Fraaie Houtense dameskampioenen

Nieuws

Twee nationale dameskampioenschappen werden er verreden in Houten en beide keren werd ook degene met het beste tuigpaard of de beste hackney kampioen! Al leek bij binnenkomst de Manno-dochter Funita (v. Manno) met Hanneke van Wessel aan de leidsels regelrecht op de tuigpaardentitel af te stevenen. Deze vosmerrie van Jaap van der Meulen zakte later wat af met een minder sterk achterbeengebruik, in tegenstelling tot Bommelsteyn’s Hubert (v. Cizandro) die meer in zijn ritme kwam met zijn rijdster Anneke Huckriede. Elburg (v. Morocco Field Marshall) en Ineke Haarsma streden er ook echt voor en hiermee werd het brons aan hen toebedeeld. Zij vormden de meest sjieke combinatie en werden daarvoor ook beloond met de prijs voor het schoonste geheel. De mooie Manno-nakomeling Danno werd door Renske van der Sluis zonder oordoppen gereden en deze vond het luidruchtige publiek wat minder geslaagd. In zijn hoofd kon hij het nu niet allemaal bolwerken en werd als laatste binnengeroepen, maar potentie heeft hij zeker.

Hackney’s

Tijdens het net daarvoor verreden hackney-dameskampioenschap kwam de sfeer op het door de enthousiaste Stichting De Gouden Bolhoed wederom perfect georganiseerde concours er pas echt goed in, hoewel er ook al werd geopend met een overtuigende overwinning. In de lage hackneylimiet, de eerste rubriek van de dag, was het de wederom sterk optredende Five Oaks Amigo (v. King’s Bandolero) met Bud Bongers die de handen al op elkaar kreeg. May Pleasure (v. Mistral) en Johan Borkent overtroefden Chadly en Bart van Veenen, die daarmee in de overkamping hun tweede plaats moesten afstaan. Deze pony’s moesten, net als in de tweede rubriek, veel te lang lopen alvorens de eersten werden binnengeroepen.

In de mooi gevulde limietklasse grote maat waarin tien deelnemers de strijd aangingen, werd van meet af aan duidelijk wie de publieke voorkeur had maar uiteindelijk wees de arbiter Renvyle Captain Kelly met Lambertus Huckriede als winnaar aan. Hiermee werd de bij het KWPN erkende dekhengst Matteo, die een vriendelijker en constanter beeld vertoonde en de mond mooi gesloten hield, naar de tweede plaats verwezen met André Veltkamp. Jammer dat er bij de jurering van diverse hackneyrubrieken geen gehoor werd gegeven aan de KNHS opdracht om ‘happy athletes’ de voorkeur te geven. Renvyle Bobbys Boy en Tom Folmer voerden de 13 deelnemers tellende Young Ridersrubriek aan en deden dat met overtuiging. Ook werden er deze dag wederom hackneyrijders over het hoofd gezien. Tweemaal werd zelfs het nummer van een vaak bovenin eindigende combinatie omgeroepen terwijl deze afwezig was: de rijder was vissen… Helaas zwelt door bovengenoemde zaken de discussie en de onvrede daarmee alleen maar aan. Niet alleen onder rijders en publiek maar ook organisaties krijgen hiermee ongewild te maken doordat zij niet zelf ‘hun’ juryleden mogen bepalen. Dit komt de schitterende showpaardensport in zijn algemeen niet ten goede en het is zaak de neuzen dezelfde kant op te krijgen en te houden en het brede belang te dienen. De toekomst is hierbij in het geding en zal het uitwijzen. Dat er wel degelijk verbroedering is bewezen de rijders door hun spontane geldinzameling voor fotograaf Johnny van Ingen die symbolisch een fraaie cheque overhandigd kreeg, als compensatie voor de reparatiekosten van zijn camera. Hulde aan deze rijders!

