Afbeelding
Picasa

Sportieve zusjes Femke en Rianne Kimenai smullen van hackney’s

Achtergrond Premium Hackney

We blikken speciaal voor Premium-lezers terug naar enkele jaren geleden. In 2018 groeide het aantal jonge enthousiaste hackney Young Riders mede dankzij het VHN jeugdbeleid. In Tilburg reden er zelfs 15 mee! Waaronder de zusjes Femke (18) en Rianne (14) Kimenai die graag willen dat er nog meer voor de jeugd wordt gedaan.

Tekst: Janneke Berghuis

Vader Kees (64) is van jongs af aan actief met tuigpaarden ook samen met broer Adriaan in de fokkerij en zij boekten, ook met eigen fokproducten al verschillende successen in de fokkerij én sport. Moeder Anita (52) reed wel onder het zadel maar Kees vond het verstandiger dat zij met de tuigpaarden niet aangespannen ging rijden. “Hij had liever dat ik in de keuken bleef. Als ik een been zou breken wie moet er dán zijn eitje bakken...?”, aldus Anita met een kwinkslag. 

“Hackneys makkelijker voor kinderen

De familie Kimenai

De oudste twee kinderen zijn ‘de deur al uit’ maar voor de jongste twee maakte Kees zelf ook de overstap naar hackney’s en legt uit: “Hackney’s zijn veel gemakkelijker voor de kinderen.” Femke voegt daar aan toe: “Ik krijg zo’n groot tuigpaard geen hoofdstel aan.” “De merries Astrid en Zigemma zijn er nog maar ja, als ik die ook uit wil brengen moeten we nog weer een extra kar meenemen naar de concoursen en dat past eigenlijk niet”, aldus Kees die met de dochters dagelijks met hun pony’s in de weer is.

Cursusdagen voor de jeugd

Voordat het aangespannen strijdtoneel jaarlijks weer losbarst, organiseert de VHN, Vereniging Hackneyrijders Nederland, een aantal effectieve cursusdagen voor de jeugd waarbij ze worden begeleid in het trainen, en voorbereid op het behalen van de rijvergunning. Dit initiatief werpt zijn vruchten af en verdient zeker navolging van de andere rijdersverenigingen. Eén van de deelnemers van de cursus die vorig voorjaar werd gehouden is Rianne. Zij debuteerde tijdens indoor Luttenberg in de hackney Young Ridersrubriek met Eagle’s Performer en wist daar meteen de stijlprijs te behalen! 

“Wij rijden netter dan de ouderen”

De bescheiden Rianne was hiermee bijzonder verrast maar heeft ook echt een nette en rustige manier van rijden en vertelt, wijzend naar Femke: “Ik rij met minder druk.” Daar wil iedereen wel tegelijk op antwoorden! Anita verduidelijkt: “Rianne wil niet veel in handen hebben.” Cees zegt lachend: “Rianne is een makkelijke chauffeur.” En natuurlijk wil de wat minder bescheiden Femke zich verdedigen: “Performer is een mooie makkelijke pony die wel loopt maar in de koers zit jij wel steeds om je heen te kijken waar de anderen zijn. In de grote rubrieken doe ik dat ook maar bij de Young Riders hoeft dat veel minder. Dat is de mooiste wedstrijd want wij rijden netter dan de ouderen! Die komen je soms aan de buiten- en binnenkant voorbij stuiven en sommigen roepen dan ook nog: ‘Ga es aan de kant!’ 

Alice Wouters

Kees onderstreept dat: “Ja, in de reguliere rubrieken worden die kinderen wel onderschat, die rijders denken ‘daar kan ik het bij maken’. Anita beaamt dit ook. “Maar je moet juist veel meer voor de jeugd doen. In Tilburg zat de Young Ridersrubriek vol, dus animo is er zeker wel! De finale zou meer in het midden van het land moeten zijn. Maar het is mooi om te zien wat mensen er voor over hebben om hun kinderen te kunnen laten meedoen. Bijvoorbeeld familie Wouters reed alleen voor hun dochter Alice helemaal naar Dokkum.”

