Tuigpaarden verrijken Driving Valkenswaard

Nieuws

Afgelopen dagen vond de meerdaags editie van Driving Valkenswaard plaats. Op het schitterende terrein van vierspanrijder Boyd Exell in Borkel & Schaft (gemeente Valkenswaard) werd dit evenement onder zeer zonnige weersomstandigheden verreden.

Op de laatste dag, zondag 2 juni, werd het programma verrijkt met fraaie optredens van ons unieke Nederlandse tuigpaard voor de concourswagen, dameskar en spider. Overigens liepen in Valkenswaard ook meerdere fokproducten van gerenommeerde tuigpaardfokkers mee in de wedstrijden van de internationale tweespan- en vierspantop.

Thomas van der Weiden is één van de tuigpaardliefhebbers die zich heeft ingezet om concoursrubrieken op deze toplocatie te kunnen organiseren. Dankzij een groep enthousiaste sponsors als zijn eigen Dolmans, Groningen Vastgoed van Lammert Tel, de Zilfia’s Hoeve van Fam. van der Maat, Tuigenmakerij Henk van der Wiel Harness, Rijtuigenbouwers Gebr. Van de Heuvel, de Haarsma Groep, Slagerij Jos Havermans, Leo Verhagen Consultancy, Raeven Sporthorses en Christ Louws Triplex was er een riant gevulde prijzenpot beschikbaar. Alle winnaars ontvingen een enveloppe met 250 Euro, ook de overige prijzen zijn royaal te noemen. Een mooie opsteker!

De limietpaarden werden over twee groepen verdeeld, daarnaast was er een openklasse rubriek en werd er een damesklasse en een tweespanklasse verreden.

Beide ererondes van de twee groepen limietpaarden werden aangevoerd door een Cizandro-nakomeling. In de eerste groep wist Jack Sparrow het meest te overtuigen met Robbie van Dijk aan de leidsels. Hij werd op de voet gevolgd door Equifirst Jannes (v. Manno) die zich in handen van Leendert Veerman ook fraai presenteerde. In de top drie nestelde zich nog een Cizandro, en wel de merrie Jara van Kramer die door Nico Calis werd voorgesteld.

De tweede groep werd een prooi voor Cizandro-zoon Hertog Jan die zich wel thuis voelde tussen alle ‘obstakels’ in de baan er met een fraai front overheen keek en met een ruim wegzettend voorbeen een mooi gelijkmatig optreden verzorgde in handen van Mark de Groot. De tweede plaats werd opgeëist door Colonist-dochter Icanita van Toon van Doorn met Harry van Middelaar. Zij hielden hiermee Incognito (v. Wentworth Ebony) en eigenaar Wim Jansen op afstand. Voor hen was er een fraaie derde plaats in deze sterke groep.

Ook in de openklasse ontspon een fraaie strijd met sterk optredende tuigpaarden die hiermee een klinkend visitekaartje afgaven aan het publiek dat voor het merendeel geen alledaags concourspubliek betrof. Van Gardenia HBC (v. Victory) was weer iedere pas raak en de zich eveneens expressief presterende Amadeus (v. Saffraan) die ook zonder opzet het front er mooi ophield, had zeer overtuigende momenten. Hij hield dit niet de hele course vol en mocht met Leendert Veerman als sterke tweede opstellen. De overwinning ging naar Gardenia HBC met Harry van Middelaar en de derde plaats ging naar de Ulandro-nakomeling Cilardo die zich ook nadrukkelijk in de kijker wist te lopen in handen van Etienne Raeven.

In de damesklasse wist Equifirst Eribo (v. Manno) zich zoals al eerder dit seizoen weer nadrukkelijk te presenteren en pakte hiermee met Renate Veerman de winst. De overige deelnemers waren meer aan elkaar gewaagd en uiteindelijk mocht de nieuwe combinatie Atillos (v. Talos) die nu in eigendom is van Cees Embregts en Pauline van der Gun, zich met Marjo Augustinus in de wagen als tweede opstellen. Hierdoor werd Jara net als in de eerste groep limietpaarden, opnieuw derde maar werd ditmaal gereden door Annemieke Calis.

De Equifirstpaarden Amadeus en Eribo wisten zich samen ook fraai te profileren en werden als eerste opgesteld in de rubriek tweespannen met Leendert Veerman in de wagen. De tweede plaats ging

hierbij naar Dondroniem (v. Uromast) en Kasper (v. Fantijn) met eigenaar Martien Verboord aan de leidsels. De top drie werd hier gecompleteerd door Ulandro-nakomeling Cilardo en Jirzela-C (v. Plain’s Liberator) die netjes werden voorgesteld door Etienne Raeven.

Gastheer Boyd Exell is meervoudig wereldkampioen vierspannen en wist ook op eigen terrein de wedstrijd naar zijn hand te zetten. Zijn blikvangers voorop in het vierspan zijn de door Hilbert Meijering gefokte Celviro (Vulcano uit Kelvira v. Waterman), een volle broer van dekhengst Delviro HBC, en Carlos (Urgent uit Side Rose v. Manno) door wijlen Jan Gast gefokt en een halfzus van de elite sportmerrie Fiderose (v. Patijn) waarmee Freek Saris furore maakte.

Glenn Geerts’ volledige vierspan bestaat uit tuigpaarden, zij schreven overtuigende de Valkenswaardse marathon op hun naam maar verloren zondag kostbare punten door het vergeten van een poort.

IJsbrand Chardon sloot de wedstrijd in Valkenswaard af met een tweede plaats en had o.a. Patijn-zoon Hugo van Hapert (uit Zina v. Manno) ingespannen. Deze volle broer van Irzela-C en Girzela-C is gefokt door Hans Castelijns. Hiermee is Hugo een halfbroer van genoemde Jirzela-C die in handen van Etienne Raeven haar opwachting maakte in de tweespanrubriek.

Koos de Ronde werd in het algemeen klassement derde en rijdt onder andere met de door Jan Thijs Seinen gefokte aangewezen hengst Zimon (Roy M uit Imone v. Renovo) die met Harry van Middelaar in 2008 kampioen vierjarige tuigpaarden werd tijdens het WK Vierspannen op de Mariënwaerd in Beesd.

Duitser Jörg Zwiers reed o.a. met de door Boots gefokte Hardate (Cizandro uit Ardate v. Nando) en daarmee een kleindochter van Ordate (v. Renovo) uit de stam van Henk Fikse. Naast hen waren er meerdere aansprekende menpaarden die uit de tuigpaardfokkerij zijn ontsproten.