Bodem van belang bij het voorkomen van peesgerelateerde prolbemen.
Bodem van belang bij het voorkomen van peesgerelateerde prolbemen. Foto: Sabine Timman

Zachte bodem voorkomt peesgerelateerde problemen

Welzijn Opvallend

Een dynamometrische hoefschoen heeft de wetenschap geholpen om inzicht te krijgen in het effect van de bodem op het paardenwelzijn. 

Harde bodem

“We hebben kunnen demonstreren dat  training op een harde bodem het risico op blessure’s verhoogd. Correlaties tussen blessures en verschillende krachten die inspelen op het onderbeen onderbouwen dit.”

Voor veel ruiters is het vanzelfsprekend om niet te trainen op harde bodem, maar er was nog nooit wetenschappelijk bewijs dat het de kans op blessures vergroot. Het onderzoek met de speciale drukgevoelige hoefschoen werd gecombineerd met een slowmotioncamera welke in 3D filmde, zodat de onderzoekers precies konden zien aan welke krachten de benen blootgesteld werden.

Peesgerelateerde problemen

Harde ondergronden bleken met meer blessures geassocieerd dan zachte ondergronden. Zo kregen dravers die vier maanden training kregen op een harde zandbodem meer peesgerelateerde problemen aan zowel de voor- als achterbenen, dan dravers die getraind werden op zachte zandbodem.

“Het is geen goed idee om te beknibbelen op een zeven centimeter dikke toplaag in je bak.” aldus Crevier-Denoix. “Je krijgt waarschijnlijk vooral meer blessures dan met een dikkere toplaag.” Ook wordt er geadviseerd om de baan voldoende los te slepen, zodat deze niet hard een aangedrukt wordt. Ook dit verhoogt de krachten op de benen, waardoor blessures op de loer liggen. 

Foto: Sabine Timman

Bron: The Horse | Hoefslag