> Ranita Jansen
> www.historiek.net
> Paardenhotel Putten

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding