Lou Willemse en Selena
Lou Willemse en Selena Samanta Fotografie

Lou Willemse

"Selena hoort er eigenlijk niet tussen"

Lou Willemse is met zijn paard Selena een van de meest opvallende deelnemers van de Strijd der Districten te noemen. Hij reed niet alleen in beide rondes de snelste tijden bij de enkelspan paarden, maar wist ook met het voorkomen van Selena indruk te maken. De kruising trekpaard x volbloed Arabier kwam enthousiast de baan binnen en vloog, ondanks zijn robuustere uiterlijk behendig en snel door de hindernissen.

Volgens de uit Domburg afkomstige Lou is het heel bijzonder om met een type zoals Selena bij de besten te kunnen eindigen. De week voor de Strijd der Districten werd de combinatie nog Districtkampioen van West in Houten. “In Houten ging het super. Tijdens de Strijd der Districten was de snelheid goed, maar omdat Selina zich opdrukte in het parcours was het sturen moeilijk. Ik had misschien ook wat pechballetjes, maar de oorzaak ligt natuurlijk altijd bij de menner”, verklaart hij kritisch. “Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat als je geen snelheid hebt, je nooit vooraan mee kan doen. Maar ja, snelheid brengt natuurlijk ook risico’s met zich mee. Soms pakt het goed uit en soms wat minder.” Lou Willemse eindigde door de gevallen ballen uiteindelijk op de zesde plaats.

Niet verwacht

Selena en Lou reden in 2016 een van hun eerste wedstrijden in Houten. “Als mensen Selena voor de eerste keer zien, denken ze vaak: ‘Nou, wat moet daar van komen!' Maar ’s avonds werden we gehuldigd als Districtskampioen! Dat had bijna niemand verwacht, haha!” Lou is ontzettend te spreken over de combinatie trekpaard x Arabier. “Selena heeft de kracht van het trekpaard, maar de behendigheid, souplesse en het doorzettingsvermogen van de Arabier. Ook haar karakter is geweldig. Ze geeft nooit op!” Lou kocht Selena in 2011 als vierjarige. “In Domburg en omgeving doen we veel ringrijden te paard. Ik kocht haar van Krijn Coppoolse. Ze was toen al beleerd voor de wagen, maar het was de bedoeling dat mijn zoon er mee ging ringrijden. Ze was nergens bang voor en we waren ervan overtuigd dat ze perfect zou zijn voor het ringrijden. Voordat Selena kwam, mende ik ook al met dezelfde kruising. Daarom besloot ik Selena ook af en toe voor de wagen te zetten." Van het een kwam het ander en al snel bracht Lou Selena uit op wedstrijd. Van 2015 tot en met 2017 reden ze samengestelde menwedstrijden. “Na de dressuur stonden we vaak onderaan. Ik weet dat dressuur de basis is, maar het is niet ons sterkste punt. Niet van mij en niet van Selena. Na de marathon en de vaardigheid klommen we altijd veel plekken omhoog. Inmiddels past mijn vrouw regelmatig op de kleinkinderen. Ik besloot me daarom te richten op vaardigheidswedstrijden en indoor marathons. Daarbij kan ik altijd rekenen op de hulp van Edwin Dellebeke."

Dressuur

Om zijn dressuur op te vijzelen, leste Lou trouw bij Leo Paauwe. “Bij hem moesten we altijd onder het tempo rijden dan wat voor Selena comfortabel was en we waren altijd druk in de weer met nageeflijkheid. Selena loopt van nature het liefst met haar hoofd in de lucht, maar dat is natuurlijk niet gewenst en bovendien gaat dat ten koste van mijn stuur in de vaardigheid en marathon. Het is de verdienste van Leo dat we daarin grote stappen hebben gemaakt. Inmiddels train ik met Heidi te Poele. Zij begeleidt me super, maar je merkt dat die aanleuning altijd een puntje is. Tijdens de Strijd der Districten drukte Selena zich niet zozeer op in de hindernissen, maar werd het sturen na lange lijnen met snelheid moeilijker.” Als Lou Selena thuis inspant, rijdt hij via de weg naar een stuk hei bij Domburg. Dat wisselt hij af met longeren en zijn trainingen bij Heidi in Nieuw- en Sint Joosland.

Christiaan Provoost

Lou Willemse kwam in aanraking met de mensport door Christiaan Provoost. “Christiaan woont bij me in de buurt en gaf toentertijd regelmatig demonstraties. Ik vond dat mooi en ging daarom regelmatig kijken als hij wat organiseerde.” In 1990 begon Lou met een groepje van acht personen aan de mencursus van Wim Vos. “Daarna ging ik meedoen aan kleine wedstrijden. Dat ging steeds beter, ik begon doelen te stellen en als je dan eens wat wint, motiveert dat enorm. Ik geniet ervan om naar wedstrijden toe te trainen.” 

Extra boxen

Selena is inmiddels 16 en Lou heeft de pensioenleeftijd bereikt. Hij werkte als hydrauliek monteur in Middelburg. “De paarden staan nog gewoon aan huis. Vroeger werkten we met de paarden op de boerderij van mijn ouders. Later kwam de tractor daar natuurlijk voor in de plaats, maar de paarden zijn altijd gebleven voor het ringrijden en later voor het mennen. Veel van de paarden voor het ringrijden staan er nog. Mijn zoon woont op de oude boerderij en heeft onlangs de schuur verbouwd. Daar zijn nu vier extra paardenboxen gemaakt. De paarden blijven dus voorlopig nog wel in de familie."

Bij de besten eindigen

"Als Selena nog drie of vier jaar meekan in de sport, hebben we beide onze beste tijd gehad denk ik", aldus Lou. "Maar ik ga de komende tijd ervaren hoelang we het beide leuk blijven vinden. Volgend jaar wil ik in ieder geval weer naar Indoor Nijkerk. Daar ben ik in 2022 voor het eerst geweest en dat was ontzettend leuk! We eindigden toen als vijfde in de finale. Ik zou het een fantastische afsluiting van onze carrière vinden als we daar een keer bij de besten kunnen eindigen! De sfeer is er bijzonder en de deelnemers rijden goed. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik sowieso trots ben op wat we samen bereikt hebben. Als je objectief naar Selena kijkt, dan hoort ze eigenlijk niet tussen al die goede paarden te eindigen. Maar ze staat er wel en presteert nog goed ook! Daar geniet ik ontzettend van.”

Strijd der Districten 2023 te Ermelo. foto: Lou Willemse
Lou Willemse & Selena