Mooi Zuidenveld concours

Nieuws

Het Zuid-Drentse Zweeloo was zaterdag 23 juli jl. weer schitterend aangekleed om de 99e Zuidenveld tentoonstelling te organiseren. Veel sfeer in het dorp en rondom het concoursterrein waar naast de nationale tuigpaarden ook die van de leden van Het Zuidenveld werden gepresenteerd.

De nationale rijders waren in grote getale naar Zweeloo afgereisd en begonnen met de hoge limietklasse. Een wedstrijd met louter hele beste tuigpaarden waarvan er vijf afreden voor de finale. Het was de mooi los door het lijf lopende zwarte hengst Dylano die met Mark de Groot nu de koppositie opeiste. Dit ging ten koste van Bommelsteijns Hubert van Jaap van der Meulen. Hubert maakte met Lambertus Huckriede iets te veel fouten voor de overwinning en moest met Image HBC strijden om de tweede plaats. Harry van Middelaar had Image goed bij de les en de arbiter mocht bepalen wie er tweede moest worden. Hij koos voor Hubert. Gerran PSH van Pos werd met Marcel Ritsma vierde, net voor Elburg met Ule Haarsma.

De competitiewedstrijd voor de jonge paarden kreeg in Knaller PSH van de familie Pos en gereden door Marcel Ritsma, de terechte winnaar. De bruine hengst was minder heftig dan bij eerdere optredens en dat kwam de presentatie ten goede. Freek Saris doet goed mee in deze competitie en werd tweede met Kane-BFT van Brian Franken. Met Kuliena van Toon van Doorn werd Harry van Middelaar derde en de vierde finalist bleef ook vierde, dit was Kamore van Ule Haarsma met Jelle van der Weide. Het was jammer dat Kianita van Gert Kamphorst in handen van Henk Hammers niet mee mocht overrijden want deze merrie liep met veel afdruk en was het meest constant.

In de ereklasse maakten Topsportmerrie Gardenia HBC en Harry van Middelaar hun debuut en daar werd reikhalzend naar uit gekeken. Een echte confrontatie de dit jaar nog ongeslagen hengst Fantijn met Linda Boelens lag in het verschiet maar bleef achterwege. Fantijn was niet te kloppen en Gardenia werd slechts vierde. De concurrentie in de ereklasse is natuurlijk niet die van de hoge limietklasse en dat bleek. De schimmelmerrie liep zeker een fantastische wedstrijd maar de jury vond haar uitstraling ten opzichte van de top 3 minder. Daar kwam nog bij dat rijder Van Middelaar regelmatig binnendoor reed in plaats van de buitenkant van de baan op te zoeken en daarvoor werd hij bestraft. Misschien een zware straf omdat er wel meer rijders waren die hier en daar de bochten afsneden, of zelfs meer. Aan de andere kant had de speaker in de eerste rubriek al wel gewaarschuwd voor deze maatregel. Leendert Veerman werd tweede met de sterk bewegende Equifirst Amadeus en de derde plek werd toebedeeld aan Business met Lambertus Huckriede.

De damesklasse blijft het domein van Renvyle Imondro van F. Fitzpatrick met Anneke Borkent. Ook nu maakte Imondro elke pas af waarbij zijn expressieve bewegingsvorm aansprekend is. Er werd niet overgereden en dus werd Equifirst Eribo tweede met Renate Veerman. Hierna was de arbiter aan zet en plaatste Havana met  Hanneke Mekkes boven Heliotroop VDM van Jaap van der Meulen met Hanneke van Wessel.

Bij de meerspannen was Leendert Veerman de gevierde man. Hij won met Equifirst Eribo en -Amadeus de tweespanrubriek voor Belmondo en Bentley VDL met Derk Jan Mekkes. Henk Hammers mocht ook hier wel mee overrijden en weet Haarman en Heliotroop VDM steeds meer als eenheid op te laten treden en werd derde. In de voorlaatste wedstrijd in het kader van Rondje Drenthe om de Bronzen Bartje was Veerman ook de winnaar. Met Icoon van maatschap Alting bij zijn ereklassespan maakte dit Klavertje drie de meeste indruk op de jury. Het liep als een trein en had veel uitstraling met de dansende Amadeus voorop. Ule Haarsma lijkt te gaan verjongen en had zijn jonge span Kolonel en Jidaperty aangespannen met de deftige Elburg als blikvanger voorop. Het liep geweldig en leverde gelijk de tweede plaats op. Derk Jan Mekkes kon als derde opstellen met Varanno, Jaims H en Bentley VDL. Hierna volgden Henk Hammers en Jan Jordans.

Burgemeestersprijs

Voor de leden van Het Zuidenveld wordt aan het eind van het concours jaarlijks de Burgemeestersprijs, de Zilveren burgemeestershoed, uitgereikt aan degene die zijn of haar paard het meest stijlvol en ongedwongen voorstelt tijdens het concours. Grietje Naber is altijd een kandidaat voor deze prijs en was in Zweeloo wederom de winnares. Jurylid Jan Bakker beoordeelde alle deelnemers en was het meest onder de indruk van Grietje.

Grietje wist ook nog twee wedstrijden te winnen. Met Irona won ze de openingsrubriek van het concours, de grote limietklasse. De donkere vosmerrie maakt een sterk seizoen door en maakt ruime passen met ook de hals er mooi op. Robin Hoorn had Grandioos ook best aan het lopen en werd beloond met de tweede plek, net voor Joyce de Boer met Habibi. Joyce woont in het aan Zweeloo grenzende Aalden en was ook zeer succesvol voor eigen publiek. Met dezelfde Habibi won ze de damesklasse voor Grietje en Irona, de mooiste overwinning behaalde ze in de kleine limietklasse met de aansprekende Kentucky. In een tweestrijd met Marieke Scherphof en de nog ongeslagen Kontiki moest de arbiter de knoop doorhakken om de winnares te bepalen en deze koos voor Joyce en haar fraaie vos. Grietje Naber won met Hunita de rubriek voor fokmerries met nu weer Joyce de Boer op plek twee met Isandra. Nathalie Buwalda won met Vayacondios de wedstrijd tuigpaarden voor de boerenwagen.  

Foto: Grietje Naber ontving de burgemeestersprijs (Foto Geert Bouius)