Tuigpaarden en Friezen op CH De Wijk

Nieuws

Pinkstermaandag waren de tuigpaarden regio Noord en de nationale Friezen te gast op CH De Wijk. Verrassende winnaars en een geweldige zadelkampioen waren te zien in het zonnige De Wijk.

Bij de nationale Friezen ging de overwinning in de limietklasse overtuigend naar de zeer deftige Melle van de Lits met Albert Minkema. Plaats twee was er voor de Tsjalle-zoon Thoran van de Noeste Hoeve met Pieter Okkema. Bommelsteyn’s Willem en Henk Hammers werden derde. Udo de Haan bracht Het Swarte Paert Siert P.J. uit en zij eindigden op de vierde plaats.

In de ereklasse was de jury er in één keer uit. Joppe wist met overmacht deze rubriek te winnen in handen van Henk Hammers. Egberth van de Zonschate en Feike Holtrop werden tweede, gevolgd door Egberdina’s Lodewijk met Susan Bouwman, Rinse P.J. met Udo de Haan en Binke met Peter van Veenen.

Ook de damesklasse met vijf combinaties kon in één keer beslist worden. Susan Bouwman kwam ditmaal met Egberdina’s Lodewijk op de koppositie, op de hielen gevolgd door Het Swarte Paert Sierd P.J. met Berber van der Veer. Nadia den Hollander volgde met Thoran van de Noeste Hoeve en de vierde prijs ging mee met Hiltje Holtrop en Egbert van de Zonschate. Maaike de Jong sloot met Binke de rij, echter mochten zij wel de prijs voor het schoonste geheel in ontvangst nemen.

Drie tandems konden in één keer geplaatst worden. Overtuigende winnaar in deze rubriek was Udo de Haan met Rinse P.J. en Het Swarte Paert Sierd P.J. Een combinatie die gelijk in hun beweging was, mooi voorwaarts en geen misse pas maakte. Feike Holtrop spande zijn gelegenheidscombinatie in. Hij had er werk aan om ze constant te houden maar met Bettina H en Egbert van de Zonschate werd hij tweede voor Peter van Veenen met Binke en Jetske van Diphoorn.

De tweespanrubriek was wat meer geliefd. Hier kwamen er zes aan de start en drie daarvan gingen nogmaals de strijd met elkaar aan. Ditmaal ging Feike Holtrop wel voorop met Bettina H en Egbert van de Zonschate. Albert Minkema werd eervol tweede met Melle- en Zafirah van de Lits. Udo de Haan mocht als derde mee over en verdiende met zijn span Tjibbe P.J. en Ysbrand P.J. dat een eenheid uitstraalt meer, maar zij werden derde.

Tuigpaarden

Kretina van Jurjen en Grietje van der Velde mocht met Harm Jan Veenstra wederom de ereronde aanvoeren in de lage limiet. Kibora van Fam. van Vemde was ook te gast in De Wijk en wist met Lubbert van Oene een nette tweede plaats te bemachtigen. Kibora is een mooie vosmerrie die nog iets jeugdig aan doet, maar wel potentie heeft. Jonkheer en Wim Jansen deden ook goede zaken en werden derde. GSM Jonas van Jan Thijs Seinen volgde met Susan Bouwman op vier, gevolgd door Habibi met Joyce de Boer.

De meningen waren verdeeld over de plaatsing in de grote limiet. De overwinning ging naar Hugo met Alberd van Dijk met Hugo. De vosmerrie Inanda van Clevering werd met Harm Jan Veenstra tweede. Wout Liezen’s goed optredende Giantha werd ditmaal door Mieke ter Schure gereden, zij werden derde. De ook sterk bewegende Irona en Grietje Naber werden vierde.

Ditisem is in vorm, en ook dat was te zien in De Wijk. Met zijn vaste rijder Albert Lueks won hij opnieuw de ereklasse. Manon Veerman zat ditmaal in de ereklasse achter Emerson, zij werden tweede voor Wildrose F met Pien Jansen en Dinkie met Jan Tienkamp.

In de damesklasse deden Irona en Grietje Naber er een schepje boven op en wisten deze rubriek te winnen. Giantha en Mieke ter Schure werden tweede. Karin Lunsche volgde op de derde plaats met Dinkie en Joyce de Boer sloot de kopgroep af met de blonde Kentucky.

Omstreeks 3 uur stond het belangrijkste onderdeel van deze dag gepland. Het Kampioenschap Tuigpaarden onder het Zadel regio Noord. Dat er drie potentiële kanshebbers waren was bekend, en dan is maar net bepalend hoe deze combinatie zich die dag presenteert. Vier van de negen combinaties gingen nogmaals met elkaar de strijd aan. Vrij snel was duidelijk dat de derde titel er aan zat te komen voor Manon Veerman met Emerson van haar vriend Niek Alting. Met het publiek op zijn hand, maakte Emerson zich steeds deftiger en liet in zijn verrichting een sterke ruime voorhand zien. ‘De volgorde blijft zoals hij was’, waren de woorden van de omroeper. En dat uitte een zeer blije Manon Veerman die dus daadwerkelijk voor de derde keer kampioen onder het zadel werd met Emerson. Dichtbij, maar iets minder deftig in zijn houding, was de goedgekeurde dekhengst Ditisem van Jan Muggen met Lisanne Veenje in het zadel. Julius van Stal Haak was met Kim Koolen ook een potentiële. Julius is een paard met veel zelfhouding, en sterke bewegingsvorm echter was hij er iets te vaak uit om hoger geklasseerd te worden. Martine Lucas mocht als vierde mee over met Hugo van Alberd van Dijk.

Een mooi initiatief voor de jeugd is de youngriders competitie. Gelukkig kon het maar net doorgaan met slechts drie deelnemers. De overwinning ging naar GSM Jongleur en JR Bouwman, een blijer persoon dan JR was er niet te vinden in De Wijk! Hoe gespannen hij in de wedstrijd was zo ontspannen en blij was hij na de bekendmaking van de uitslag. Tweede werd Zuidwester, de nieuwe aankoop van John en Ada Donck, met Dion ten Berge aan de leidsels. Opmerkelijk was dat Zuidwester in de zadelrubriek binnen werd geroepen, vanwege door de jury geziene onregelmatigheid, en in de youngriders rubriek zijn weg gewoon mocht vervolgen. Hij werd keurig tweede voor Johannalina van Henk Minkema die met Sander Hoogenberg een constante course liet zien, maar toe moest geven op de bewegingen van de eerste twee.

In de tweespanrubriek kon niet iedereen de plaatsing volgen. Er kwamen maar drie combinaties aan start en de paarden die het meest een span vormden werden achteraan geplaatst! Dit ging om het bruine span, Isabella Teusje C en Inara, van Rony Beuving, zowel in houding als beweging een eenheid. Niet heel spectaculair in hun beweging, maar zeker wel goed genoeg om te kunnen winnen. Hugo en Jacob won deze rubriek met Alberd van Dijk. Zij gingen in beweging wel netjes rond maar in hun houding spanden ze niet naast elkaar en liepen juist van de boom af in plaats van er netjes naast. Susan Bouwman stond op twee met de zwarte Egberdina’s Armani en Unitas.

Foto: Rinse P.J. en Het Swarte Paert Sierd P.J. met Udo de Haan (Foto Anouk Kemkes)