Showpaard tweedaagse Garijp

Nieuws

Tijdens de drie dagen durende Hynstedagen Sumarreheide bij Garijp is een ‘showpaard tweedaagse’ een belangrijk onderdeel van dit fraaie evenement. Op vrijdagavond verzorgden de nationale hackney’s en Noordelijke tuigpaarden een fraai programma en de zaterdag stond in het teken van het Friese ras. Zowel aan de hand met de fokdag van de fokvereniging Ta it Behâld, als aangespannen met als hoogtepunt het tandemkampioenschap.

Dit werd een heel spannend kampioenschap! De strijd spitste zich toe tot twee fraaie tandemformaties die op het scherpst van de snede streden om de titel. Albert Minkema was er op gebrand om een tweede titel binnen te halen en liet met Melle van de Lits (v. Wimer) en Zafirah van de Lits (v. Hessel) weer een fraai stukje stuurmanskunst zien. Vakman Udo Haan wist vanaf binnenkomst Het Swarte Paert Sierd P.J. (v. Dries) en Rinse P.J. (v. Thorben) ook bijzonder sterk voor te stellen als een echte eenheid met fraaie fronten en ruime bewegingen. Gedurende de wedstrijd bleven zij mooi stabiel en goed voorwaarts én keurig recht, dit leverde ‘het meest complete plaatje’ op en zij werden gehuldigd als tandemkampioenen.

De namen van Sybren Minkema en Jolanda Schreuder prijkten in Garijp, sinds het debacle op CH Bennekom, gelukkig ook weer op de startlijsten! Sven B bracht Sybren meteen in de competitie een overwinning. De meeste concurrentie kreeg Sven van de ook sterk optredende Rommert 498 die met Pieter Okkema aan de leidsels eveneens een sterk achterbeengebruik vertoonde maar in het front zijn meerdere moest erkennen in Sven B. De jury koos voor het totaalplaatje. In de limietklasse was Nane 492 in handen van Sybren op alle fronten de beste en hen kon de overwinning dan ook niet ontgaan. Ook in de nationale ereklasse mocht Sybren de ereronde aanvoeren dankzij het krachtige en tactmatige optreden van MGPNGP Mario fan Bokkum. In de damesklasse ontliepen Wylster 463 met Nynke Bouma en MGPNGP Mario fan Bokkum met Jolanda Schreuder elkaar niet veel. Tijdens het overrijden liet Mario het front wat zakken en ging de eerste plaats terecht naar Wylster. De regionale ereklasse werd meteen definitief vastgesteld en hier was het sterke en constante optreden van Feitse G.L. in handen van Leslie Agricola debet aan. Daarmee kon de winst hen niet ontgaan. Het Swarte Paert Sierd P.J. toonde in de Young Riders rubriek met Berber van der Veer aan de leidsels ook weer zijn luxe uitstraling met een sterk achterbeen en fraai front en mocht wederom als eerste opstellen. Melle- en Zafirah van de Lits werden met Albert Minkema in de tweespanrubriek als winnaars aangewezen.

Hackney’s

De jonge Davy Jordans wist in Garijp met Heartland Double The Trouble en Baron’s Macho de rubriek tweespannen hackney’s gedecideerd op zijn naam te zetten! In de tandemrubriek moest hij alleen Brookfield My Way en -Olympic Dreams met Lambertus Huckriede voor zich dulden. Om zich te kunnen plaatsen voor het kampioenschap liep My Way ditmaal in handen van Annemiek Greidanus in de vier deelnemers tellende damesklasse, welke zij winnend afsloten, nadat My Way in handen van Anneke Borkent al de vijf overige deelnemers op afstand wist te houden in de ereklasse. De limietklasse kwam op naam van Ardingly’s Hot Chocolate en Lambertus Huckriede. 

Noordelijke tuigpaarden

In de lage limiet en de vierwielige damesklasse ging de winst weer naar de door Martin en Mark de Groot gefokte Habibi met Joyce de Boer. In de lage limiet kwam Kretina (v. Fantijn) van Jurjen en Grietje van der Velde wel heel dicht bij in handen van Harm Jan Veenstra. In de damesrubriek werd Cizandro-dochter Jessie van Nico Calis jr in handen van zijn partner Gerbrich Elgersma als tweede opgesteld. De sterk optredende Patijn-nakomeling Hugo domineerde de grote limiet in handen van Alberd van Dijk en Willem Clevering’s Inanda, eveneens een nakomeling van Patijn, pakte in handen van Harm Jan Veenstra overtuigend het rode lint, gevolgd door Manno-dochter Hunita van Maatschap Naber met Grietje Naber als vaste rijder.

Ook voor de ereklasse heeft Grietje een sterke troef: de door Jan Schep gefokte Aron HBC-dochter Irona, die zich ook nu weer fraai presenteerde. Maar het optreden van Cetrienes (v. Vulcano) in handen van zijn eigenaar Rony Beuving vertoonde nog net even meer kracht en macht en zij mochten de ereronde van deze Garijpse ereklasse aanvoeren. Wapenaar (v. Reflex M) werd door Nicky Geenen netjes naar de derde plaats gereden, gevolgd door Endre (v. Morocco Field Marshall) die zich in handen van Jan Boonstra ook van zijn beste kant liet zien en als vierde mocht opstellen.

De fokmerrie rubriek bracht zeven merries in de baan en het was Cizandro-dochter Jessica die door haar eigenaar Piet Reitsma naar de overwinning werd gereden. Net als in de lage limiet ging de eervolle tweede plaats naar Kretina. Delviro HBC-dochter Jennytou liep met Henk Minkema aan de leidsels ook een fraaie wedstrijd en completeerde de top drie. Ook in de tweespanrubriek was Hugo niet te kloppen samen met zijn spangenoot Jacob (v. Manno). Zij voerden de ereronde aan met Alberd van Dijk in de spider. Wapenaar en Kempenaar van Joop Witlox werden in handen van Gerard van der Meulen als tweede binnengeroepen en de Colonist-dochter Inara mocht met Isabella Teusje C (v. Waldemar) met hun eigenaar Rony Beuving als derde opstellen.

Op zaterdag was er een mooie én welverdiende verrassing voor voorzitter Sytze de Boer (72) uit Garijp. Hij werd gehuldigd en benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is zeven jaar voorzitter van dit evenement en ruim twaalf jaar bestuurslid. Ook was De Boer bijna 25 jaar een geliefde medewerker bij het Koninklijk Fries Paarden Stamboek waaronder als stamboeksecretaris. Als ambassadeur van het KFPS is hij nog steeds betrokken bij het Friese paard in binnen- en buitenland. Naast zijn vele vrijwilligerswerk in ‘paardenland’ is Sytze de Boer ook actief voor De Vrienden van God’s Golden Acre die weeskinderen in Zuid Afrika ondersteunt, voor het CDA en zowel de PKN-gemeente als het dorpshuis in Garijp. Al met al een man die zich op allerlei fronten inzet voor de samenleving en voor zijn medemensen die minder bedeeld zijn, zonder zichzelf op de voorgrond te zetten. En dat is zeker een lintje waard…

Foto: Het Kampioenstandem met Udo de Haan aan de leidsels (Foto Karin Sevink)