Happy Athlete

Femke met Sir RInke

Op de vraag hoe de zusjes elkaar zouden omschrijven antwoordt Rianne: “Femke kan wel met elke pony rijden, die durft meer. En wat ze denkt, dat zegt ze, zij is brutaler dan ik.” Femke kan zich in deze omschrijving goed vinden en heeft ook over de jurering wel een mening. “Ik vind het goed dat er nu steeds gesproken wordt over een Happy Athlete. Maar soms ziet de jury niet eens alle rijders. Zoals in Cuijk vergaten ze mij om te roepen, in Dokkum waren ze Lambertus vergeten. Het lijkt wel een hype.” 

In de opzet hangen

Kees haakt daar op in: “Bij grote rubrieken kan je beter met een tussengroep werken.” Femke valt hem in de rede: “Soms heeft dat ook geen zin. Waar op gejureerd wordt is af en toe niet te volgen. Wat is de volgorde? Super over de benen maar hangend in de opzet, of achter sterk en weinig front, of voor hoog en achter niks?” Daarbij vraagt de hele familie zich af waarom degenen die in de opzet hangen dikwijls vooraan komen terwijl tijdens de opleiding voor de rijvergunning wordt geleerd dat daar op afgestraft moet worden.

Eagle’s Performer

Eagle’s Performer

Rianne heeft nog iets meer met haar springpony, de Welsh Romeo, waar ze kringkampioen mee werd, dan met Eagle’s Performer maar vindt de sfeer op concours wel heel leuk. “Performer is leuk om mee te rijden maar geen knuffelpony zoals Romeo. Voor de kar is bij betrouwbaar, hij is nergens bang voor en ik vind het heel leuk om mee te doen.” Haar mooiste moment is het winnen van de genoemde stijlprijs. “Ik train nu samen met papa maar nog niet zo lang. Als Performer gewoon lekker loopt en braaf is dan vind ik dat het mooist.” 

Slimme pony’s


 Convictions Sunny Boy

Femke geniet er ook van hoe slim hackney’s zijn. “Als ik Sunny de dag van tevoren invlecht, heeft hij ‘t al niet meer. Als dan ‘s ochtends de wol er in gaat, eet ie niet meer en loopt alleen maar te draaien en denkt ‘ze rijden toch niet zonder mij weg hè!’ Hij wíl gewoon mee naar concours. Hij is 18, die maak je niet blij door met pensioen te laten gaan. Wij zijn dikke vrienden, je kan ook niet kwaad op ‘m worden.” Anita vult aan: “Toen Fem jonger was en tijdens het winkelen iets nieuws had gekregen ging ze thuis eerst naar Sunny en zei: “Kijk eens wat ik heb gekocht.” Hij was vanaf het begin haar grote vriend en ze gaf hem ook voor het slapen gaan elke avond nog een kusje.” 

Kippenvel

Femkes mooiste moment was op Euro 2016. “Dat was zó geweldig, wij werden echt gedragen door het publiek! We werden tweede maar veel mensen vonden dat wij moesten winnen. Als ik dat filmpje terugkijk, krijg ik nog steeds kippenvel! Mooi om te zien hoe Sunny z’n best doet!” Anita geniet van de discussies tussen de jeugd op concours, als ze bij hen aan de wagen een ’glaaske komen drinken’. Zolang zij zo vriendschappelijk met elkaar omgaan en met plezier rijden, is er toekomst voor onze mooie sport en Kees voegt daar aan toe: “Nooit opgeven als je er in gelooft…”

Dit artikel is gepubliceerd in Showpaard in 2018 en is online alleen te lezen voor abonnees.

Femke Kimenai rijdt met Sir Rinke
De18-jarige Convictions Sunny Boy
Eagles Performer
De familie Kimanai: allemaal gek van hackney's