Fontana Landzicht wint Gouden Zweep in Houten

Nieuws

Traditiegetrouw organiseert de tuigpaard afdeling van Regio West op Paasmaandag een nieuwelingen concours in manege Zilfia’s Hoeve van Kees en Mieke van der Maat te Houten. Gelijktijdig vindt ook de hengstenshow van de familie Van der Maat en hengstenhouderij Landzicht plaats. Een prima formule die al jaren veel publiek trekt en een prachtige strijd om de Gouden Zweep oplevert tussen de beste van de nieuwe lichting jonge tuigpaarden. De Gouden Zweep wordt jaarlijks beschikbaar gesteld door Aard en Riet Visser.

Uit de vijf groepen nieuwelingen kozen Thomas van der Weiden en Lambertus Huckriede, die als jury fungeerden, acht paarden voor de grote finale later op de middag. De grootste kanshebbers op de winst kwamen uit de eerste groep en waren  Mark de Groot met de spectaculair bewegende, zelf gefokte vos Fontana Landzicht (v. Waterman), Harry van Middelaar met de krachtige schimmelmerrie Gardenia HBC (v. Victory) en Hans Castelijns met de fraaie gemodelleerde Girzela-C (v. Patijn) die iets te onrustig presteerde.  Uit groep twee kwam Anton Epskamp met de hoog in het front lopende Grandioos (v. Atleet). Verder Cees Kimenai met de winnaar van groep drie, Fygo (v. Plain’s Liberator), weer Mark de Groot met Erona Landzicht (v. Plain’s Moonwalker) van N. Boele, winnaar groep vier en de nummer twee Cor van Dijk met Granaat (v. Cizandro). Laatste finalist was Cees Embregts met de Patijn-nakomeling Forrest.  Zowel Erona Landzicht als Granaat lieten de finale schieten, zodat deze met zes van start ging, waarin Fontana, Gardenia HBC en Grandioos het niveau van eerder op de dag zeker evenaarden en als eersten werden binnengeroepen, waarna de andere drie kandidaten allemaal als vierde konden opstellen. In de alles beslissende superfinale zette Harry van Middelaar zijn schimmel er extra voor waarbij de merrie voor en achter veel afdruk toonde. Het front zou iets verhevener mogen. Fontana bleef er in de voorhand geweldig inklimmen en zette de voorbenen hoog en ruim weg, de achterhand mag krachtiger ondergebracht worden, maar daarentegen werd de hal s er goed opgezet en boog ze mooi af. Grandioos ging sterk over de benen en bleef hoog in het front, echter het tempo waarin zijn eigenaar hem voorstelde lag wat te hoog. Epskamp mocht zijn vos als tweede opstellen achter de absolute winnaar Fontana Landzicht. Dat Harry derde werd met Gardenia HBC kwam doordat hij mondproblemen had, aldus de jury, en de baan verliet!

In de drie reguliere rubrieken bleken een aantal paarden al behoorlijk in vorm te zijn. De eerste groep limietpaarden werd gewonnen door een super deftige Diesel van Egbert Kruiswijk, gereden door Berry van der Genugten, die veel concurrentie kreeg van Willem van de Gugten met de ruim bewegende Fantast. In de tweede limietklasse waren Harry van Middelaar en Den Roos een klasse apart en hoefden dan ook niet over te rijden. Voor plek twee tot en met vier gebeurde dit wel en het was Cees Embregts met Enziedancy van P. Rook, die zijn voorlopig tweede plaats vasthield. Roel van Dijk bleef derde met Ellina A en datzelfde gold voor Lean Verhoeff met Edeling, zij bleven vierde. Dat Den Roos weer in de baan verscheen mag als een klein wonder gezien worden, omdat zij vorig jaar bij de geboorte haar dode veulen dusdanig beschadigd raakte, dat er operatief ingegrepen moest worden. Zoals ze zich nu presenteerde lijkt ze er niets aan over te hebben gehouden. In de laatste groep kwamen de meer ervaren paarden in de baan en die maakten er een mooie wedstrijd van met uiteindelijke winnaar opnieuw Harry van Middelaar met Brandy van Brandy consortium. De zwarte ruin keek weer hoog de wereld in met zijn mooie front. Heel sterk tweede werd Piet Lijffijt met de bruine Drukwerk die veel bodem pakte en ruim bewoog. Met een ook bijzonder deftig showende Bi-Jenny werd Cees Kimenai derde. Deze drie reden ook over.  Ameretto met eigenaar Thijs Blankendaal was ook geweldig in vorm en werd vierde voor de debuterende Henriette Kooyman met Dendrini.  Tussen de bedrijven door werden een groot aantal goedgekeurde tuigpaard- en hackney hengsten met hun nakomelingen getoond. Vooral de optredens van Dylano en Emilano, als ook Plain’s Liberator en Plain’s Black Challenger spraken tot de verbeelding, maar het was toch weer de nu 21-jarige preferente Manno die de harten stal van het publiek.

Tekst & Foto: Geert Bouius

Fotobijschrift: Fontana Landzicht was de beste nieuweling in Houten