DigiShots

Onderzoek wijst uit: Gelijke voorvoeten zijn belangrijk

Achtergrond Opvallend Veterinair

De prioriteit van gelijke voorvoeten is onderzocht tijdens een internationale studie. Hierbij werden de voorbenen van 34 warmbloedpaarden in draf onder de loep genomen. Ongelijke voorvoeten zouden voor meer problemen zorgen dan een enkele ongelijke voet.  

Biomechanische consequenties

Het onderzoek wijst namelijk uit dat de symmetrie tussen beide hoeven een belangrijke bijdrage kan leveren in de sportprestaties van het paard. Voorheen werd al aangenomen dat ongelijkheid in de voorvoeten kreupelheid kan veroorzaken. 

“Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat ongelijke voeten kunnen leiden tot een vroegtijdig pensioen van een internationaal sportpaard, maar de biomechanische consequenties waren ons nog niet duidelijk”, aldus een woordvoerder van het onderzoek, dat in Engeland, België en Nederland werd uitgevoerd. 

Verschil in balans en remkracht

De beweging van de ondervoet werd tijdens de studie nauwlettend gevolgd. De voorhoeven werden onderzocht op platheid en gelijkheid in de hoefwand. Een verschil van 1,5 graden of meer in de hoefwand werd omschreven als ongelijkheid. 

Het onderzoeksteam ontdekte dat, bij de paarden met ongelijke voorvoeten, de kant met de plattere voet een grotere druk moest dragen dan de steilere voet. Dit betekent een verschil in de balans en de remkracht voor een paard, dat vaak een ritmische draf moet kunnen laten zien.

“De conformatieverschillen tussen beide voorvoeten zijn dus zelfs nog belangrijker dan de individuele kenmerken van van de voet. Het verschil in de verticale kracht en remkracht tussen beide voorbenen kan zorgen voor een asymmetrisch patroon, dat weer verantwoordelijk kan zijn voor mogelijke kreupelheid.”

Bron: De Hoefslag/ Horsetalk