Hillydessa kampioen lage limiet West

Nieuws

Zaterdag 17 juni beleefde de Valkenburgse tuigpaardendag haar zevende editie. Regionale tuigpaarden en hackney’s kwamen in actie, evenals diverse regionale liefhebbers.

Voor de tuigpaarden van regio West stond het kampioenschap van de lage limietklasse op het programma. Zes van de tien deelnemers kwamen in de finale. De titel ging naar de Zeer ruim en sterk bewegende Hillydessa van familie Kruiswijk in handen van Nico Calis. Daarbij was deze ook heel aansprekend in het front. Heel verdienstelijk werd hans Robben met Flexibel tweede, voor Fabulist met Sven Fransen die in de overkamping iets afzakte en er derhalve geen nieuwe huldiging in zat voor hen.

Het programma ving aan om 11.00 uur met de lage limietklasse hackney’s, waarin Hans Schaap met Heartland Bandleader na overrijden met vijf combinaties keurig showend de winst naar zich toe trok, Heartland Licence to Kill van Peter van hezel was goed voor het tweede geld. Een kleine rubriek met drie grote maat limietklasse hackney’s volgde en dit was meteen één van de hoogtepunten van de dag. Machtig showend was de zege voor de super deftige Eclipse Mastercraft die in handen van Aat Biesot debuteerde, en hoe! Chri-Salta Orlando met Willem de Heul werd tweede. De vier over rijders in de ereklasse tuigpaarden stonden onder aanvoering van Drukwerk in handen van Peter Lijffijt, die voor vader Piet inviel. Groots in houding en sterk gaand bleef deze debuterende combinatie o.a. Cognac met Nico Calis voor.

Vervolgens vijf over rijders in de tussen limiet hackney’s, met een sterke winnaar in de persoon van Conviction’s Challenger in handen van Roel Smits die een goede houding liet zien en heel best van achteruit beweegt. Stal d’Achard was hier goed voor de tweede plaats. Na de pauze volgde de hoge limiet en die kwam op naam van de heel constant en met veel houding showende Let me Dance van Stefan Gielen. Heartland Major in handen van Hans Schaap werd tweede na de finale met vier. De arbiter hakte de knoop vervolgens door in de hoge limietklasse tuigpaarden. Bij de opstelling werd per abuis alsnog verkeerdom opgesteld, maar dit werd net op tijd hersteld. De winst was voor de met kracht, macht en veel houding gaande Fantast met plaatselijke favoriet Willem van der Gugten. Enziedancy met Cees Embregts is iets atletischer, maar ook wat minder verheven in het front. Ook in de ereklasse hackney’s was de arbiter aan zet. Deze koos voor Heartland Bust Your Buttons met Rob d’Achard die naast veel houding en beweging, zich ook het meest constant toonde. Het was hans Schaap met Heartland Codebreaker die het dichtst in de buurt kwam. De tweede competitiewedstrijd van de Westelijke tuigpaarden telde nu zeven deelnemers. De twee finalisten waren behoorlijk aan elkaar gewaagd. De meeste kracht in de beweging toonde winnaar Gorbatsjov Armani met Nico Calis, deze groeide in de wedstrijd. Plaats twee was voor de deftige Irena met Marcel van Bruggen. Hierna kwamen locale deelnemers met Friezen en tuigpaarden onder het zadel in de baan. Bij de tuigpaarden was Leanne Guyt de aanvoerder met Geromast en bij de Friezen was Niek Das met Pieter DMV de eveneens aansprekende winnaar. Na het kampioenschap lage limiet reden in de damesklasse hackney’s zes combinaties over. Heartland He’s Never to Late in handen van Els d’Achard maakte zich weer groot, kwam hoog van de vloer en was de beste. Angela van Mierlé hield de Haagse eer uitstekend hoog en behaalde plaats twee. Bij de ‘tuigpaarddames’ werd de rubriek beslecht in een finale met de beste drie. Winnaar werd voor de tweede maal deze dag Fantast die met veel macht de oppositie overtroefde en deed dit in handen van Nadja Zwaan. Cognac en Annemieke Calis boden royaal tegenstand om er een mooie strijd van te maken.

De streekrubriek voor hackney’s stond onder aanvoering van de sterk en constant gaande Heartland Look at Me met Jurgen van der Linden en zij werden ‘belaagd’ door Giovanni Schaap met Heartland Top of the Class. Vervolgens de concourstuigpaarden onder het zadel. Hierbij een finale met twee, wat omruilen van de top twee betekende. Gentle B onder Renee de Boer klom er in de finale nog even meer in en ging met veel ruimte. Gouke V onder Cees Schuitemaker miste in de finale wat ritme en zakte derhalve een plaats. Drie van de zes hackney’s in de Zuidelijke competitierubriek reden over, met dien vestande, dat de nummer één bleef staan en dat was Heartland Lamborghini met Rob d’Achard als rijder. Deze showde zich in een heel voorname houding en uitstekend bewegend. Conviction’s Hurricane in ahnden van Roel Smits kon met over rijden dan niet meer dan strijden voor de tweede plaats en dat deze met verve. De tuigpaard tweespannen werd een showrubriek. Alleen Willem van der Gugten met fantast en Gouke V dreigde over te blijven. Nico Calis zou Nico niet zijn als hij niet iets naast elkaar zou knopen. En zo spande hij zijn Gorbatsjov Armani op het voorterrein voor het eerst naast Colanda van Cees Embregts. Op voorhand misschien geen gedroomde combinatie, maar in beweging een verrassend en alleszins aansprekend span. Het is het overwegen waard deze gelegenheidscombinatie vaker in te zetten…

De vijf hackney tweespannen sloten het aangespannen programma af en zorgden op de valreep nog voor een aantrekkelijke strijd. Deze werd in het voordeel van Werner Sweens beslecht met zijn Leyrun Tourmaline en Leyrun Saphire. Deze pakten goed aan en passen mooi bij elkaar. Met bescheiden verschil werd Rob d’Achard met zijn span bruinen tweede.

Tekst: Rijk van Vulpen

Foto: www.rijkvanvulpen.nl