Afbeelding
Foto: Gemma Verlaan

"Dierenwelzijn ligt ook binnen
onze sport onder de loep"

De Nederlands georganiseerde menspor is opgedeeld in vier Mendistricten. De voorzitters vertellen in deze vierdelige serie wat hen bezighoudt. Deze keer interim-voorzitter Carolien Fischer van Mendistrict Noord aan het woord.

Carolien, wat is je link met de mensport?

Carolien: “Ik heb voorheen onder het zadel gereden, maar na de geboorte van mijn tweede kind ben ik daarmee gestopt. We hadden een drachtige pony en met haar, en later ook met haar nakomeling, zijn we enkelspan en tweespan gaan rijden. Daarna kwamen er meer pony’s bij. Omdat ik graag de overstap wilde maken naar enkelspan pony heb ik ruim vier jaar geleden een mooi, zwart en in de D-maat gefokt veulen gekocht. Deze wilden we graag thuis laten opgroeien en dus kochten we er een tweede bij, ook in de D-maat gefokt: ‘want dan zouden we eventueel ook nog eens tweespan kunnen rijden’. De tweede is inmiddels uitgegroeid tot bijna 1.60 m; ik heb nu dus een enkelspan pony en een enkelspan paard! De twee A-pony’s, waarmee ik als tweespan in de Z-dressuur, Z-vaardigheid en SWM klasse 3 reed, heb ik verkocht toen ik met de jonge beestjes begon. Beide hebben een mooi plekje gekregen, waarvan Zomerdijk’s Vilmoray aka Frits als drie onderdelen-voorpony loopt bij Joey van der Ham.”

Je bent interim-voorzitter. Hoe kwam deze functie op je pad?

“Sinds 2018 zit ik in het bestuur van Mendistrict Noord, als secretaris met Ito Werkman als voorzitter. Ito stopte na drie termijnen en er was niet direct een nieuwe voorzitter voorhanden. Omdat het toch wel een belangrijke positie is die vrijkwam en de functie tevens veel gelijkenissen toont met mijn eigen werk, wilde ik het voorzitterschap wel tijdelijk op me nemen. Liever niet voor een heel termijn, want wanneer ik klaar ben met mijn werk, wil ik ook écht klaar zijn.”

Waar zijn jullie trots op?

“Onze Noordercup is een competitie die al jaren een vaste positie op de wedstrijdkalender heeft. Deze wordt in alle drie de noordelijke provincies gehouden en er is veel animo voor. Daarnaast steken we veel energie in het verbeteren van het niveau van de menners. We organiseren zowel in het winter- als in het zomerseizoen trainingsdagen voor de drie mendisciplines: dressuur, vaardigheid en marathon. Dat proberen we altijd centraal in het district te organiseren. Het zijn ook goede momenten om eens vooraanstaande instructeurs of juryleden uit te nodigen. Tijdens de trainingsdag in april hadden we Berry van den Bosch van Mendistrict Zuid uitgenodigd om een marathontraining geven.”

Jullie website ziet er mooi uit!

“Ja, daar zijn we inderdaad ook heel trots op. Hij zit goed in elkaar, is mooi en prettig leesbaar. We willen de leden alle informatie verstrekken, maar ook met elkaar in verbinding brengen middels de rubriek ‘De leidsels in handen van …’, waarin een menner tien vragen beantwoordt en daarna zelf een andere menner mag uitkiezen om de ‘leidsels’ figuurlijk over te nemen. Maar ook onze flyers voor de evenementen vind ik bijvoorbeeld prachtig.”

Hoe staat Mendistrict Noord er momenteel voor?

“Zoals overal heeft corona ook in ons mendistrict zijn sporen nagelaten. In die tijd zijn er enkele menverenigingen, maar vooral een fors aantal men-afdelingen bínnen paardensportverenigingen gewoon verdwenen en niet meer teruggekomen. Heel jammer, want daarmee verdwenen er helaas ook leuke wedstrijden van de kalender. Het ledenaantal is gelijktijdig wat gekrompen, zoals te verwachten, maar een positief punt is dat we wel steeds meer jeugd op de wedstrijden zien verschijnen. We doen dus ook echt ons best om de jeugd te betrekken en te faciliteren, bijvoorbeeld middels verschillende trainingsdagen.”

