Havanna, Helandro B en Emmerson grootse winnaars op Noordelijke Tuigpaarden Dag

Nieuws

Het publiek was gisteren 22 april misschien wel de grootste winnaar op de 26e Noordelijke Tuigpaarden Dag in Luttenberg. Twee super spannende nieuwelingen finales en aan het eind van de avond nog een Grote Prijs met zeven toppaarden waarbij Niek Alting uiteindelijk de cheque van € 250,- in ontvangst mocht nemen.

Voor de finale nieuwelingen merries hadden beoordelingsjuryleden Gert Boverhof, Jerry Vierwind en Peter Lijffijt zes beste paarden uit de vier groepen geselecteerd: Henk Hammers met Havanna (Bentley x Waterman) van Hanneke en Derk Jan Mekkes, Lambertus Huckriede met Icara (Unieko x Koblenz), Antoon Epskamp met Ivarona (Eebert x Waterman), Anton Kogelman met India (Cizandro x Manno), Harry van Middellaar met Happiness-Lein (Manno x Cambridge Cole) van de Zilfia’s Hoeve en Robbie van Dijk met Ilanda (Eebert x Manno) van Henny van Manen en Viggon van Beest. Laatstgenoemde werd na de eerste omloop als eerste weer binnengeroepen, gevolgd door Havanna en Happiness-Lein. Deze drie gingen op voor goud, zilver en brons. Ilanda had in de eerste omloop iets te veel foutjes gemaakt en daarom reed Robbie haar nu wat voorzichtiger wat de beweging ten goede kwam, maar het tempo eruit haalde. Happiness-Lein beweegt bijzonder los door haar lichaam, heeft een mooie hals erop en klapte er goed op, waarbij ze soms net even te hectisch is. Havanna groeide in de wedstrijd en werd alleen maar beter. Deze zwartbruine 5-jarige elite merries walste door de baan en haar ruime voorhand bewegingen werden steeds grijpender. Met het publiek op de hand kon de jury er niet meer omheen en verkoos Havanna tot beste merrie nieuweling. Ilanda werd tweede voor Happiness-Lein.

In de finale van de hengsten en ruimen werden de eerste twee van elke groep uitgenodigd: Niek Altinjg met Icoon (Colonist x Plain’s Liberator) van Maatschap Alting, Lambertus Huckriede met ECW It’s Me (Wentworth Ebony x Milano) van Alfons Engbers, Cor van Dijk met Helandro B (Cizandro x Lorton), Alfons Engbers met Imondro (Cizandro x Jonker), Mark de Groot met Habibi (Marvel x Torino) en Marcel Ritsma met Ivo PSH (Saffraan x Talos) van H. Pos. Zes talenten die behoorlijk aan elkaar gewaagd waren. Dat bleek ook wel in de finale toen er vier mochten overrijden voor de wedstrijd. Icoon voorop, die zowel voor als achter met bijzonder veel afdruk rond ging, alleen in het front meer oprichting mag hebben. Daarbij vergooide hij zijn kansen op de overwinning toen hij een aantal keren gevaarlijk wegsprong! De bruine Helandro B is nu al een vaste beweger die van geen ophouden weet en daarbij ook nog super van de vloer komt. Met lange ruime passen, achter sterk en mooi in het front was hij zeker titelkandidaat. Habibi is een modern elastisch paard en Ivo PSH is ook heel deftig en deed er in de finale een schepje extra bij, waardoor hij nog hoger en ruimer ging bewegen. Een plaatje om te zien en hij klom daardoor van de vierde naar de tweede plaats voor Icoon. De titel beste nieuweling bij de hengsten en ruinen ging naar de maar door marcherende Helandro B, die daarmee zijn tweede nieuwelingtitel binnen een week won. Habibi werd vierde.

