Noordelijke tuigpaarden en nationale Friezen te gast in De Wijk

Nieuws

Tweede Pinksterdag waren de Noordelijke tuigpaarden en de nationale tuigpaarden Friesras te gast in De Wijk. Dat de eerste twee aan elkaar gewaagd waren in de lage limiet tuigpaarden was mooi om te zien. De jury liet de eerste zes deelnemers in deze rubriek overrijden en dat kwam gunstig uit voor Susan Bouwman, zij klom met GSM Home Alone van de derde plaats naar de kop. Lammert Tel moest zijn koppositie inleveren en werd met de iets hete Celony eervol tweede. Wim Jansen reed Cinuwalda naar de derde plaats voor de nieuweling van Grietje Naber, Irona (v. Aron).

De voorlopige plaatsing in de hoge limiet was lastig te volgen. En dat was na het overlopen te zien aan de einduitslag. Lubbert van Oene bracht de chique, sterk bewegende Disaronno (v. Victory) bewoog constant en wist twee plaatsen omhoog te klimmen en nam het oranje lint mee naar huis. Gerran (v. Atleet) van de combinatie Jansen/Oosterlaar gereden door Wim Jansen was goed voor een tweede plaats, op de hielen gezeten door Gerianne M, deze merrie laat iedere wedstrijd meer zien en wist met Annemarie Beugel de derde plaats in te nemen. Voor El Nino B en Linda Boelens was er een vierde plaats.

In de ereklasse ging het oranje lint wel mee naar Een, Lammert Tel won deze met de zwarte Plain’s Liberator nakomeling Wervelwind. Wim Jansen zat opnieuw bij de kopgroep. Ditmaal met de bruine Freedom (v. Patijn) deze gaat met veel afdruk van de vloer en wist zo Dendrini van Michael en Henriette Kooijman, gereden door Henk Hammers, achter zich te laten.

Bij de damesklasse voor de vierwielige wagen kon de jury niet om de winnaar heen. Het perfecte plaatje gaf Gerianne M met Annemarie Beugel de overwinning. Deze merrie beschikt over enorm veel uitstraling, gaat zitten en zet de voorbenen ruim weg en daarbij treedt de achterhand sterk en goed onder. Pien Jansen toonde Freedom en dit resulteerde in een tweede plaats. Grietje Naber mocht na de overkamping plaats nemen op de derde plaats met Evita (v. Reflex M ) voor Cetrienes met Els Nijenhuis, die tevens de prijs voor het schoonste geheel won.

Aan de fans voor Wonder van de Ursahof ontbrak het niet in de damesklasse gereden voor de tweewielige wagen. En de winst lag voor Wonder en Margreet dichtbij. Echter moesten ze genoegen nemen met de tweede plaats. Lucy Stevens overtroefde hen met de zwarte parel Wervelwind. Susan Bouwman sloot de kopgroep met Egberdina’s Armanie. Zes tweespannen verschenen er in de hoofdring. De strijd ging tussen de eerste drie en de overwinning ging mee naar Wijnjewoude. Gerard van der Meulen presenteerde het span Wapenaar en Cantenaar van Joop Witlox. Alberd van Dijk werd tweede met zijn jonge span Hugo en Falco. Eervol derde werden de paarden van de Egberdina Hoeve, Unitas en Armanie met hun vaste rijdster Susan Bouwman.

In de laatste rubriek voor de tuigpaarden gingen zes jeugdige rijders de strijd met elkaar aan. Juryleden dhr. Fikse en Zandee wisten deze jongelui in één keer te plaatsen. De overwinning ging naar de sterk bewegende Centrienes gereden door Gylian Nijnhuis, die soms iets te hoog in het tempo was. Voor het eerst stapte JR Bouwman achter de Roy M-zoon, Egberdina’s Armanie. Zij werden tweede voor Lieke Lueks met Via HJ, die overigens wel weer de hoogste stijlpunten kreeg!

 In de KFPS-nieuwelingencompetitie Fries ras was opnieuw duidelijk dat er een heel sterke kopgroep is dit jaar. Henk Hammers schitterde weer met Joppe (v. Maurus) welke heel mooi vast, goed in front, fraai rijzend en vooral ook weer heel sterk in de achterhand zijn rondes deed en dit besloot met een overwinning. Het was deze keer spannender wie de tweede plek zou opeisen. Milan (v. Norbert) met Robbie van Dijk begon de wedstrijd sterk maar in de overkamping was hij iets minder stabiel en kropte hij iets teveel in het front. Mees 497 (v. Tymon) met Sybren Minkema daarentegen had weer iets moeite met het aantreden van de achterhand, maar was in het verdere totaalbeeld mooi aansprekend en was in het front wat verhevener wat hem uiteindelijk de tweede plaats opleverde, voor Milan. In de limietklasse waren de als eerste geplaatste Douwe van R (v. Maurits) met Jolanda Schreuder en de als tweede Egberdina’s Henk (v. Reinder) met Susan Bouwman aan elkaar gewaagd. Eenmansjury Harry de Jong vond hier het achterbeengebruik van Douwe van R krachtiger en met meer afdruk waardoor hij hier het verschil maakte. In de ereklasse was het deze keer een prachtige winst voor Filou SB (v. Tjalf) met Sybren Minkema die door eenmansjurylid Andries Zandee op kop werd gezet. Filou SB liep prachtig mooi los en elastisch door het lijf was in de achterhand sterk en liet zich zien met een rijk front. Stalgenoot Chris fan Wylgster Pragt (v. Jisse) pakte hier het tweede geld en kreeg ook lovende commentaren, met name betreffende zijn fijne houding. Christ fan Wylgster Pragt deed er in de damesklasse nog een schepje bovenop en liep in een heel fijn tempo een mooi gedragen wedstrijd zonder foutjes en pakte hier de winst met Egberdina’s Arwyn (v. Doaitsen) met Susan Bouwman op de tweede plaats.

Een zestal tweespannen kon zich presenteren in de wedstrijdring waarbij er uiteindelijk drie in de overkamping meekwamen. Op grond van de mooie verheven en gelijke fronten pakte Jan Bouwman met de Doaitsen-nazaten Claes en Egberdina’s Arwyn de winst en was het Sybren Minkema die de afsluitende klavertje drie rubriek op naam zetten dankzij Chris fan Wylgster Pragt, Mario fan Bokkum en Douwe van R welke als trio een mooie eenheid vormden en waarbij het span zich ook toonde als een fraaie koppeltje en het voorpaard in tegenstelling tot de andere deelnemers hier het meest mooi recht voor het geheel showde.  

Tekst: Anouk Kemkes

Foto: www.anoukkemkesfotografie.weebly.com