Regionale tuigpaarden in Wijnjewoude goed op dreef

Nieuws

Na de hoge temperaturen in de week voor Wijnjewoude leek het er op dat we regenachtig van start gingen. Dat was schijn, stipt 12 uur was het droog en kon men genieten van alles wat kwam.

De tuigpaarden Kleine Limiet beten de spits af. Een groep met relatief jonge paarden, en een ieder met zijn eigen manier van bewegen en eigen houding. De één bewoog wat sterker en de andere had iets meer front. Het is maar net waar de jury die er op dat moment staat van houdt…

Hugo (v. Patijn) won met Alberd van Dijk de eerste rubriek. Hugo liep een ontspannen en constante koers en wist door middel van zijn rijke front de overige deelnemers achter zich te laten. Grietje Naber startte met haar nieuweling Hunita ( v. Manno ) in deze rubriek. Een merrie die het spelletje steeds beter begint te begrijpen, en zich nu goed liet zien. Zij werden tweede voor de zeer sterk bewegende Icoon in handen van Niek Alting, die over de benen het meest bewoog, maar toe moest geven in zijn front.

Wel was er een overwinning in de Grote Limiet voor Alting. Na een zware periode van ziekte bij Gentleman, kan Niek trots zijn met wat hij tot nu toe presteert. Hij wist 10 combinaties achter zich te houden, waaronder de Kampioene fokmerries 2017 Inanda (v.Patijn). Zij werd in handen van haar vaste rijder Harm Jan Veenstra tweede. Linda Boelens startte de merrie Celony ook in deze rubriek, zij werden derde voor Jan Boonstra, die met zijn nieuwe paard Zavanno voor het eerst mee reed in de grote limiet en zeer verdienstelijk geplaatst werden.

De fokmerrierubriek kent kwalitatief goede paarden. Een paard met veel allure, front, lichaamshouding en beweging is de Atleet-dochter Gorita. Vrij en blij wist zij deze rubriek op haar naam te schrijven. Ze werd gereden door haar eigenaar Klaas Buist. Linda Boelens startte Celony niet alleen in de grote limiet, maar ook in de fokmerries. Deze regel is aangepast aan het regelement en zo kun je voor de merries sneller de punten bij elkaar rijden. De tweede course was Celony iets vaster, en maakte haar beweging mooier af. Ze was goed voor de tweede plaats. Grietje Naber startte haar donkere vos Irona (v. Aron ) ook in deze rubriek. Irona is een merrie met veel beweging. Sterk en ruim, echter mocht haar houding af en toe iets mooier zijn. Zij werd derde voor Zitella II met Deborah Kuiper en de Eebert-dochter Jesiena met Harm Jan Veenstra.

De winnaar in de Ereklasse stond na overkamping in één keer vast. De vrolijke Fantijn voerde opnieuw de ereronde aan met Linda Boelens. De arbiter kwam aan bod voor het zilver en brons. Hij koos voor de sterk bewegende hengst Ditisem, die gereden werd door Albert Lueks. Dit ging ten nadele voor Niek Alting die met zijn showbink Emerson reed. Rony Beuving werd vierde en ook voor Margreet Bosma en Wonder van de Ursahof zat er nog een herkansing in, zij mocht als laatste mee overrijden en werden vijfde.

De kwaliteit bij de regionale nieuwelingen liegt er zeker niet om. Kwalitatief staat de kop dicht bij elkaar. Echter zit er wel verschil in de paarden, de één is wat luxer gebouwd en de ander iets grover, de één is mooier in de houding en de ander sterker in zijn beweging. De overwinning ging ditmaal naar Jongleur. Een Atleet-zoon van Jan Thijs Seinen. Jongleur beschikt over een zeer sterk achterbeengebruik en een mooie halshouding. Hij werd voorgesteld door Susan Bouwman. Over de benen zeker niet minder dan de winnaar, is de Eebert-dochter Joy. Zij moest toegeven op de houding van de winnaar. Albert Spijkerman doet zeer goed mee met de Fantijn-zoon Jantijn. Vrij en blij gaat hij door de baan en dat resulteerde in een derde plaats.

Tien dames in de dameswagen betraden de piste. Zij gingen de strijd met elkaar aan en die werd gewonnen door El Niño B met Linda Boelens. Zeer goeie concurrentie kwam er van Emerson, die een prachtig damespaard is! Hij werd gereden door Manon Veerman. Fera Lueks gaf met Ditisem ook een prachtige show weg, chique gekleed en perfect gereden. Zij werden niet alleen derde in deze wedstrijd maar ook de prijs voor het schoonste geheel werd aan hen toegekend.

Dat Manon Veerman succesvol is met de paarden van Niek Alting, was ook te zien in de rubriek voor dames met de showwagen en het zadelnummer. Met Gentleman vormt ze een goede combinatie en gaf ze goed partij. Zij wonnen de damesklasse voor de sterk bewegende Irona met Grietje Naber, Bea Dijk met haar Buurman Baasje, Deborah Kuiper met Zitella II en Sanne Welling sloot de kopgroep met Gorita.

Manon werd vorig jaar kampioen met Emerson onder het zadel, drie weken geleden werd ze kampioen met Icoon. In Wijnjewoude startte ze Emerson, een showbink op en top! Perfect voorgesteld in een mooi tempo, reden zij naar de overwinning. Zitella II wordt gereden door Jerry Hamming onder het zadel. Een paard met veel ruimte en sterke beweging maar moest toegeven aan het rijke front van Emerson. Kim Koolen vormt nog niet zo lang een combinatie met de Julius. Iedere keer gaat het beter en ze mochten zelfs mee overrijden in Wijnjewoude. Ze werden eervol derde.

Vier tweespannen lieten hun kunnen zien. De jury kon snel oordelen en was er in één keer uit. Susan Bouwman is altijd van de partij met haar zwartjes Egberdina’s Unitas – en Armani. Deze gingen met het oranje rozet naar huis, vóór het span van Joop Witlox. Gerard van der Meulen is de vaste stuurman van dit span, Wapenaar en Havenaar. Aaldert Berghuis heeft een nieuw span en wel een Engels span, Bonjovi en Indy, zij werden derde. De halfbroers Cetrienes en Contant hadden de smaak deze keer niet zo goed te pakken, en sloten de rij.

Maar liefst zes enthousiaste jongens en meisjes reden voor het publiek met tuigpaarden. Ze deden allemaal ontzettend hun best. Winnares van deze rubriek en tevens de winnares van de stijlprijs was Lieke Lueks. Zij reed met de door haar opa gefokte Ditisem. Vader Albert zat trots naast zijn dochter, én moeder Fera… die genoot vanuit het midden en fungeerde als groom. Anne Boonstra reed met hun nieuwe troef. Sinds kort is stal Boonstra uitgebreid met Zavanno (v. Manno ). Anne reed haar eerste wedstrijd met hem en niet onverdienstelijk. Zij werden tweede voor Nikkie Geenen, die voor deze gelegenheid de leidsels in handen had van Wapenaar (v. Reflex M). Verder volgde op de vierde plek JR Bouwman met good old Unitas, Janienke Hoek werd vijfde met Darno en voor Gylian Nijenhuis was er de zesde plek. Hij reed met Cetrienes van Rony Beuving.

Anouk Kemkes