Laatste eresjerpen op CH Hoogland

Nieuws

Het concours hippique van Hoogland is vast onderdeel van de feestweek daar en dus kwamen de tuigpaarden en hackney’s in grote getale naar het feestterrein in het Schothorstpark. Op het laatste grote buitenconcours van dit seizoen werden er voor beide disciplines nog een aantal prijzen verreden en uitgereikt.

De Nickery Boy bokaal is voor de beste presterende hackney van regio Noord en wordt beschikbaar gesteld door de familie Slui. De acht beste resultaten van tien wedstrijden tellen mee en met een totaal van 78 punten was de goedgekeurde dekhengst Highway’s Dream Boy van Wim Schutte de glorieuze winnaar. Inge Jansen is de vaste rijdster van Dream Boy en nam de zware bokaal in ontvangst. Ook kreeg de competitie voor nieuwelingen van regio Noord zijn beslag met haar derde en finalewedstrijd. Maar liefst twee deelnemers kwamen in de baan en moesten ook nog officieel afrijden voor de laatste competitie punten. Anneke Huckriede presenteerde de talentvolle Noddyvyse I Am Here (v. Heartland Propet) en werd winnaar van de finale en het eindklassement. Johan Snijders was de andere deelnemer met Highsand Sunday (v. Baron’s Tycho) en eindigde uiteraard als tweede. Triensje van de Wörmink en George Borkent wonnen de lage limietklasse na een finale met vijf pony’s. De gedragen show van Triensje overtuigde de jury het meest en daarom werd Eclipse Undercover met Agnes Arends tweede. Hierna volgde Janis van de Kiefkampen met René Koning, Van ‘t Kolklands Early in The Morning met Gerrit van der Kolk en Heartland Licence to Kill met Jan Peter van Hezel. In de hoge limietklasse kwam Brookfield Olympic Dreams op kop met Anneke Huckriede en werd manlief Lambertus tweede met Noddyvyse Magic Moment van de gebroeders Rast. Hier zes pony’s in de finale met Roel Smits op plaats drie met Conviction’s Challenger. Als vierde mocht Inge Jansen Highway’s Dream Boy opstellen en daarna Kees Kimenai met Eclipse Mercy en Frank Suijkerbuijk met Duval’s Roberto. Ook in de damesklasse waren Anneke en gemakkelijk bewegende Olympic Dreams de beste. Corina Hoogerwaard werd met Conviction’s Challenger knap tweede voor Frances Borkent met Triensje van de Wörmink. Inge Jansen en Dream Boy werden weer vierde en Romana van den Bogaard klom een plekje tijdens het overrijden en werd vijfde voor Bianca van der Kolk met Van ‘t Kolklands Latino. Lambertus Huckriede pakte met Brookfield May Way de overwinning in de ereklasse maar werd op de hielen gezeten door Anneke met Sunbeam Look at Me. Met Highway’s King Silvester werd Johan Boeve derde voor Kees Kimenai met Sir Rinke.

Geen NK

De strijd om het Nederlands kampioenschap, zoals de programmering aangaf, voor hackney’s gereden onder het zadel werd na overrijden met twee gewonnen door Iris Huizen op Van’t Kolkland’s Latino. Femke Kimenai gaf goed partij op Eclipse Mercy en werd tweede. Tijdens de gezamenlijke huldiging van alle kampioenen verwachtte Iris, en zij niet alleen, een mooie kampioenssjerp voor haar pony maar ze kreeg alleen maar een beker overhandigd. Wat bleek, het was helemaal geen Nederlands kampioenschap en ook geen VHN-kampioenschap, maar een dag kampioenschap! Een NK was misschien overdreven en logisch maar het was vorig jaar toch echt een VHN-titelstrijd met bijbehorende kampioenssjerp. Heel sneu voor Iris en niet goed gecommuniceerd vanuit de VHN richting de organisatie van Hoogland.

