Friezen sterk vertegenwoordigd in Tolbert

Nieuws

In een zestal zeer sterk bezette rubrieken was het Friese ras op de Reproplus Tuigpaardenavond van 25 maart in Tolbert zeer prominent aanwezig. Susan Bouwman en Maaike de Jong waren het meest succesvol en wonnen elk meer dan één rubriek.

In de eerste limietgroep viel het goede front, de mooie balans en het sterke voor- en achterbeengebruik van Jetske van de Diphoorn (v. Norbert) op. De merrie, in eigendom van Maaike de Jong, werd ook door de eigenaresse gereden en kreeg van eenmansjurylid Harry de Jong een eerste plaats toebedeeld. Nieuwkomer Erik Kuperus uit Oudemirdum nam de Ulke-zoon Frits mee. Een paard met al wat meer ervaring maar nog niet echt uitgesproken op de concoursvelden. Frits viel echter wel op. Hij heeft een ietwat aparte manier van lopen, trekt zijn achterbeen zeer sterk aan, houd het ook even vast, heeft een goed voorbeengebruik maar viel vooral op door zijn goede zweefmoment. Het totaalbeeld was echter nog iets onrustig voor deze debuterende combinatie, derhalve was een tweede plek toch zeer netjes. Susan Bouwman presenteerde nieuweling Nick (v. Uldrik). Een paard met potentie, volgens Susan. Nick was goed in zijn verrichting maar liep nog ietsje te diep.

In de tweede limietgroep vielen twee paarden in het bijzonder op. Egberdina’s Henk (v. Reinder) van Jeen Mulder uit Waskemeer en gereden door Susan Bouwman en Noeste Hoeve Hylke (v. Jisse) met Pieter Okkema aan de leidsels. De keuze tussen deze twee bleek lastig, de doorslag gaf uiteindelijk het totaalbeeld van Egberdina’s Henk. Deze was iets vriendelijker en ook vond de jury het gebruik van de achterhand net ietsje krachtiger. In de ereklasse pakte Susan Bouwman opnieuw de winst met de ervaren Egberdina’s Arwyn (v. Doaitsen). De luxe en de stelling en verder het sterke gebruik van de achterhand vielen daarbij het meest op. Christiaan PJ (v. Andries) met Udo de Haan werkte zich keurig op, was goed in balans en goed over de benen. Hij klom van een voorlopige derde plaats omhoog naar de tweede plaats waarbij ook Pieter Okkema zich opwaardeerde van vier naar drie doordat Ulbe van de Noeste Hoeve zich net even rechter presenteerde dan Binke (v. Dries) met Peter van Veenen.

Egberdina’s Arwyn bleek ook in de damesklasse de betere, maar nu kwam de concurrentie wel heel sterk opzetten van stalgenoot Claes (v. Doaitsen) met Gerbrich Elgersma. De verschillen waren miniem en opnieuw ging het hier om het totaalplaatje wat net iets fraaier door Arwyn werd neergezet. Met zeven spannen was ook deze rubriek zeer rijkelijk bezet en waren het opnieuw Pieter Okkema en Susan Bouwman die zich nadrukkelijk manifesteerden als rubriekswinnaar. In het span van Susan nieuweling Nick, die zich al goed optrok aan Egberdina’s Henk maar toch nog wel iets te vaak ‘uit de toon’ liep. Pieter Okkema vormde met Noeste Hoeve Hylke en Karsten fan de Noeste Hoeve (v. Doaitsen) ook een nieuw span. Deze twee  waren iets fijner op elkaar afgestemd. Beide goed in het voorbeen- en achterbeengebruik en mooi gelijk in stelling. De afsluitende rubriek waren de Friese tuigpaarden onder het zadel. Een mooie koppel van negen paarden. Elk zeer goed presenterend. Een vijftal werd uitgenodigd voor de overkamping waarbij amazones die zich vaker vooraan wisten te rijden in een dergelijke rubriek ook nu weer nadrukkelijk aanwezig waren. Bijvoorbeeld Harmina Holwerda uit Kollum. Eerder reed ze haar eigen Petrus PJ (v. Heinse) als eens naar het kampioenschap, nu had ze Christiaan PJ te rijden en stond ze weer voorlopig eerste. Echter Maaike de Jong, die bijna patent lijkt te hebben op winst in de onder het zadel rubriek in Tolbert met Hielke, reed nu haar eigen Jetske van Diphoorn. De fijne balans en het net even sterkere achterbeengebruik en bovendien de goede zit van amazone Maaike, maakten haar nu opnieuw de winnaar. Susan Bouwman klom nog van een derde naar een tweede plaats met Minne van de Egberdina Hoeve (v. Beart) en liet zo toch Christiaan PJ nog achter zich.

De vertegenwoordiging van de KWPN-tuigpaarden was iets minder royaal maar desalniettemin ook hier goede verrichtingen. Niek Alting’s Gentleman (v. Saffraan) was het mooist in stelling en balans en wist voor Evita (v. Reflex M) met Grietje Naber te eindigen in de lage limietklasse. Ook in de hoge limiet was Niek Alting prominent aanwezig met Emerson (v. Manno) maar was Aron (v. Ganges) met Marcel Ritsma toch wat constanter en toonde deze ook wat meer looplust. Harry de Jong zette Aron terecht op kop. In de ereklasse pakte Rony Beuving verdienstelijk de overwinning dankzij een blije Cetrienes (v. Vulcano). Mede ook omdat er geen opzet nodig was. PrimeVal Bentley (v. Larix) vormde in handen van Sanne Welling een nieuwe combinatie. In beweging was Bentley aansprekend, maar hij had af en toe nog wat moeite om in balans te komen en mistte iets constantheid. Ze werden tweede, gevolgd door Like to Win (v. Milano) met Nathalie Buwalda. Els Nijenhuis vormt zowel aangespannen als onder het zadel een succesvolle combinatie met Cetrienes. Ze wonnen de damesklasse maar ook de zadelrubriek. Dit laatste ging nog niet helemaal zonder slag of stoot want Emerson met Hanna van der Goot en Elando D (v. Patijn) met Mircea Wierenga gaven zeer goed partij.

Tekst & Foto: Johanna Faber

Fotobijschrift: Maaike de Jong met haar Jetske van Diphoorn deed in Tolbert goede zaken!