Afbeelding
Foto: Johnny van Ingen

"Look-a-like van Renovo"

Een speciale troef van Stal Huckriede betreft de vierjarige bruine Hackney-hengst Sallandt's Long Train Running (v. Renvyle The Real Deal). Zijn naam verraadt zijn afkomst uit de fokkerij van Jan en Wilma Brinkhuis. Zij fokten ook zijn moeder, Sallandt's Gillyflower (v. Plain's Liberator).

Sallandt's Long Train Running van Stal Huckriede is een grote maat Hackney. Zijn verwantschap ten opzichte van de tuigpaardpopulatie bedraagt 2.7% en zijn stokmaat is 1.69m. In de moederlijn bevinden zich verder nog bekende hengsten als Forewood Commander en Cambridge Cole. Helaas overleed zijn fokker Jan Brinkhuis onlangs, maar zijn vrouw Wilma haalt graag herinneringen op: “De namen van de hengsten die we fokten hebben allemaal te maken met een trein. Onze eerste grote maat was Tivoli Signalman ofwel Seinwachter bij het Spoor. Hiermee reed Jan vele jaren en ik ook, in de damesklasse. Sallandt's Railroadman, de volle broer van de moeder van Sallandt's Long Train Running was ook goedgekeurd, maar stierf jammer genoeg al op zesjarige leeftijd. We fokten onder andere ook nog Sallandt's Locomotive Breath, naar een nummer van Jethro Tull, en Sallandt's Midnight Special, naar een nummer van Creedence Clearwater Revival. The Midnight Special was daarin een naam van een locomotief en dan natuurlijk Sallandt's Long Train Running, die is vernoemd naar een nummer van de Doobie Brothers”, verduidelijkt Wilma. “Long Train Running is het vierde veulen van Gillyflower. De eerste was een merrie van Plain’s Beau, dan een hengst van Bocellie en twee van Renvyle The Real Deal. Jan had The Real Deal op de hengstenkeuring gezien, net nadat hij uit Engeland bij Stal Huckriede kwam. Hij vond het een goede hengst. We zijn samen wezen kijken en besloten om bij hem te dekken om zijn goede beweging, mooie kleur met veel wit, en omdat hij uit een goede Engelse stam komt. Zijn vader, Lamberhurst Artillery, hebben we vele malen in Ardingly op The South of England Show zien lopen. Wij wilden eens een keer iets anders proberen en dat is gelukt! We verwachtten een veulen met kleur, beweging, maat en een lang voorbeen. Het eerste hengstveulen was een goed, voskleurig veulen met veel wit, die we verkochten aan Lambertus. Deze loopt nu in Duitsland, onlangs sprak ik zijn eigenaar en ze zijn er erg blij mee. Omdat dit veulen goed leek, dekten we weer bij hem en daar is Long Train Running uit gekomen. Wij vonden hem wel speciaal. Hoog op de benen, het front er goed op en voor én achter lekker bewegen. Hij werd veulenkampioen en wij verkochten hem als veulen al aan Lambertus, want we hadden ook nog zijn halfbroer van Bocellie die Jan wilde beleren. We bleven hem natuurlijk wel volgen en spraken met Lambertus regelmatig over hem. Tijdens de hengstenkeuringen van het Nederlandsch Hackney Stamboek en het KWPN hebben we hem door corona op TV bekeken. We zijn wel naar de tussenbeoordeling van het verrichtingsonderzoek geweest en natuurlijk naar de eindpresentatie waar we als zijn fokkers werden gehuldigd. Dit heeft Jan gelukkig nog mee kunnen maken!”

Prestatiebloed

Lambertus Huckriede is ook enthousiast over Sallandt's Long Train Running, die zowel bij het Nederlandsch Hackney Stamboek als bij het KWPN is goedgekeurd. Hij is een zoon van de door Stal Huckriede uitgebrachte Renvyle Real Deal. "Als veulen werd Sallandt's Long Train Running kampioen op de hackneykeuring, maar ik selecteer de hengsten op wat ze in tuig kunnen doen. Daarvoor vind ik het papier, dus de voorouders, heel belangrijk. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, waarbij je denkt: hoe kan dat nou? In het geval van Long Train Running werden er drie hengsten op rij in de moederlijn kampioen in tuig; Plain's Liberator, Forewood Commander en Cambridge Cole. Daarachter zit Lamberhurst Artillery, die liep met zijn Engelse rijder ook werelds toen een groep Engelsen aan een aantal concoursen in Nederland deelnam. Ik let enorm op het prestatiebloed en had de vader Renvyle Real Deal ook. Onze zelf gefokte en goedgekeurde Hackney-hengsten, Ardingly's Black is Black en Ardingly's Hot Chocolate zijn puur gebaseerd op hetzelfde systeem. Ook uit hun moederlijn was al iets goed gekomen. De moeder van Hot Chocolate is een volle zus van meervoudig kampioen Aghaderg Demonstrator. Oude stammen zijn heel belangrijk”, benadrukt hij nogmaals en toont hiermee zijn passie ten volle. Op de vraag hoe Lambertus de enorme progressie van Long Train Running in het verrichtingsonderzoek verklaart, antwoordt hij: "Hij was echt een slungel toen hij als driejarige werd goedgekeurd bij het NHS en een jaar later bij het KWPN, maar een Hackney moet je niet vergelijken met een tuigpaard. De geweldenaar Holypark What's Wanted won ook pas oranje linten toen hij acht jaar was en bij Flash Dance gebeurde dat ook op latere leeftijd. Ik had nog weinig met Long Train running gedaan, alleen rustig opgeleid zodat hij goed mak was. Hij meet 1.69 m dat is voor een grote maat Hackney uniek. Geweldig dat Jan als fokker, samen met Wilma, zijn goedkeuring nog meegemaakt heeft. Heel mooi! Jan heeft goed gefokt met de moeder en haar nakomelingen ook uitgebracht op concours. Die moeder heb ik ook gekocht en zij is nu drachtig van Magnifiek. Ik vind dat Long Train Running een look-a-like van Renovo is en verwacht dat hij verbeterend kan werken op heel veel merries, zeker ook bij de wat klassiekere types.”

Sallandt's Long Train Running als veulen