Maar zoals altijd valt er meer te winnen op de Noordelijke Tuigpaarden Dag. De Ab Koetsier trofee voor de Young Riders leverde een mooie finale op tussen Manon Veerman met Emerson van Niek Alting, Mieke ter Schure met Briljant van Joop van Wessel en Jarin Vos met Tip Infra’s Golden Dancer van John Donck. Manon won net als vorig jaar deze trofee met de grote ruim bewegende Emerson. Mieke werd tweede en Jarin derde. De KWPN merries streden om de nieuwe KWPN tp Noord trofee en die ging naar Harry van Middelaar met Master Den Roos, die aan de hand met 160 punten verreweg de meeste punten scoorde en in tuig met 85 tegen 80 voor Cor van Dijk’s Elegant. Elegant werd overall tweede voor Evita van Grietje Naber. De drie limietklassen werden achtereenvolgens gewonnen door Mark de Groot met Fontana Landzicht, Berry van der Genugten met Diesel van Egbert Kruiswijk en Niek Alting met Emerson. Thijs Blankendaal won met Amaretto de regionale ereklasse en Albert Lueks pakte met Ditisem van de familie Muggen de winst in de ereklasse nationaal. In de damesrubriek kon de winst Ada Donck met Zilver D niet ontgaan en dat gebeurde dan ook niet en ook de zadelrubriek werd door deze combinatie gewonnen. Gerard van der Meulen won de tweespannen met Cantenaar en Wapenaar, bij de tandems kwam Jan Jordans op kop met Barend en Ferro. In de showrubriek voor Beloften pakte Mark de Groot de koppositie met de hengst Hertog Jan.

De tuigpaarden Fries ras maakten hun debuut op de Noordelijke Tuigpaarden Dag in twee rubrieken. De eerste werd gewonnen door Susan Bouwman met Egberdina’s Arwyn voor Sale Visser met Claes van Henk de Man. Derde werd Marcel van Bruggen met AMFM Franco. In de tweede groep kwam een verrassing aan de start in de persoon van Milan van stal Bellefleur (v. Norbert) van de gebroeders Van Manen en stal Derksen. Deze imponerende Friese hengst werd voorgesteld door Robbie van Dijk en showde zich als een ereklasse paard. Hoog in het front klom hij er geweldig in met een hoog, ruim grijpend voorbeen gebruik. Dat hij won verbaasde niemand! Hilda de Vries werd keurig tweede met Egberdina’s Lodewyk voor Susan Bouwman met Egberdina’s Henk.

Voor de jeugd is er ook altijd wel een showrubriekje beschikbaar. Zo won Femke Kimenai met Conviction’s Sunny Boy de jeugdrubriek en pakte zusje Rianne met Sunny Boy de winst bij de jongere jeugd. Wellicht de mooiste rubriek van de dag was die voor de allerkleinsten met vijf kleurrijke aanspanningen. De vierjarige Sophie Pieters met opa René Doorschodt ernaast kreeg de stijlprijs met haar Shetlander Joep. De 10-jarige Lieke Lueks reed onder begeleiding van pa Albert Ditisem naar de winst bij de jeugd met een tuigpaard.

Alle enkelspan winnaars bij de tuigpaarden hadden zich geplaatst voor de Grote Prijs van Luttenberg en de zeven die kwamen opdraven maakten er werkelijk een spektakelstuk van met een zeer meelevend publiek. Het waren Niek Alting met Emerson, Berry van de Genugten met Diesel, Henk Hammers met Heliotroop VDM en Albert Lueks met Ditisem die uiteindelijk de superfinale reden en van achter naar voren werden geplaatst waardoor de spanning tot het laatste moment gewaarborgd bleef. Ditisem werd vierde, Diesel derde en toen waren er nog twee. Emerson bleef er overheen kijken met zijn lange hals en ging ruim, maar Heliotroop werd ook steeds ruimer en krachtiger. Maar het was Niek Alting met Emerson die won en uit handen van Wout Liezen de cheque van € 250,- overhandigd kreeg.

Tekst: Geert Bouius

Foto: www.oypo.nl/geertbouius1962