Zeven tuigpaardhengsten door

Nieuws

Voor de tuigpaardliefhebbers is de hengstenkeuring in Ermelo het eerste grote evenement van het nieuwe jaar. Ook nu zaten de tribunes in de Amaliahal weer bomvol. Een kleine groep van 24 jonge en 3 oudere hengsten werd voorgeleid aan de hengstenkeuringscommissie die ook dit jaar weer bestond uit Johan Hamminga, Lammert Tel en Gert Jan Hermanussen. In vier groepen werden de hengsten voorgesteld met in de eerste twee vijf van de zes Dylano-nakomelingen. De zwarte Dylano (v. Plain’s Liberator) is daarmee topaanvoerder van deze jaargang hengsten. Van de H-jaargang kwamen dit jaar de eerste nakomelingen ter keuring, drie van Hertog Jan (v. Cizandro) en één van de naar Amerika geëxporteerde Hermanus (v. Patijn). Geen van de vier mag naar Den Bosch. Van de drie oudere hengsten gaan beide 5-jarigen door: Jean Pierre (AvionPierre x Vikking) en Just Lucky (Wentworth Ebony x Waterman) behaalden door hun presentatie in tuig een doorverwijzing, mede door hun lage verwantschap.

Over het algemeen hadden de jonge hengsten de hals er goed opstaan en scoorden qua exterieur  hoger ten opzichte van de beweging die ze lieten zien. Het achterbeen blijft een aandachtspunt! Jammer dat de Dylano x Nando niet aan de stokmaateisen voldeed, want deze liet zien over veel talent te beschikken. Met zeven verschillende vaders gaat er een gemêleerd gezelschap jonge tuigpaardhengsten naar Den Bosch.

Onderstaande zeven paarden mogen naar de 2e bezichtiging op 2 februari in Den Bosch:

603 - Lanto VDB (Delviro HBC x Patijn), fokker D. van der Boon, Noardburgum, ger. HBC-Stal, Boijl.

604 – Leffe Blond (Dylano x Patijn), f. M.H.H. Ritsma, Wijnjewoude, ger. Black Horses B.V. Sliedrecht.

610 – Las Vegas (Eebert x Plain’s Liberator), f/g P. de Groot, Leerdam, mede-ger. Gebr. van Manen Ede. 

616 – Lofiaal (Fantijn x Colonist), f/g/ T. Mekelenkamp, Pannerden. 

623 – Liberator (Vulcano x Kolonel), f. K. van Til, Oostwold, ger. K. Buist, Nuis/H. Dekker, Oosterwolde.

Vijfjarigen:

624 – Jean Pierre (Avion Pierre x Vikking), f. A.M. Calis, Westereen, ger. N. Calis, Zwaagdijk-Oost/Anemone Sportpaarden BV, Maarsbergen.

627 – Just Lucky (Wentworth Ebony x Waterman), f. J.A. van der Zee, Enschede, ger. L. Huckriede, Enschede. 

Tijdens het middagprogramma werd een groot aantal reeds goedgekeurde hengsten aan het publiek getoond waaronder de vier van jaargang 2018. Het is altijd mooi om te zien hoe het publiek in vervoering raakt wanneer hun favoriete hengsten in de baan verschijnen.

Absoluut hoogtepunt van de dag was de toekenning van het KEUR-predicaat aan de 12-jarige Cizandro (Waldemar x Manno) van de gebroeders Van Manen. Hij was ook twee keer kampioen dekhengsten, won de Oregon trofee drie keer, de Manno trofee twee keer en vorig jaar op magistrale wijze de Renovo schaal.

Tekst: Geert Bouius

Foto: Lofiaal (Fantijn x Colonist)