Iowa winnaar nieuwelingenklasse Grootegast

Nieuws

Traditiegetrouw vindt op Hemelvaartsdag in de Notoaristuun in Grootegast het concours voor de Noordelijke tuigpaarden en hackney’s plaats.

Gerrit van der Kolk wist met zijn Van ’t Kolkland’s Latino (v. Mistral) overtuigend de lage limiet te winnen. Deze pony beschikt over een mooie houding is rijk in het front en sterk in zijn beweging. Inge Jansen presenteerde Highway’s Dream Boy (v. Star Dancer) van Wim Schutte ook in de limiet. Een plaatje van een pony. Voor overkamping werden ze als zesde binnengeroepen. Tijdens het overkampen deed ook deze pony zijn beste beentje voor en klom naar een nette tweede plaats. Bart Freriks mocht ook mee over en werd eervol derde met Best of Both Worlds (v. Just Jim), voor Bart van Veenen met Chadly.

Ook in de hoge limiet was er een opvallend talentvolle pony die het oranje rozet meenam. Henri Hutten presenteerde Conviction’s Black Nobility (v. Nobel Rebel). Deze stekelharige pony mag iets mooier zijn in zijn houding, maar maakt dat ruimschoots goed in beweging. Allert Zwaan reed een goede koers met James van de Kiefkampen en behaalde een tweede plaats. In de ereklasse wist Jerry Vierwind de winst te behalen met Heartland Real Deal. Vrij hoog in zijn tempo, en toch maakte hij iedere pas af. Cynthia Ardesch ging de strijd aan met Real Deal maar moest samen met Magic Little King genoegen nemen met een tweede plaats.

Deze combinatie wist samen met Special Major van Inge Jansen wel de tweespannen te winnen. Chantel Freriks wist haar koppositie in de damesklasse te behouden met Eclipse Fly High (v. Eclipse Movie Star) en liet respectievelijk  Inge Jansen met Special Major en Amber Banismetn Heartland Real Deal achter zich.

 

Klaas Buist presenteerde de KWPN goedgekeurde dekhengst Indiana (v. Colonist) in de lage limietklasse tuigpaarden. Vol kracht en looplust showde Indiana zich naar de eerste plaats. Gentenaar (v. Bakboord) liep een nette constante wedstrijd, hij werd gereden door Gerard van der Meulen en eindigde als tweede. De Saffraan-nakomeling Darno van Freerk Helmus begon zijn seizoen goed. Hij gaf een mooi beeld, echter mocht hij nog wel iets constanter, maar het seizoen is nog jong. Zij werden derde voor de chique Waldemar-merrie Fantasy met Bas Haak.

Helaas telde de fokmerries maar een deelnemersveld van vier. Na pech moest één deelnemer voegtijdig de baan verlaten en waren er net genoeg om een wedstrijd te laten verrijden. Harm Jan Veenstra reed de Patijn-nakomeling Inanda van Willem Clevering naar de winst. Faroda van W. van Schadewijk, gereden door Albert ten Berge, liet een goed optreden zien en werd tweede voor Dinkie met Jan Tienkamp. Een spannend moment deze dag was de rubriek Nieuwelingen. Elf jonge paarden kwamen in de baan en deze oogden alsof ze al jaren op de concoursen mee lopen. Iowa (v. Colonist) werd gereden door zijn eigenaar Klaas Buist en liep regelrecht naar de overwinning. Hij wist zijn koppositie te behouden en liet daarmee Idsard V, eveneens een nakomeling van Colonist en in eigendom van A. Veenstra met rijder Henk Prins achter zich. Alberd van Dijk had de vijfjarige Hugo (v. Patijn) mee genomen naar Grootegast en werd op een verdienstelijke derde plaats geplaatst. Marieke Scherphof is sinds korte in het bezit van de Unieko-nakomeling Ibiza. Een merrie met veel potentie. Zij behaalden vandaag een nette vierde plaats. Grietje Naber sloot de kopgroep met Irona (v. Aron)

Na materiaalpech was Linda Boelens blij met het aanbod van Henk Prins voor het lenen van tuigage en een wagen en kon alsnog met El Nino B (v. Atleet) meedoen met de hoge limiet. Zij vormen sinds vorig jaar een combinatie en groeien iedere wedstrijd verder naar elkaar toe. En zo lieten ze deze dag een fantastisch optreden zien. Dat resulteerde een verdiende eerste plaats. Blij met de tweede plaats was Annemarie Beugel die Gerianne M (v. Unieko) dit seizoen zelf in de hoge limiet start. Gesiena (v. Atleet) van Jurjen en Griet van der Velde nam in handen van Harm Jan Veenstra de derde plaats in, voor Reflex M-nakomeling Evita met haar eigenaresse en rijdster Grietje Naber-Dijks.

 In de ereklasse werd er enorm gestreden om de winst. Lammert Tel won deze rubriek met Wervelwind, op de hielen gezeten werd door Els Nijenhuis en Vulcano-zoon Cetrienes. De jongste deelnemer in dit gezelschap, Jan Boonstra, reed een perfecte koers en behaalde met routinier Sunlight een zeer nette derde plaats. Initiatiefneemster van dit concours, Fokkelien Oldenburger, deed met Evert V mee en behaalden een vierde plaats. Waar in de ereklasse de winst er net niet in zat, was die er wel in de damesklasse gereden voor de concourswagen. Els Nijenhuis wist nu de koppositie te behalen met Cetrienes en liet Annemarie Beugel met Gerianne M achter zich. Grietje Naber werd met Evita derde voor Bea Dijk met Buurman Baasje die ook de prijs voor het schoonste geheel in ontvangst mocht nemen.

Wervelwind wist nogmaals het oranje lint mee te nemen, dit maal stelde Lucy Stevens hem voor in de damesklasse voor de tweewielige wagen. Sterkte concurrentie kwam er van Evert V met Fokkelien Oldenburger en Susan Bouwman met Armaniee die volgden op de tweede en derde plaats. Hugo werd met zijn eigenaar derde in de nieuwelingenklasse maar wist met zijn amazone Martine Lucas te winnen in de zadelrubriek. Els Nijenhuis nam opnieuw een rood lint mee naar huis met Cetrienes, zij werden tweede voor de zwarte Botilas met Romielle van Tuijl.

Waar er bij de fokmerries maar drie overbleven, kwamen er bij de tweespannen maar drie in de baan. Deze konden uiteraard in één keer geplaatst worden. Gerard van der Meulen ging aan kop met de vossen Wapenaar en Cantenaar. Susan Bouwman volgde op de tweede plaats met de zwarten Egberdina’s Armanie en - Unitas. Anton Harkema sloot de rij met de vossen Timberly en Dock.

Tekst: Anouk Kemkes

Foto: www.anoukkemkesfotografie.weebly.com