Gouden Bolhoed weer groot feest

Nieuws

Op het goed georganiseerde Gouden Bolhoed concours op 20 juli bij de Zilfia’s Hoeve in Houten werd afgelopen zaterdag prachtige aangespannen sport bedreven. De regen was een uurtje spelbreker maar dat deerde de bodem en de sfeer rondom de baan geenszins.

Afsluiter in Houten is de strijd tussen een viertal tuigpaardrijders om de Gouden Bolhoed. Drie rubriekswinnaar worden automatisch uitgenodigd en de vierde wordt via een wildcard aangewezen, waarna men elkaars paarden moet rijden. Degene die een paard snel onder controle heeft en daarbij ook nog heel stijlvol weet te presenteren wint de Gouden Bolhoed bokaal.

Mark de Groot was als winnaar van de tussenlimiet als eerste geplaatst. Hij presenteerde Idol van Black Horse BV bijzonder sterk waarbij de hengst veel front en actie liet zien. Lambertus Huckriede volgde op de tweede plaats met Just Lucky waarna de arbiter de derde plaats toewees aan Derk Jan Mekkes met Havana. Henk Hammers werd automatisch vierde met Giantha van Wout Liezen.

Marcel Ritsma mocht ook naar de Bolhoed finale, hij won in de kwaliteitsvolle grote limiet met Gerran PSH van de familie Pos. Het vosje presenteert zich altijd heel deftig en wist een aantal gerenommeerde toppers achter zich te houden. Voormalig dekhengst Image HBC kreeg de tweede plek toebedeeld met Harry van Middelaar. Dekhengst Dylano gereden door Mark de Groot werd in eerste instantie over het hoofd gezien maar wist via het overrijden van een tussengroep toch bij de kopgroep te komen en leek een serieuze kandidaat voor de eerste plek. Hij werd echter derde voor Huckriede met Bommelsteijn’s Hubert en Hammers met Heliotroop VDM. Beide goedgekeurde hengsten zijn van Jaap van der Meulen.

De ereklasse kende maar vijf deelnemers. De strijd om de eerste plaats ging tussen Gardenia en Harry van Middelaar en Equifirst Amadeus met Leendert Veerman. Twee toppaarden die elkaar weinig toegaven het de jury dermate lastig maakten dat ze er niet uitkwamen. De ingeschakelde arbiter koos Gardenia boven Amadeus, waarmee Van Middelaar ook zeker was van Bolhoed finale. De wildcard werd door de Bolhoed jury, die uit Marco Looije en Aat van Essen bestond, toegekend aan Etienne Raeven met Cilardo.

De competitie kreeg als winnaar Kianita van Gert Kamphorst met Henk Hammers. De vosmerrie beweegt ruim en treedt achter goed onder massa en blijft heel constant. Kane-BFT werd met Freek Saris tweede en Nico Calis reed Anemone’s Jean Pierre naar de derde plek.

In de damesrubriek was de jury wederom verdeeld en moest de arbiter kiezen tussen Briljant met Hanneke van Wessel en Renvyle Imondro met Anneke Borkent. Twee niet te vergelijken paarden. De arbiter koos Briljant als winnaar omdat de vos het meest los door het lichaam liep. Bij de Young Riders won Imondro wel, nu werd hij door Kevin Huckriede voorgesteld.

Veerman won de ereklasse tweespannen met Equifirst Eribo en -Amadeus en Ule Haarsma won met Kolonel en Jidaperty de limietklasse tweespannen die tevens meetelde voor tweespancompetitie. Dan het VTN-vierspankampioenschap: drie deelnemers was wel minimaal maar de strijd was er niet minder om. Ule Haarsma moest een beetje puzzelen om tot de juiste formatie te komen en vond die door zijn limietspan achterin te zetten en good old Celebration en Elburg voorop. Het pakte goed uit want Haarsma werd weer kampioen. Het liep heel voortvarend. Dat deden ook de vier van stal Mekkes maar pech gooide roet in het eten en dat betekende de derde plek. Jan Jordans profiteerde optimaal met zijn vier vossen en werd reservekampioen. De wedstrijd telde ook mee voor Anemone’s meerspancompetitie.

De afsluitende rijderswissel om de Gouden Bolhoed werd een waar spektakel met een geweldig meelevend publiek. Alle vier rijders stelden de voor hen vreemde paarden goed voor. De jury vond dat Harry van Middelaar alle drie paarden vrij snel onder controle had en ze reed met stille hand. Getooid met een gouden bolhoed mocht Harry de ereronde rijden met Gardenia HBC.

Hackney’s.

Voor de hackney’s stond het ereklassekampioenschap voor grote maten op het programma en zes deelnemers kruisten de degens met elkaar. De vier besten reden de standshow met als eerste Plain’s Inkspot met Andriene van de Laar. De zwarte liep een degelijke wedstrijd en bleef uiteindelijk vierde. Plain’s Beau van en met Dirk-Jan Beijerinck is het hele seizoen al in topvorm en won al een aantal wedstrijden. In Houten was hij weer heel best met zijn mooie hals en krachtige bewegingen. Demi van Nispen was de titelverdedigster met Magic Eclipse Flash Dance en liet de bruine hengst een spectaculaire standshow lopen. En dan was er nog Bocellies Matteo met André Veltkamp. Deze combinatie debuteert dit seizoen in de ereklasse maar wist nog geen wedstrijd te winnen en ook de generale in Tolbert was niet goed. Toch kwam Veltkamp verrassend goed voor de dag met Matteo die bijzonder regelmatig en vierkant elke pas mooi afmaakte. De jury was nog niet overtuigd na de individuele presentatie en wilde de eerste drie nogmaals zien lopen. Het was spannend en leverde een nieuwe kampioen op in Bocellies Matteo. De jury loofde zijn optreden dat het meest natuurlijk was waarbij de pas zevenjarige helemaal los door het lichaam liep. Flash Dance drukte de rug iets weg en moest genoegen nemen met de reservetitel voor Plain’s Beau die meer ruimte in de voorhand mag hebben, aldus de toelichting van de jury.

De dag begon met twee groepen limietpony’s, waarbij beide winnaars vrij onbedreigd wonnen. Noddyvyse I Am Here won met Anneke Borkent de eerste groep en Heartland Heartbreaker won de tweede groep met Els d’Achard. Twee zeer actievol bewegende ponyhengsten die veel uitstraling hadden. De limietklasse grote maat was niet zo sterk en werd terecht gewonnen door Black Benson met Demi van Nispen. De finale in de ereklasse kleine maat ging tussen zes best presterende pony’s met absolute winnaar Here I Am van de gebroeders Van Wanrooij en gereden door Els d’Achard. Met veel actie en ruimte in de voorhand weet de bruine hengst elke keer weer te imponeren. Ook Brookfield My Way is een top hackney die met veel afdruk wordt gereden door Anneke Borkent en tweede werd voor Werner Sweens met Leyrun Headliner. Anneke wist wel de damesklasse winnend af te sluiten met Brookfield Olympic Dreams. Andriene van de Laar werd tweede met Plain’s Inkspot en voor Headliner was weer de derde prijs, nu met Ilse Sweens die ook de prijs voor het schoonste geheel won. Werner Sweens won de tweespanrubriek met Headliner en Tourmaline. Young Rider Amy Tewis wist zowel de wedstrijd te winnen met Conviction’s Black Nobility alsook de stijlprijs.

Foto: Het Kampioensvierspan met Opa Ule Haarsma en zijn kleinzoon (Foto Johnny van Ingen)