De nadruk ligt vooral op de wedstrijdsport?

“In het Mendistrict ligt een aantal prachtige gebieden, zoals het Drents-Friese woud, rond Appelscha, en ook in het Nationaal Park Dwingelderveld vind je prachtige menpaden. Menners en ruiters die buiten willen rijden regelen dat zelf. Wel plaatsen we actief de tochten die georganiseerd worden op onze Facebook-pagina. Maar we richten ons voornamelijk op de trainingsdagen, de indoorwedstrijden en de Noordelijke Kampioenschappen, samengesteld en de dressuur & vaardigheid. In de laatste disciplines zien we een afname van starters, dit stoppen heeft zeker onze prioriteit. We zouden graag zien dat er tijdens de Noordelijke Kampioenschappen, zowel indoor als outdoor, de titelstrijd over twee proeven zou worden gereden, zowel in de dressuur als de vaardigheid. Hiermee denken we de kampioenschappen aantrekkelijker te kunnen maken voor de menners. We gaan met de organiserende verenigingen in gesprek hoe we dit organisatorisch en financieel voor elkaar kunnen krijgen. De clubs geven aan dat twee keer twee proeven op een wedstrijd zorgen voor dubbele kosten qua juryleden, reiskostenvergoeding en andere onkosten, waarvan zij denken dit niet terug te kunnen verdienen. Ik denk zelf dat dubbele proeven niet alleen veel meer inschrijvingen opleveren, maar ook meer menners aantrekken om te gaan wedstrijd rijden.”

Hoe is het gesteld met de vrijwilligers en de sponsoren?

“We hebben verschillende wedstrijden, zoals de SWM van Gaasterland, die echt een groot, vast vrijwilligersteam hebben waar de organisatie al jaren op kan rekenen. Het komt echter ook voor dat een bepaald bestuur een vrijwilligersteam om zich heen gecreëerd heeft, maar dat deze uiteenvalt op het moment dat er een bestuurswissel plaatsvindt. Vaak hangt dat met elkaar samen en duurt het weer een tijdje voordat een organisatie weer op volle kracht is. Sponsoren zijn helaas nog moeilijk te krijgen. Onze website ziet er goed uit en we hebben het idee opgevat om advertentieplekken op onze website te verkopen, zodat we extra geld genereren voor evenementen.”

Hoe ervaren jullie de gemeenschappelijke evenementen?

"We hebben in het noorden een aantal mooie locaties waar grote evenementen kunnen worden georganiseerd, zoals Gaasterland en Exloo. Komend jaar worden in Gaasterland het NK SWM Z Enkel- en Tweespan Paard gereden. In Exloo zijn dit jaar de KNHS-Kampioenschappen SWM klasse L en M alsmede het EK Vierspan en het WK Paramennen. Die prachtige landelijke kampioenschappen die in het noorden worden verreden, dat maakt je trots! Wedstrijden met deelnemers uit de andere districten zijn natuurlijk heel speciaal. De Strijd der Districten vind ik wat moeilijker liggen. We proberen elk jaar een zo goed mogelijk team naar voren te schuiven. We hebben verschillende selectiemethodes geprobeerd: één selectiewedstrijd of meerdere wedstrijden van de Noordercup mee laten tellen, maar dan bleek dat daar toch niet díe menners aanwezig waren, die we wel graag in de SDD hadden willen zien rijden. Afgelopen twee edities van de SDD hebben we een selectie gemaakt uit rijders die in het buitenseizoen goed presteerden, aangevuld met rijders van de minimarathons. De eerste keer pakte dit goed uit en werden we tweede, maar afgelopen jaar eindigden we als vierde."

Wil je nog iets kwijt over ‘sport met dieren’?

"Dierenwelzijn ligt ook binnen onze sport onder de loep. Wij vragen in onze sport iets van onze paarden en dat moet je naar de buitenwereld goed kunnen uitleggen. Dit zal de komende jaren steeds belangrijker worden. Het is belangrijk dat we als Mendistrict een actieve rol pakken en niet pas gaan reageren als activisten hun stem laten horen. We moeten er samen voor zorgen dat we ons bewust zijn van wat we in de paardensport doen en dat dit toonbaar is aan de buitenwereld.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding