Eext klein maar fijn

Nieuws

Klein maar fijn... Dat zijn de woorden die passen bij het gecombineerde nationale/regionale concours in Eext. Marieke Stolwijk die tevens mede organisator is van CH Exloo wist ook in haar woonplaats Eext samen met Henk Scherphof en Ina Veldhuis een prachtige middag neer te zetten. Diverse regionale en nationale tuigpaardrubrieken kwamen aan bod. Jammer dat veel stallen niet aanwezig waren, dus de deelname kon wel iets meer zijn. Ook het aantal juryleden was matig, en bestond uit een eenmansjury. De rubrieken werden om en om beoordeeld door Erik de Gooijer en Henk Fikse.

Voor de nationale rijders stond ‘Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje‘ op het programma. Helaas, met een minimale bezetting van drie tandems werd deze strijd gestreden. Leendert Veerman wist ditmaal de hoogste eer te behalen met Action Quality Kroonjuweel en -Amadeus. Schoonzoon Niek Alting won hem eerder al in Exloo, nu moest hij genoegen nemen met een tweede plek. Wel had hij de paarden Action Quality Jannes en -Eribo van zijn schoonvader ingespannen wat ook zeker netjes liep! Ook het tandem van Derk Jan Mekkes liep een nette en constante koers en moest genoegen nemen met een derde plaats met Roelofsen Horsetrucks Hugo en Varanno.

Martien Verboord kwam helemaal vanuit Vlijmen met zijn toppaarden Jonkheer en El Nino B en ze waren niet onverdienstelijk! Met Jonkheer wist Martien overtuigend de kleine limiet te winnen. Harry van Middelaar kwam op twee met de bruine Ivar van Thijs Blankendaal. Een matige zesde plaats in deze rubriek was er voor de apart bewegende India in handen van Tjeerd Haarsma, de merrie maakte wat foutjes, maar ze ging huizenhoog van de vloer en had een zeer deftig front. Met veel souplesse danste ze door de piste.

Ule Haarsma maakte daarna met nummer 5 revanche en wist met Itisem, die zijn ritme nu gevonden heeft, te winnen in de grote limiet. Met grote passen en een enorm sterk achterbeengebruik walst deze vos door de baan. Ook met zeer sterke bewegingen, maar met een andere takt van bewegen, werd Martien Verboord eervol tweede met El Nino B. Itisem was niet alleen winnaar in de grote limiet, samen met Ineke Van der Meulen vormt hij nu ook een fantastisch team. Ze moesten nog even aan elkaar wennen en het juiste ritme weten te vinden maar als dit er eenmaal is gooien ze hoge ogen en winnen. Hanneke Mekkes werd tweede met de zwarte merrie Havana. De overige twee konden ook in één keer geplaatst worden.

De overwinning in de ereklasse ging mee met de altijd strijdende Gardenia. Deze schimmelmerrie van Jan Schep wordt door Harry van Middelaar uitgebracht en hij weet keer op keer de merrie met veel bravoure te laten lopen. Action Quality Amadeus werd tweede met Leendert Veerman, zij hadden wel de meeste fans aan de zijlijn. Ook de tweespannen ereklasse kon in één keer beoordeeld worden. De overwinning ging nu wel mee met Leendert Veerman. Amadeus en Eribo vormen een topspan, mooi gelijk op. Martien Verboord kwam wel kort bij de winst met zijn Jonkheer en El Nino B. Ook dit span laat een mooie presentatie zien.

De eerste rubriek van de dag was de kleine limiet regionaal. Hierin kon en moest de jury direct ingrijpen betreft het snijden, binnendoor rijden en het bijna veroorzaken van ongelukken. Dit gebeurde niet, ook de plaatsing was hierdoor niet geheel te begrijpen. Overtuigend winnaar was Jantijn, de Fantijn-zoon van Combinatie Hoorn-Spijkerman gereden door Robin Hoorn. Deftig, sterk in zijn bewegingen, mooi in het tempo en een absolute verrassing voor de rijder! Dat maakt het mooi!

Ook in de merrierubriek was er onduidelijkheid over de plaatsing, en dit was duidelijk te horen vanaf het publiek. Niek Alting won deze rubriek met Memories MCM van Berry Kulk. Dit is een merrie met veel talent, met vlagen liet ze ook zien wat ze in huis heeft. Linda Boelens werd tweede met de altijd sterk bewegende Celony van Lammert Tel die in de ereklasse derde werd maar wel haar moment suprême kreeg. Zij nam afscheid van de sport! “Celony heeft bereikt wat ze kon bereiken, nu mag ze gaan genieten van haar pensioen. Ze is drachtig van Cizandro dus we hopen op een mooi veulen volgend jaar.” Niek Alting won met Emerson de ereklasse. Pien Jansen werd met de bruine Freedom tweede.

In de hoge limiet ging de hoogste eer naar de ruim bewegende Habibi in handen van Joyce de Boer. De strijd in deze rubriek was van hoge klasse, en ook de tweede geplaatste had kunnen winnen. Beide zijn het toppaarden die zich in Eext goed lieten zien. Icanita werd in handen van Linda Boelens tweede voor Joker met Pien Jansen.

Drie dames streden er om het goud, zilver en brons in de damesklasse voor de tweewielige wagen. Het was Els Nijenhuis die met de correct bewegende Cetrienes van Rony Beuving won. Grietje Naber heeft aan Irona een goede troef voor de dameskar, iets meer balans was er nodig om te winnen. Zij werden tweede voor Evelien Corbeek die Big Ben reed, zij ontvingen ook de prijs voor het schoonste geheel. Waar er maar drie waren in de tweewielige rubriek, waren er negen in de vierwielige rubriek. Ook hier was er strijd en ging de overwinning mee naar Olst. Pien Jansen was met Joker de beste. Een nette koers, constante bewegingen en mooi in haar houding. Joyce de Boer werd nu tweede met Habibi gevolgd door Rianne de Vries met Icanita. Voor Gerbrich Elgersma was er de extra prijs voor het schoonste geheel.

En dan hebben we nog twee rubrieken om te benoemen. En wel de twee belangrijkste. De finale van de competitie en het tweespan kampioenschap stond hier gepland. Opmerkelijk was dat Niek Alting beide rubrieken won en dus met drie eresjerpen naar huis ging.

Luitenant, de Fantijn-zoon uit Crenola, gefokt en in mede eigendom van Fam. Ruinemans uit Vlagtwedde wist al twee wedstrijden te winnen, eenmaal een tweede plaats te behalen en ook de finale wedstrijd te winnen. Met 39 punten kwam Luitenant op de eerste plek in de einduitslag. Rony Beuving werd met de Ditisem-zoon Jetisem tweede tijdens deze wedstrijd en eindigde ook tweede in de einduitslag met 35 punten.

Tijdens het tweespan kampioenschap kon het alle kanten op. Geen enkel span was constant en was het dus puur een kwestie welk span gaat de voorkeur van de jury naar uit. Opnieuw was het Niek Alting! Met zijn nieuwe span, die hij voor het eerst uit bracht wist hij kampioen te worden. Luitenant aangespannen naast Lord Liberty L. Een fantastisch mooi span, chique en als ze mooi tegen elkaar op gaan is het echt een eenheid! Daarentegen gaf Rony Beuving met zijn Cetrienes en Kentucky van De Boer goed partij! Dit is een span dat in type niet geheel naast elkaar past, maar qua beweging wel super goed spant. Zij werden tweede voor de spannen van Helmus en Van der Meulen. 

Foto: Luitenant met Niek Alting (Foto Anouk Kemkes)