(foto boven) Fam. Duivens Hendrik fan 'e Ridderdyk werd beste Friezennieuweling met Age Okkema. (foto rechts): Beste merrienieuweling O'fee van Fam. Scherphof in handen van Harry van Middelaar.
(foto boven) Fam. Duivens Hendrik fan 'e Ridderdyk werd beste Friezennieuweling met Age Okkema. (foto rechts): Beste merrienieuweling O'fee van Fam. Scherphof in handen van Harry van Middelaar. Foto: Anouk Kemkes

Grote prijs voor gretige Luitenant

De laatste in de rij indoors was de Noordelijke Tuigpaardendag in Hippisch Centrum Exloo zaterdag 15 april. Daar vond de succesvolle 30e editie plaats. Zowel tuigpaarden, hackney’s alsook de Friezen zorgden voor fraaie optredens tijdens de seizoensafsluiter. Voor elke discipline was naast de reguliere rubrieken ook ruimte voor nieuwelingen en stond de Grote Prijs op het programma.

In de hengsten/ruinen finale in Exloo streden zes paarden om de overwinning, maar van meet af aan was overduidelijk wie de winnaar was: de zeer tuigtypische Olympus (v. Kordaat) van Leo Wijkmans, die werd gepresenteerd door Henk Hammers. Hij kwam op de hengstenkeuring helaas niet verder dan de tweede bezichtiging, maar weet zich in tuig enorm te profileren met veel kracht en souplesse. Na de voorrondes van de nieuwelingenrubrieken voor de merries verschenen er vier in de baan voor de finalestrijd. De overwinning was voor de scherpe en actievolle Cizandro-dochter O’fee van en gefokt door Fam. Scherphof, gereden door Harry van Middelaar. De beste twee hackney nieuwelingen waren aan elkaar gewaagd. Ook nu trad Luddington Hi Spec (v. Westbourne Hi Tech) achter sterker op met Lambertus Huckriede, maar Eclipse Sunrise (v. Eclipse Moviestar), gereden door Kees Kimenai, was fraaier in het front. De aangewezen hengst Hendrik fan ‘e Ridderdijk (v. Alwin) van Fam. Duiven werd de beste Friezennieuweling dankzij een ruim grijpend voorbeen en heel mooi silhouet. Hij won de titel met Age Okkema. Okkema voorzag in Exloo tevens de jonge deelnemertjes in de aansprekende jeugdrubrieken van fraai commentaar.

Merrietrofee geprolongeerd

De tuigpaardmerries de meededen in de strijd om de merrietrofee, traden eerst op aan de hand waarbij ze becijferd werden op exterieur en beweging. Daarna showden ze hun kunnen in tuig. De overallwinst werd geprolongeerd door Leetida (v. Eebert) van voorzitter Gert Koers, gepresenteerd door Henk Hammers. Bij de Young Riders hielp de sterke en groots optredende Lex (v. Sir Arie) van Wim en Pien Jansen de debuterende Harm Hamstra aan de overwinning. Ook opvallend was de winst van Anneke Huckriede in maar liefst drie hackneyrubrieken. Met regerend keurings- en tuigkampioen Ardingly’s Hot Chocolate in de ere- en damesklasse en met Luddington Hi Five in de limiet. Bij de tweespannen had ex-dekhengst Image met Landheer, voorheen van Lijffijt, een hoofdrol met Ule Haarsma en bij de Friezen presteerden Durk en Wietse met Jan Eppinga uitstekend.


Hoofdrol

Vorig jaar werd Luitenant (v. Fantijn) met Niek Alting in Exloo alsnog gehuldigd als Beste Digitale Nieuweling 2020 én won de limiet. Ook nu was er een hoofdrol voor de gretige Luitenant. Hij won in handen van Nieks aanstaande bruid Manon Veerman heel overtuigend de Grote Prijs van Exloo. Manon wist de gretige Fantijn-zoon in goede banen te leiden en was daarmee niet te verslaan. Hiervoor werden de tuigpaardwinnaars van de limietklassen, ereklasse, merries en de beloftenrubriek geselecteerd. Lees meer over de (indoor)concoursen op www.hetshowpaard.nl.

Beste merrienieuweling O'fee van Fam. Scherphof in handen van Harry van Middelaar.
De Grote Prijs was verdiend voor Luitenant en Manon Veerman.
Beste nieuwelinghengst Olympus met achter het lint zijn fokker Gerard Lokhorst naast zijn naamgenoot..jpg