Groots evenement in Houten

Nieuws

De enthousiaste organisatie van CH Houten wist op korte termijn nog een derde editie uit de grond te stampen. Op zaterdag 3 september vond in de Manno-ring bij de Zilfia’s Hoeve concours hippique Houten 3.0 plaats. Wederom een topevenement!

Voor Mark de Groot werd het, een week na het succesvolle kampioenschap grote maat dekhengsten met Moms Eclipse Grasshopper een heel succesvolle dag met wederom een overwinning met Grasshopper die nu debuteerde in de openklasse. Black Sparrow (v. Sir Arie) van de gebroeders Van Nispen was ditmaal minder constant en werd tweede in handen van Gijs Rozendaal. Maar Mark voerde ook driemaal de ereronde aan met een tuigpaard. Met Jericho van Egbert en Els Kruiswijk de tussenlimiet en met Jericho’s vader Dylano trok hij na een spannende strijd met Gardenia HBC (v. Victory) en Harry van Middelaar aan het langste eind tijdens de generale repetitie voor het ereklassekampioenschap. Ook de grote limiet kwam op naam van Mark, nu met de dekhengst Idol (v. Manno) die niet zijn allerbeste koers liep maar wel het oranje lint opeiste. Hierbij ging de tweede plaats naar voormalig dekhengst Image HBC die onder zijn geboortenaam Itisem (v. Ditisem) met Ule Haarsma met ruime passen een mooie show weggaf.

In de lage limiet verscheen Cizandro-zoon Ivar van Thijs Blankendaal dit seizoen weer voor het eerst in de baan met Harry van Middelaar. Met een ruim wegzettend voorbeen en los door zijn lijf pakte hij de overwinning. Endre-zoon Joker van Pieter Bas van Huygevoort gaf in handen van Nico Calis goed partij en liep mooi opwaarts naar de tweede plaats. In de competitierubriek ging de strijd tussen de door Fam. Doornbos gefokte Mondiaal PSH (v. Icellie) van Fam. Pos, gereden door Marcel Ritsma en de door Fam. Kooyman gefokte Hertog Jan-dochter Lindrini, gereden door Henk Hammers. Ditmaal was Mondiaal de onbetwiste winnaar.

Slechts vier van de negen aangemelde combinaties betraden de baan in de damesklasse. Hier profiteerden een mooi constant optredende Heliotroop en Grietje Naber van de minder constante presentatie van de wel opvallend presterende Itisem en Ineke van der Meulen, en pakten de overwinning.

Paard van het Jaar 2020 Action Quality Amadeus voelde zich tijdens het kampioenschap klavertje drie als voorpaard weer helemaal in zijn element! Samen met zijn Action Quality stalgenoten Jannes (v. Manno), Eribo (v. Manno) maakten zij in de vakkundige handen van Leendert Veerman van meet af aan aanspraak op de titel. Omdat dit een kampioenschap betrof werd er uiteraard overgereden en op de tweede plaats kwam nog een stalgenoot, Action Quality Kroonjuweel (v. Fantijn) die met en Briljant (v. Larix) en Funita (v. Manno) een driemanschap vormde met Henk Hammers aan de leidsels. Het zilver was voor hen. Het brons ging naar Kolonel (v. Fantijn), Jidaperty (v. Eebert) en Elburg (v. Morocco Field Marshall) met Ule Haarsma maar had het kersverse trio Cilardo (v. Ulandro), Hercules (v. Atleet) en Lorton (v. Hertog Jan) in handen van Etienne Raeven ook niet misstaan. Met Amadeus en Eribo pakte Veerman ook de winst in de nationale tweespanrubriek.

In Houten vond ook de enerverende finale van de Westfort hengstencompetitie plaats en dat werd een veelbewogen finale die langs de lijn genoeg sensatie en gespreksstof zou opleveren. De twee hengsten waar het al vanaf de eerste competitiewedstrijd om draaide, Macho (v. Indiana) van William Duffy met Robbie van Dijk aan de leidsels en Magnifiek (v. Idol) met Lambertus Huckriede startten deze finalewedstrijd met exact evenveel punten. In de vier voorgaande wedstrijden was het stuivertje wisselen en om de finale nog meer glans te geven werd er een standshow verreden op toepasselijke muziek van Jordy Kooyman. Er werd weer een mooie strijd geleverd die zich met name toespitste op beide genoemde hengsten en ook nu weer waren zij zeer aan elkaar gewaagd. Macho heeft van zichzelf een geweldig mooi gedragen houding en werd nu met opzet voorgesteld. Magnifiek wist zijn neus weer op de goede plek te houden en genereerde een geweldig voorbeengebruik. Beiden hebben zo hun fans die zich lieten horen maar in Houten was het de taak aan Lammert Tel en Roelof van ’t Oever om de (overall-)winnaar aan te wijzen. Zij kozen voor Magnifiek en deelden hierbij mee: “Alle zes hengsten hebben de gewenste tuigtypische eigenschappen en het verschil tussen de eerste twee was minimaal. Het ging er om, wie heeft de langste adem?”