Uiteraard wist het publiek zich tijdens het dameskampioenschap hackney’s al voor de standshow wederom heel duidelijk uit te spreken en dat gaf weer de echte ‘Gouden Bolhoedsfeer’! Gelukkig werd er uiteindelijk wel naar het publiek geluisterd… In ons magazine, welke rond 3 augustus verwacht kan worden, hierover meer. De in eerste instantie als vierde geplaatste, sterk optredende Plain’s Inkspot klom met Andriene van de Laar terecht op naar het uiteindelijke reserve kampioenschap terwijl de publiekslieveling tenslotte kampioen werd. Deze parmantige dekhengst Leyrun Headliner kreeg vanaf het begin de meeste bijval. Zowel hij als zijn rijdster Ilse Sweens genoten daar zichtbaar van en deden er nog een schepje bovenop. Letterlijk en figuurlijk want hij liep ook echt meer opwaarts. Dat opwaartse toonde Inkspot al vanaf het begin maar deze was wat minder vast in zijn optreden, met name tijdens de spannende en luidruchtige standshow. In de finale tussen deze twee toppers, liep Leyrun Headliner op de golven van het publiek dat maar bleef klappen en joelen, overtuigend naar de overwinning. Na afloop was Ilse’s reactie: “Wat een bizar kampioenschap! Headliner was op jonge leeftijd juist erg onzeker. Je moet niet te snel te veel willen maar met veel geduld en rust bereik je meer.” En dat werd hier door beide finalisten maar weer eens bewezen. Het schoonste geheel werd door de mede-organiserende dames Greet Lijffijt en Els Kruiswijk toegekend aan Plain’s Inkspot en Andriene van de Laar, deze combinatie kreeg de lovende omschrijving ‘beeldschoon’.

Tuigpaarden

Bij de tuigpaardrubrieken waren de uitslagen telkens wel te volgen. In de tweede rubriek van de dag, de kleine limiet, werd in verband met het paardenwelzijn halverwege gelukkig gestopt met de tabletjurering. Dit kwam overigens door rigoureus én prijzenswaardig optreden van een VTN bestuurslid tot stand. Toch moesten daarna de overrijders, ná het van hand veranderen alsnog vijf rondes op de grote Manno-ring maken alvorens de met een mooi verheven voorbeen optredende Idol (v. Manno) als terechte winnaar mocht opstellen met Mark de Groot. Heel gedragen wist Heideroos (v. Cizandro) haar tweede plaats met Harry van Middelaar te handhaven en Imposant (v. Eebert) klom gedecideerd op naar de derde plaats met Ulle Haarsma aan de leidsels.

Toon van Doorns talentvolle Icanita (v. Colonist) maakte én publiek én jury enthousiast, zij domineerde wederom de nationale competitie met Harry van Middelaar. Ook Just Lucky presenteerde zich met overtuigend beenwerk en pakte met Lambertus Huckriede aan de leidsels wederom de tweede stek. De plaatsen drie en vier werden na het overrijden omgewisseld ten koste van Equifirst Jannes (v. Manno) met zijn eigenaar/rijder Leendert Veerman en PrimeVal Jaims H en Derk Jan Mekkes voor moest laten gaan. Dekhengst Eebert (v. Atleet) was in de grote limiet niet heel constant in zijn optreden maar liet in handen van Robbie van Dijk zulke oogstrelende, sublieme stukken zien… Dit belooft wat voor het aanstaande dekhengstenkampioenschap in Norg! ‘Robbies Topsportmerrie 2017’, de in eerste instantie als tweede geplaatste Gardenia die dit voorjaar een veulen kreeg, liep met Harry van Middelaar weer als vanouds. In de finale hield de net weer in training zijnde opvallende schimmel die sterke bewegingen echter nog niet voortdurend vol en zakte wat af. Daarmee wist de juist beter wordende en er gedurende de wedstrijd meer inklimmende Dylano haar in handen van Mark de Groot te overtreffen en pikte tijdens de overkamping de fraaie tweede plaats hiermee in. Ook Dylano zal dinsdag met verve meestrijden om de hengstentitel…

In de tweespannencompetitie toonden Heliotroop en Funita zich weer als schoolvoorbeeld met rijder Henk Hammers, waarmee de overwinning hen niet kon ontgaan. Hierbij vormden Imposant en Gardenia zich in handen van Ulle Haarsma ook een sterke, nieuwe combinatie en namen de tweede plaats in van de vier deelnemende spannen. ECW Imondro werd ditmaal alleen in de Young Ridersrubriek voorgesteld en dat deed Kevin Huckriede verdienstelijk. Imondro was niet zo spectaculair als tijdens zijn behaalde kampioenschap bij de vijfjarigen maar goed genoeg om te winnen. Hij liep vast en constant. Zijn grootste tegenspeler, Zuidwester van familie De Groot in handen van Judy Leeuwis, toonde met zijn lange voorbeen de meeste ruimte maar was er te vaak uit om een echte bedreiging te vormen.

De Gouden Bolhoed werd de afgelopen twee edities door Henk Hammers gewonnen, met Harry van Middelaar op de tweede plaats. Ditmaal waren de rollen omgedraaid. De overige rijders die hierin meestreden waren Berry van de Genugten en Ulle Haarsma.

Janneke Berghuis