10-jarig Stratenconcours Rolde

Nieuws

Het 10-jarig jubileum van het Topgazon Stratenconcours Rolde was weer een feestje, waar jong en oud van kon genieten! Stipt kwart voor 5 betraden de limietklasse tuigpaarden de straat in Rolde en marcheerden parmantig voor de jury, die gevormd werd door Harry de Jong, Egbert de Rink, Harry van Middelaar en Steffi Verhagen van Boer zoekt Vrouw. De juryleden bespraken iedere rubriek de kopgroep, fijn voor de rijders én voor het publiek! Zuiver vierkant, rechtgesteld en met veel beweging ging Julius met Kim Koolen regelrecht naar het oranje lint. Icoon volgde met Niek Alting op de tweede plaats, een paard met veel bewegingen maar die ongelijk in het voorbeen neigde te gaan lopen. Albert ten Berge reed zeer verdienstelijk mee met de merrie Kereda van Wim en Jeanne van Schadewijk. Ze werden derde echter had een tweede plaats ook niet misstaan. Deze merrie beschikt ook over sterke bewegingen, was zuiver rechtgesteld maar had wat minder houding dan de voorgangers lichtte de jury toe.

Emerson kent al een topseizoen en wist er in handen van Niek Alting nog een oranje lint bij te schrijven door de ereklasse in Rolde te winnen. De goed bewegende Ditisem kwam op de tweede plaats met Albert Lueks . De Patijn-zoon Any Time van Richard Hofstra liet goeie stukken zien maar heeft hulp van een opzet, wat hem naar de derde plaats bracht.

De damesklasse 2- en 4-wielig werden samen gevoegd vanwege minimale deelname in beide rubrieken, waar er nu toch 8 dames gestart zijn. Verrassend was de overwinning van Cetrienes met Els Nijenhuis. ‘Het is een mooi plaatje, mooi in zijn houding en goed in de beweging”, aldus de jury.   Gelegenheidsrijdster van Any Time was Annemieke Calis. Ze presenteerde hem zeker niet onverdienstelijk want de tweede plaatst werd aan hen toegekend. Fera Lueks was één van de dames die met een prachtige tweewielige wagen aan de start kwamen. Met de door haar vader gefokte Ditisem werd ze derde voor Joyce Hoving die voor het eerst de merrie Kereda startte. Zij werden eervol vierde.

Drie paarden werden gepresenteerd onder het zadel. Waarin hij aan het begin van de avond de jury al wist te overtuigen, deed hij dat aan het einde van de avond nog een keer: de Eebert-zoon Julius in handen van Kim Koolen. Aylin Frankena had Any Time pas voor de derde keer onder het zadel. Any Time is al een routinier in de aangespannen sport en ook onder het zadel geeft hij alles wat hij in huis heeft. Zij werden tweede voor de deftige Emerson met Manon Veerman.

Helaas waren er maar drie hackneystallen aanwezig. Marlyce de Weerd won met haar sterk bewegende Sir James de limiet klasse. Nathalie Buwalda presenteerde haar eigen gefokte Miss Spring Fling, een jonge pony die net vier maanden voor de kar loopt. Ze maakte nog wat foutjes, maar is zeker een pony met veel progressie. Zij werden tweede voor Eclipse Extremist, die zijn tweede wedstrijd liep met Denise Loves.

De openklasse kende op de startlijsten drie deelnemers, echter kon één stal niet aanwezig zijn en bleven er twee over. Dat is niet genoeg voor een officiële wedstrijd dus werd er een show van gemaakt. Stal Haak, Nathalie Buwalda en Kim Koolen werden bedankt voor hun inzet om met Eclipse Mercy en Highlighter hun best beentje voort te zetten.

Kim Koolen en Highlighter werden wel de winnaars in de damesklasse en wonnen de prijs voor het schoonste geheel die beoordeeld werd door Judy en Joëlle (van Tuigpaardvlogs) en Roel (van Steffi). Sir James en Marlyce de Weerd werden tweede. Nathalie Buwalda volgde op de derde plaats met Miss Spring Fling voor Denise Loves met Eclipse Extremist.

Voor de Friezen stond er een belangrijke rubriek op het programma. En wel de Auto Joure XL Tuigen onder het zadel competitie. De dagwedstrijd was doorslaggevend wie deze competitie op zijn naam kon schrijven. De jury was weg van zowel de eerste als de tweede geplaatste. Een keuze moet je maken, en de keuze ging terecht naar Xander van Jelle van der Kooi die Jacob van der Heide presenteerde.  ‘Xander werd mooi in zijn tempo gereden, beschikt over een sterk ondertredende achterhand en een ruim wegzettende voorhand.” Op plaats twee kwam de showbink, Melle van de Lits met Lisa Minkema. “Hier op de straat zien we de paarden juist van voren aan komen, het is genieten als je deze combinatie aan ziet komen, echter misten we in de tweede omloop het tempo waardoor hij te veel op de plaats bleef”, was de jurytoelichting.

Wel ging de overwinning in de limietklasse naar Melle van de Lits, aangespannen gereden door Albert Minkema. “Dit paard beschikt over veel lossigheid in zijn lichaam met veel bewegingstechniek.” GPD Teade had iets moeite met de aanleuning, maar beschikt wel over goede bewegingen. In handen van Augustinus Hoekstra werden ze tweede. Tjitte kwam op drie met Jelle van der Kooi.

In de ereklasse werd er wederom gestreden om de Henk Emmens Trofee. Jelle van der Kooi wist hem al een aantal keren te winnen, ditmaal ging Luciel van der Kooi met Xander er met de overwinning vandoor. Jelle werd zelf tweede met Vincent. Zijn reactie hierop was: “Ach, het blijft in de familie!” Maaike de Jong werd met haar merrie Jetske van Diphoorn derde. 

Dat Xander houdt van winnen, was ook te zien in de damesklasse waarin hij gepresenteerd werd door Mechteld van der Kooi. Leslie Agricola kwam met haar Feitse GL op plaats twee voor Luciel van der Kooi met Vincent.

Als slotshow met als thema ‘Beestachtig‘ nam Steffi Verhagen de leidsels van Albert Minkema zijn span over, en presenteerde hen perfect op de straat. “Dit is kei-gaaf!”, was haar enthousiaste reactie… Vayacondios draafde over de straat naast de fiets met Harm Haak en Maaike de Jong met een Fries onder het zadel, gepaard met verlichting rondom haar heen!

Foto: Julius met Kim Koolen (Foto Anouk Kemkes)