Afbeelding
Leanjo de Koster

Gisella Bartels: “Beweging moet”

Welzijn Opvallend Welzijn

We weten allemaal dat paarden beweging nodig hebben. 23/7 in een box staan, doet ze geen goed. Als paarden te weinig bewegen, gaat er van alles mis. Niet alleen fysiek, maar ook tussen de oren.

Grazen, stappen

“Denk aan waar een paard vandaan komt”, zegt paardenfysiotherapeut Gisella Bartels. “Vroeger liep hij de hele dag op de steppe en volgde hij het ‘hapje, stapje-principe’. Daarbij ging hij al rondstappend op zoek naar voedsel, af en toe een hapje nemend en als het nodig was soms een sprintje trekkend om aan een wolf of een leeuw te ontkomen. Op deze manier van leven en bewegen is het hele lichaam van een paard ingesteld, zowel zijn spijsvertering als zijn bewegingsgestel.”

Maagzweren

De meeste paardeneigenaren weten het inmiddels wel: een paard dat de hele dag in zijn stal staat, wordt daar op zijn zachtst gezegd niet gelukkig van. “Bij paarden die veel buiten gehouden worden, zie je minder stalondeugden”, zegt Gisella. “En ook minder maagzweren. Dat heeft te maken met het constant bewegen, minder verveling én met het feit dat paarden in de wei vaak contact hebben met soortgenoten.” 

Lichaamsgebruik

Een ander voordeel van vrij bewegen is dat paarden daar coördinatief vaardiger van worden. Ze worden zich bewust van wat ze met hun lichaam kunnen en zijn beter in staat bewegingen goed op te vangen.”

Paddock of stapmolen

Niet iedere stal heeft de beschikking over hectares weiland waar de paarden in kunnen. Bovendien is het weiland in de winter vaak te nat. Paddocks zijn dan het alternatief, maar daarin kunnen paarden het ‘hapje-stapje’ principe niet in de praktijk brengen. Het gebruik van een stapmolen kan aanvullend positief werken. 

Stapmolen: aanvulling op de training


Foto Sanne Wiering

Vroeger zeiden ze nog weleens dat een stapmolen voor luie mensen was, maar inmiddels zien de meeste paardenliefhebbers er wel degelijk het nut van in. Een stapmolen is geen vervanging van, maar een aanvulling op de training. Veel mensen gebruiken hem ‘s morgens om de paarden tijdens het uitmesten wat beweging te geven, of voordat ze de wei ingaan zodat de ergste frisheid eraf is. 

Warming up of cooling down

Ook is het handig om de stapmolen te gebruiken voor de warming up of cooling down. De spieren zijn alvast opgewarmd voordat je gaat opzadelen; je kunt meteen aan de slag met wat intensievere training. Andersom bewijst de stapmolen ook om uit te stappen en op te drogen zijn nut.

Bron: De Hoefslag

Afbeelding