Winnaar No Time met Richard Hofstra aan de leidsels.
Winnaar No Time met Richard Hofstra aan de leidsels. Demi Smit

Goed geslaagde jubileumshow

Met hun jubileum in hetzelfde jaar hebben de beide jeugdafdelingen Jong KWPN en Jong KFPS de handen ineen geslagen. Uit deze samenwerking is een gezamenlijke jubileumshow ontstaan. Deze prachtige en mooi afwisselende avondvullende show vond plaats op zaterdag 2 maart jl. in Hippisch Centrum Flevodrome in Dronten.

Voor de tuigpaarden werd in de jaren 80 door de Vereniging van Fokkers en Eigenaren van het Tuigpaard al een jeugdcommissie in het leven geroepen. Hierdoor was het mogelijk dat deze commissie door en voor jongeren destijds een prominente plaats kon innemen in de vereniging. Door middel van het organiseren van jeugddagen met voorlichting en discussie ten aanzien van fokkerij en alle aanverwante onderwerpen evenals trainingsdagen e.d..

Jong KWPN

Deze vereniging van Fokkers en Eigenaren wist de leemte op te vullen en door diverse activiteiten het tuigpaard in het algemeen maar bijvoorbeeld ook de Nationale Tuigpaardendag op de kaart te zetten en is later opgegaan in het KWPN. In 2004 pakte dit stamboek de (jeugd)handschoen op en zo ontstond Jong KWPN welke niet alleen jongeren wil enthousiasmeren en voorlichten over KWPN tuigpaarden maar ook ten aanzien van de overige KWPN richtingen, springen, dressuur en Gelderse paarden.

Jong KFPS

Vijf jaar later, in 2009, werd ook het KFPS doordrongen van het belang om de jeugd meer te betrekken bij het stamboek en speciaal voor hen activiteiten te gaan ontplooien. Zo ontstond Jong KFPS. Beide groepen groeiden in ledentallen en nemen ieder een belangrijke plaats in binnen de betreffende stamboeken door de evenementen die er georganiseerd worden en de educatieve rol die hiervan uitgaat. Inmiddels bestaat Jong KWPN dus 20 jaar en viert Jong KFPS dit jaar haar 15-jarig jubileum.

Volle bak

Een delegatie van beide besturen bereidde deze jubileumshow gezamenlijk voor en het aantal vooraf bestelde tickets voor deze avond bracht de teller al snel boven de 400 en het was dan ook een gezellige ‘volle bak’ met opvallend veel jongelui op de tribune. Zij kregen een heel gevarieerd programma voorgeschoteld waarin, naast bijvoorbeeld enkele dressuur- en springpaarden en Friezen ook een aantal tuigpaardhengsten en Young Riders een mooi aandeel hadden.

Niet zo moeilijk

Aan de hand etaleerde de stamboekhengst Macho een mooie show en de op de herkeuring aangewezen hengst Pietertje VB draafde ook overtuigend door de baan, eveneens aan de hand. Net als tijdens de KWPN Stallion Show begin februari, is het ook begin maart lastig om concourspaarden uit te nodigen voor een show omdat het seizoen nog even op zich laat wachten en zij nog niet volop in training zijn. Toch waren er voor dit jubileum al enkele Young Riders bereid om alvast een tuigoptreden te verzorgen. Met drie tuigpaarden en drie Friese paarden verreden zij een niet alledaagse gecombineerde competitiewedstrijd. Dat is natuurlijk een beetje appels met peren vergelijken maar wie de winnaar moest worden, was niet zo moeilijk... Op de NTD wist de bruine ruin No Time al met veel expressie de Future Cup te incasseren met zijn rijder Richard Hofstra. Ook nu eisten zij gedecideerd de hoofdrol op en werden de fraaie winnaars van deze Young Riders wedstrijd. Op de tweede plaats mocht de Friese merrie Cecilia von Greifenstolz opstellen met Lieke Lueks die ook de hengst Neon GSM presenteerde.

Cecilia von Greifenstolz met Lieke Lueks in de showwagen.