Vayacondios verrast in Nieuwleusen

Nieuws

Het middag- en avondconcours voor de tuigpaarden tijdens Hippisch Nieuwleusen begon al met bijna een half uur vertraging. Dit leek later op de dag nog verder uit te lopen, gelukkig wist Henriette Hoorn dit te voorkomen, door in overleg te gaan met de organisatie.

Met de constant en sterk bewegende Ivo PSH (v. Saffraan) van Hans en Corrie Pos wist Marcel Ritsma de kleine limiet te winnen. Op de hielen gevolgd door de groot makende én groot bewegende India van en in handen van Anton Kogelman. Wim Jansen werd derde met de Eebert-nazaat Interessant nog voor schoonzoon Sebastiaan Ardesch die de Bentley VDL-zoon Hightower presenteerde.

De grote limiet was iets lastiger te volgen. Niet door de plaatsing maar wel door de wijze van jureren. Zeven combinaties werden bijna voor het van hand veranderen al binnen geroepen voor herkansing. Echter mochten er maar zes mee over… Wellicht was de wijze van jureren toepasselijk op de wijze en manier van rijden. We waren in Nieuwleusen, sommige rijders dachten in Wolvega… Snijden, binnendoor en dat met een hoog tempo. Met Gerran is Wim Jansen dit seizoen al goed op dreef. Ook in Nieuwleusen wisten zij het oranje lint mee te nemen naar Olst. Fraaie tweede werd de chique Fiderose (v. Patijn) in handen van Freek Saris. Cor van Dijk was ook afgereisd naar Nieuwleusen en presenteerde in de grote limiet Helandro B (v. Cizandro), zij werden derde. De schimmel Disaronno (v. Victory) viel niet genoeg op tussen alle vossen en bruinen. Mooi in houding, ruim in de voorhand en sterk in beweging klom ze er iedere ronde meer in en werd vierde in handen van haar vaste rijder Lubbert van Oene.

Acht paarden kwamen aan start in de competitie. Iets meer dan de helft ging over, welgeteld vijf stuks. Etienne Raeven maakte er gebruik van en klom met de Plain’s Liberator-nazaat Jirzela-C van de vierde plek naar een overtuigende eerste plek. Een paard met een mooie houding en constante ruime beweging. Op de tweede plaats kwam Jonas GSM (v. Unieko) van Jan Thijs Seinen, die in handen van Harry van Middelaar ook een constante course liep maar in de houding wat moest toegeven op de winnaar. Marcel Ritsma zakte met Jack Daniels PSH naar de derde plaats. Deze Manno-zoon liet het iets afweten in de herkansing en maakte af en toe een foutje wat in de eerste omloop niet van toepassing was. Michel Verwoolde heeft aan Jarlina (v. Cizandro) van Anton Kogelman een leuk paard om mee te rijden. Een merrie met een heel ruim voorbeengebruik, sterk in de achterhand maar soms iets te diep in het front. Op de vijfde plaats mocht Urgent-dochter Intens opstellen. Zij werd gereden door eigenaar Freek Saris.

In de ereklasse waren er nog al een aantal vraagtekens over de plaatsing. Het publiek was unaniem voor Cilardo met Etienne Raeven, die een zeer goed optreden gaf. Cilardo beschikt over een mooie halshouding en beweegt soepel en sterk. Echter was dit voor de jury niet goed genoeg en gingen Wildrose F met Pien Jansen en Elegant met Cor van Dijk hen voor. De jury lichtte toe: “De winnaar is een compleet plaatje. Mooi in het front en treed achter goed onder. De nummer twee is ook sterk in zijn beweging, heeft ook veel front maar is zo nu en dan iets scheefgesteld. De derde geplaatste beschikt over veel beweging en veel front, maar het ‘boe-geroep’ vanaf de zijde snapten we niet.”

Helaas kwamen er maar drie tweespannen in de baan. Deze kon wel in één keer geplaatst worden. Ondanks de minimale deelname moest de arbiter er nog wel aan te pas komen. Hij koos als winnaar nummer 153, Wim Jansen met Wildrose F en Interessant. Etienne Raeven werd tweede met de vossen Cinuwalda en Dijkgraaf. Rony Beuving nam plaats drie op zich met Contant en Cetrienes.

Bij de damesklasse kwam er een zeer goede maar ook verrassende winnares tevoorschijn. In de grote limiet kwam deze merrie al zeer goed door de baan, daar werd haar plaatsing niet beloond naar wat ze liet zien. Dit maakte het in de damesklasse wel weer goed. Vayacondios (v. Larix) maakte zich enorm groot en tikte ze er makkelijk uit. Een optreden dat we lang niet van deze merrie hebben gezien. Met een stralende lach voerde Nathalie Buwalda de ereronde aan. “Gewoon zo gaaf… Ze doet het zo goed, en als het dan beloond wordt is dat top!”  Pien Jansen kwam op de tweede plaats met de Patijn-dochter Freedom voor Grietje Naber met Irona (v. Aron), Ada Donck met de iets snel bewegende Fontana D en Marit Stellaard die de merrie Hirona uitbracht. Zij mocht ook de prijs voor het schoonste geheel in ontvangst nemen.

Anouk Kemkes