Afbeelding
Foto: Remco Veurink

5 stappen voor een wasbeurt van je paard

Verzorging Opvallend

Ga je op wedstrijd? Dan moet/moeten je paard(en) er natuurlijk sowieso blinkend uitzien. We hebben wat tips voor een lekkere wasbeurt van je grote vriend. 

Wat heb je nodig?

- sponzen: een grote voor z’n lijf en een kleinere voor zijn hoofd
- plastic handschoenen: ideaal voor de héle vieze plekken
- schone borstels: voor het schoonmaken van modderige of zweterige delen en de laatste droogmaakbeurt
- zweetmes: om het grootste deel van het water van je paard af te schrapen
- shampoo: kies een milde shampoo, bv babyshampoo, of speciale paardenshampoo
- ruwe handdoek: voor het droogwrijven van de benen

Stap 1: voorbereiden

Bereid je goed voor, zeker als je paard wat nerveus is en niet gewend is om gewassen te worden. Misschien heb je dan een handje extra nodig om je te helpen je paard rustig te houden. Een échte wasplaats, met afvoer en warm water, is natuurlijk ideaal. Heb je die niet, kies een plek met een ruw oppervlak, waar jij en je paard niet kunnen uitglijden. Zorg ervoor dat je de emmers bij de hand hebt. Zijn de hoeven van je paard erg zacht, vet ze dan eerst in, zodat al dat water ze niet nog zachter maakt.

Stap 2: nat maken

Maak je paard goed nat, met een grote spons. Hij raakt dan meteen gewend aan de temperatuur van het water. Begin met de voorbenen en werk zo omhoog, naar z’n schouders, nek en manen. Daarna doe je z’n rug en achterhand en achterbenen (ook ertussen!) en buik. Maak de staart nat terwijl je naast je paard staat, niet erachter. Als je geen waterslang hebt, sop je de staart in een emmer. Als laatste is het hoofd aan de beurt. Denk eraan dat er geen water in z’n ogen en oren komt.

Stap 3: inzepen

Met een grote spons breng je de water+shampoo-mix aan op je paard, op dezelfde manier als bij het nat maken, dus van de voor naar achteren. Gebruik de handschoen voor modderige delen of vieze plekken. was met een flinke klodder shampoo op je hand de manen en staart. Laat de shampoo niet opdrogen; spoel het er eerst uit. Gebruik niet teveel shampoo, dat maakt z’n vacht droog en dof.

Stap 4: uitspoelen

Spoel de shampoo uit met veel water, begin met de kant die je het eerst ingezeept hebt. Gebruik schoon, warm water. Blijf spoelen totdat het water dat van je paard afkomt helemaal helder is.

Stap 5: drogen

Schraap de vacht zo droog mogelijk met het zweetmes en droog de benen af met een handdoek. Een laatste poetsbeurt met een schone borstel en klaar is je paard. Als hij nog niet helemaal droog is, doe dan een deken op of ga een eind met hem in de zon lopen, als die er is. Een solarium is natuurlijk helemaal perfect! 

Countryandstable/Hoefslag 

Foto: Remco Veurink