(foto links) Nicolei VB werd, gedragen door het publiek, de Beste Nieuweling in Houten. (foto onder): Een van de limietgroepen werd gewonnen door Chic in handen van Henk van Voorst.
(foto links) Nicolei VB werd, gedragen door het publiek, de Beste Nieuweling in Houten. (foto onder): Een van de limietgroepen werd gewonnen door Chic in handen van Henk van Voorst. Foto: Johnny van Ingen

Image-zoon Nicolei VB
zegeviert

Traditiegetrouw was het dit jaar gelukkig ook weer mogelijk om op tweede Paasdag de door KWPN Tuigpaardregio West georganiseerde oefendag voor tuigpaardnieuwelingen te houden in de binnenmanege van de Zilfia’s Hoeve in Houten. Tussen de tuigrubrieken voor nieuwelingen, waar overigens veel belangstelling voor was, werden er een aantal hengsten van Hengstenhouderij Landzicht geshowd.

Tevens werd er een limietklasse gereden in twee groepen, waarvan de één werd gedomineerd door Idol-nakomeling Chic met Henk van Voorst aan de leidsels en de andere door KWPN-hengst Lanto HBC (v. Delviro HBC) met Harry van Middelaar.

Rollen omgedraaid

Uiteraard werd er in Houten met veel belangstelling uitgekeken naar de nieuwelingen, waarvan er in totaal twaalf in de baan verschenen. Zij waren verdeeld over drie groepen, mooie kleine rubriekjes waarbij de jonge paarden de kans kregen om te wennen aan publiek, muziek en het geluid van de omroep. Dit alles bij elkaar was voor sommigen nog best spannend. Onder de drie die werden uitgenodigd voor de finale, bevonden zich de nummers één en twee van Ambt Delden. De kwaliteit was dus van hoog niveau. Aan Piet van ’t Hoof en Gijs Rozendaal de eer dit drietal te plaatsen. In Ambt Delden waren de rollen nog omgedraaid, maar in Houten liep Image-zoon Nicolei VB met verve naar de overwinning. 

Marcel van Bruggen

Zijn trotse fokker/eigenaar en rijder Marcel van Bruggen wist Nicolei VB heel sympathiek voor te stellen, met meer regelmaat en allure. Zijn bewegingen waren ruim en krachtig en onder luide aanmoedigingen van het enthousiaste publiek kreeg hij als Beste Nieuweling de Aard Visser-prijs overhandigd. De winnaar van Ambt Delden, Oklahoma (v. Icellie) had nu iets meer moeite in balans te blijven en was in handen van Mark de Groot wat minder overtuigend dan de week ervoor tijdens zijn mooie overwinning.

Missie geslaagd

Marcel van Bruggen fokte Nicolei VB, inmiddels in mede-eigendom met Egbert Schep, uit de grote maat Hackney, Plain’s Estelle (v. Plain’s Black Magic). Hij vertelt hierover: “De I-jaargang was net goedgekeurd en die had ik bekeken. Voor mij sprong Image HBC er toen uit. Dat is een écht tuigpaard met het front er bovenop en heel goed achterbeengebruik. Hij straalde blijheid uit en klom er echt in! Ik was heel blij met het veulen later, een zwarte met een kol en vier keer wit. Daarnaast kan hij super bewegingen én heeft altijd schik met z’n staart op de rug. Missie geslaagd!” 

Longeren over de rug

Nadat de laagverwante Nicolei VB ster werd verklaard en zich op de voorrijddag in principe alleen nog maar hoefde te bewijzen in tuig, kreeg hij toch geen groen licht bij het verrichtingsonderzoek. Marcel trainde in alle rust verder voor zijn indoordebuut en vertelt: "In Ambt Delden was hij nog niet vrij en blij genoeg. Hij is veel hengst, drukt zich gauw omhoog als hij iets hoort of ziet. Daar heb ik aan gewerkt door hen over de rug te longeren, om er meer onstspanning in te krijgen. Ik ben ook een beetje cavaletti-man, dat vind ik mooi werk. Geweldig als je dan resultaat ziet en het voelde groots dat het publiek op onze hand was, fantastisch!”

Een van de limietgroepen werd gewonnen door Chic in handen van Henk van Voorst.