Zevende titel

Bij de tuigpaarden ook een zadelkampioenschap en wel om de VTN-titel. Vier van de 12 deelnemers mochten afrijden voor de finale met als voorlopig eerste Gerbrich Elgersma op Emaire van Kramer. Daarna Manon Veerman op Emerson, Debbie Bogerd op Diesel van Egbert Kruiswijk en Manoek van Ewijk op Helandro B van Cor van Dijk. Vier combinaties die niet veel voor elkaar onderdeden. Emaire liep geweldig met veel ruimte en kracht in haar bewegingen, Emerson werd steeds beter en imponeerde met zijn geweldige font. Diesel toonde veel actie maar kreeg moeite met de balans en Helandro klapte er ook op met veel afdruk en ruimte in zijn lange passen. Het front van Emerson gaf uiteindelijk de doorslag en dus won de grote vos zijn zevende titel van het seizoen. Helandro werd tweede, Emaire derde en Diesel vierde. Emerson kreeg wel een sjerp om de nek.

In het kampioenschap voor 6- en 7-jarige tuigpaarden pakten Harry van Middelaar en Gardenia HBC hun tweede VTN-titel in één week. De schimmelmerrie straalde macht uit met haar krachtige en ruime passen en maakte nooit een fout. Verbazing alom toen het jury tweetal na de finale met vier de arbiter inschakelde. Er was verdeeldheid over Gardenia en Heliotroop VDM die met Henk Hammers een beste eerste omloop liep maar er in de finale een paar keer behoorlijk uit was. De arbiter koos resoluut voor Gardenia. Derk Jan Mekkes had PrimeVal Havanna ook goed, de merrie ging rondom sterk over de benen en werd derde voor Mark de Groot met de hengst Hertog Jan, die maar niet los kan komen van de wedstrijdspanning. Drie deelnemers in het Nederlands kampioenschap tweespannen voor de oogstwagen. Toon van Doorn prolongeerde zijn titel met Hianca en Iris Lonka, maar als Bud Bongers had gewonnen met Alwin en Zyon had ook niemand iets gezegd. Gerard Horst werd derde. Voor de finale van de tweespancompetitie kwamen vier spannen in de baan met drie echte competitiespannen. Henk Hammers heeft in Funita en Heliotroop VDM van Jaap van der Meulen een fantastisch span dat kwa kleur, aftekeningen en beweging perfect bij elkaar past. In houding en front waren ze nu niet altijd gelijk maar dat verbeterde wel gedurende wedstrijd en dus wonnen deze laatste wedstrijd ook. Het span Imposant en Gardenia HBC met Ulle Haarsma imponeerde ook en heeft zeker toekomst, maar in Hoogland liepen ze iets teveel uit elkaar en dus werden ze tweede voor Rony Beuving met Isabella Teusje en Inara. Deze uitslag was ook de eindstand in de competitie. Met Cinuwalda en Dijkgraaf werd Etienne Raeven vierde.

In de overige rubrieken deden Harry van Middelaar en Mark de Groot goede zaken met meerdere overwinningen. Mark won met Heineke van Wijkmans de regionale lage limietklasse en Harry deed hetzelfde met Icanita van Toon van Doorn in de nationale lage limiet. Met een super showende Dylano had Mark geen concurrentie in de hoge limiet nationaal. De regionale hoge limiet kwam op naam van Cor van Dijk met Helandro B. Harry van Middelaar won zowel de nationale - als regionale ereklasse met respectievelijk Brandy en Delviro HBC. Disaronno en Lubbert van Oene wonnen overtuigend de wedstrijd voor fokmerries. Renske van der Sluis verraste vriend en vijand in de damesklasse met een Wonder die zijn beste wedstrijd van het seizoen liep en bijzonder hoog van de grond ging. Celebration en Zavanno wonnen zoals zo vaak afgelopen seizoen, de ereklasse tweespannen met Ule Haarsma op de spider. Mooi was het afscheid van Gijs van Zijtveld die na 50 jaar als actief tuigpaardrijder te hebben deelgenomen aan het concours van Hoogland, de teugels aan de wilgen hangt. In het bijzijn van de kinderen, kleinkinderen en vrienden kreeg een mooie ereronde.

Geert Bouius

Foto: Emerson van Niek Alting werd met Manon Veerman zadelkampioen