Vijf regionale tweespannen bonden de strijd met elkaar aan in het kampioenschap tweespannen Midden West Zuid en drie maakten zich op voor de eindstrijd. Drie spannen die zeer aan elkaar gewaagd waren en dat maakte het nog geen gelopen race. Als kampioenen werden El Nino B (v. Atleet) en Jonkheer (v. Eebert) gehuldigd in handen van Martien Verboord. De arbiter bepaalde het zilver en brons. Cilardo (v. Ulandro) en Lorton (v. Hertog Jan) met Etienne Raeven kregen hierbij de voorkeur boven Roelofsen Horsetrucks Hugo (v. Patijn) en -Varanno (v. Manno) met Derk Jan Mekkes die in eerste instantie als eerste binnen werden geroepen. Op de vraag of kampioen Martien zijn span als droomkoppel ziet antwoordde hij: “Toen ik El Nino kocht bleek dat hij niet spande bij mijn andere paard. Toen ben ik bij Jonkheer terechtgekomen bij Wim Jansen.” En voegde daar aan toe: “Ik heb lekker gereden!”

Dat ook de hackneyrijders dankbaar gebruik maakten van deze extra wedstrijd in Houten was aan het  mooie aantal deelnemers wel af te lezen. Stal Huckriede/Borkent en stal d’Achard deden in de hackneyrubrieken goede zaken. In de spits afbijtende lage limiet werden de ruim gaande en in zijn eigen tempo optredende Maroanka’s Bellissimo (v. Heartland Shadow) en Werner Sweens als voorlopige eerste binnengeroepen. Vijf combinaties mochten overrijden en net als Frank Arends in de vorige Houtense editie werd nu Werner ondergesneeuwd door de snelheid van de overige rijders en zakte af naar de vierde plaats. De arbiter kwam er aan te pas om de eerste twee te plaatsen, beide van dezelfde eigenaren: Gebroeders Rast. De eerst als vierde geplaatste Dutchman’s Hannibal (v. Westbourne Hallmark) en Lambertus Huckriede kregen de voorkeur boven Luddington Hi Five (v. Westbourne Hi Tech) Anneke Borkent Noddyvyse One and Only (v. Sunbeam Star Step) en Willeke Rozendaal bleven derde.

De hoge limiet schreef Anneke Borkent op haar naam met de actievolle dekhengstenkampioen Noddyvyse I Am Here (v. Heartland Prophet) en stalgenoot Ardingly’s Hot Chocolate (v. Eclipse Hurricane) en Lambertus Huckriede mochten als tweede opstellen. Five Oaks Amigo (v. King’s Bandelero) wist ook te imponeren en werd sterke derde in handen van Bud Bongers, gevolgd door. Betuwe’s Magic Mystery (v. Nikie uit Laren) met Dirk Jan Beijerinck.

In de ereklasse was Here I Am (v. Heartland Bust Your Buttons) weer heer en meester in handen van Els d’Achard. Brookfield My Way (v. Aghaderg Brookfield) en Anneke Borkent werden tweede en Seamair Showman (v. The Postmaster) en Willeke Rozendaal gingen van een zesde naar een derde plaats. Noddyvyse Casanova (v. Sunbeam Something Special) en Henrie Hutten werden kwamen laag weg met een vierde plaats. Bij de dames pakte Els dankzij de arbiter ook de kopplaats, nu met Heartland Heartbreaker (v. Heartland Moonshadow). De top drie lag dicht bij elkaar. Leyrun Headliner en Ilse Sweens werden eerst als tweede opgesteld maar moesten na de finale Brookfield Olympic Dreams (v. Aghaderg Brookfield) en Anneke Borkent voor laten gaan. De vierde overrijder was Five Oaks Amigo (v. King’s Bandelero) met Yvonne van Velsen.

De openklasse voor grote maten was ook weer goed bezet en de finale werd ingezet met de eerste vier. Kersverse dekhengstenkampioen Eclipse Grasshopper werd door zijn constante optreden met Mark de Groot de winnaar en verwees Gebr. van Nispens Black Sparrow (v. Sir Arie) en Gijs Rozendaal naar de tweede plaats. Black Benson (v. Wentworth Ebony) van Jan van Nispen werd derde met kleindochter Demi van Nispen en Plain’s Beau (v. Plain’s Black Magic) en Dirk Jan Beijerinck mochten als vierde opstellen.

Foto: Magnifiek (v. Idol) met Lambertus Huckriede (Foto Johnny van Ingen)