Martin Morero als veulen
Martin Morero als veulen Foto: privebezit

"Hij heeft zoveel apartigheid"

Martin Morero (v. Atleet) werd toegelaten voor de KWPN-tuigpaardenfokkerij. Een hengst met een bijzondere achtergrond. De redactie tekende dit op uit de mond van fokker Henk Hazelaar en sprak met Martin Morero's huidige eigenaar Lambertus Huckriede.

De vijfjarige donkerbruine en 1.61 m metende Atleet-zoon Martin Morero is een fokproduct van Henk Hazelaar, die later moeder Toos (stermerrie van Larix x Fabricius) ook aan Stal Huckriede verkocht. Wat kan Henk vertellen over zijn zelf gefokte en goedgekeurde hengst? “Nou, dat is meer geluk dan wijsheid want wij zijn geen specifieke tuigpaardfokkers”, steekt hij van wal. 

Erin gerold

“Onze kinderen reden pony. Af en toe fokten we een ponyveulen, maar waren zeker niet speciaal op zoek naar een tuigpaard. Van Jan Heijink kregen we in 2015 te horen dat tuigpaardfokker Johan Hilberink wegens ziekte moest stoppen met zijn fokkerij. Hij had toen Toos nog en vond het moeilijk om juist die merrie weg te doen, want hij wilde zo graag nog een veulen uit haar fokken. Hij kon het niet meer en vroeg of wij dat dan wilden doen. Ik beloofde het te gaan proberen, heb de merrie van hem overgenomen en bij Eebert gedaan. Uit die combinatie kwam een merrieveulen. Deze Latosca verkochten we naar het buitenland. Bij ons in Dalen zitten meerdere tuigpaardfokkers en hier en daar hebben we wat rondgevraagd naar wat een goede hengstenkeuze zou zijn. Daaruit kwam Atleet naar voren, met als redenen zijn goede beengebruik, zijn hals die hij er super opzette en de manier waarop hij er in beweging in wilde klimmen. Dat vonden wij ook belangrijke eigenschappen dus hebben we die gok gewaagd. Hengstenhouder Henk Wilting heeft hem geïnsemineerd en in 2017 werd ons hengstveulen Mr. Macho geboren. Wij vonden het een mooi veulen, weliswaar niet al te groot, maar hij bewoog apart en hij had de hals er echt opstaan. Maar omdat het een hengst was en we geen tuigpaardmensen zijn, wisten we er eigenlijk geen raad mee. We besloten hem te verkopen en kregen contact met Lambertus Huckriede. Die was laaiend enthousiast en mede doordat het een laat veulen was en de merrie met haar zeventien jaar al op leeftijd, hebben we enige tijd later de moeder ook verkocht aan Lambertus.” Als tweejarige werd Mr. Macho kampioen van de Tweejarige Hengsten op de Nationale Keuring in Oldebroek, dit hoorde de fokker pas later. “Het was heel jammer dat we daar niet bij waren, maar we hebben wel een mooie foto gekregen. Van de slechts twee tuigpaardveulens die wij fokten, wordt de ene op vijfjarige leeftijd een goedgekeurde hengst en omgedoopt tot Martin Morero! Heel mooi, maar één plus één is zeker niet altijd twee hoor”, relativeert Hazelaar meteen. “Wij zijn er eigenlijk zo ingerold, hadden geen connectie met de tuigpaardwereld en er evenmin kaas van gegeten. Het is ons overkomen in de goede zin van het woord, geweldig! Vooral onze dochter is fanatiek, de meeste keuringen waar Martin Morero komt, gaan we graag kijken. Of een goedgekeurde hengst fokken nog een keer lukt? Je weet het nooit. Wellicht dat we in de toekomst toch nog weer eens een fokmerrie aanschaffen en wie weet wat er verder nog komt. We laten ons verrassen...”

Bewezen stam

Lambertus Huckriede zag op Marktplaats een advertentie van Martin Morero toen hij twee maanden was. "Ik zag een fotootje en dat hij uit de Melvira-stam van Steenhagen komt, een topstam. Echt één van de besten in Nederland, waaruit dekhengsten als Pygmalion, Batello en Gelviro komen, maar ook concourspaarden als Landgraaf, Zendgraaf, Karlos en Dolf. Een oude en bewezen stam; Selvira en Melvira liepen in de jaren ‘50 al op concours. Nadat ik die advertentie zag, heb ik direct gebeld en dit veulen door de telefoon gekocht, want ik wilde niet dat iemand anders me voor zou zijn. Meteen ben ik er heen gereden en toen hij in het echt voor me stond, dacht ik: ‘O, wat ben jij een gruwelijk mooi veulen'. Hij leek precies op ons Tuigpaard van het Jaar, Renvyle Imondro. We noemen hem daarom ook altijd 'Klein Imondrootje'”, verduidelijkt hij lachend. "Na een half jaar kocht ik zijn moeder Toos ook. Die dekte ik met Cizandro en daar kwam Otoos van, de reservekampioene op de NTD. Later vond ik bij fokker Hilberink nog een oudere Sander-merrie uit die stam. Ik kijk bij de hengstenkeuze puur naar de hengst en niet naar wie de eigenaar is. Dat betekent dat ik ook dek met hengsten van andere hengstenhouders", licht hij toe. Als driejarige was Martin Morero nog te klein voor de hengstenkeuring, maar als vierjarige wist hij zich te profileren in de tuigcompetitie en als vijfjarige werd hij afgelopen najaar goedgekeurd.

Afbeelding