Afbeelding

Eveline Schouwenburg: “Winston en Zalando beleven hun tweede jeugd”

Recreatie

“Ik ben op het paard geboren, zou je kunnen zeggen”, vertelt Eveline Schouwenburg (43). Bij haar thuis waren altijd paarden en het was logisch dat de kleine Eveline ook met een pony in de weer zou gaan. Het ‘leuke boefje’ Shetlander Pukkie vormde de opmaat tot een leven dat ook nu nog altijd vol is van paarden en pony’s, voor haarzelf en voor anderen.

Toen ze acht was kwamen er twee wat grotere pony’s, Boy en Arno. Ook op deze pony’s werd onder het zadel gereden én ze mende met ze, zowel enkel- als tweespan. “Ze zijn altijd bij ons gebleven, net als de andere paarden die we gehad hebben; we hebben nooit iets verkocht en dat zal ik nog steeds niet doen”, verklaart Eveline. Met Boy en Arno behaalde ze haar menbewijs toen ze zelf net op de middelbare school zat. “De pony’s werden ook gebruikt als lespony; zelfs mijn dochter heeft op hen leren rijden! Inmiddels zijn ze allebei overleden, op de mooie leeftijd van 33 jaar.”

Niet voor de prijzen


Zalando tijdens een mooie rit

Een heel fanatieke wedstrijdrijder is ze nooit echt geweest, aldus Eveline. “Ik reed wel wedstrijden, nooit aangespannen. Het is pas van de laatste tijd – sinds vorig jaar zomer - dat ik me dan toch af en toe aan een menwedstrijdje dressuur of vaardigheid waag, met de zelfgefokte Zalando en de als veulen aangeschafte Welsh Cob Winston. “Nadat ik Winston tot en met het M2 heb uitgebracht onder het zadel, is hij samen met Zalando nu aan zijn tweede jeugd bezig. Het gaat me niet om de prijzen of de winstpunten, al hebben we er in die weinige wedstrijden wel een aantal bij elkaar gesprokkeld.”

Uitdaging

Zalando

Al vanaf haar veertiende is Eveline lid van rijvereniging Johan Willem Friso. “Omdat ik ging mennen is er ook die discipline officieel toegevoegd, maar zover ik weet ben ik het enige ‘rollende’ lid. Ik doe voor graag voor de gezelligheid mee met de activiteiten van De Menners. Er worden bijvoorbeeld ook puzzel- en recreatieritten georganiseerd. En we huren wel eens een mentuin af, dat vinden de paarden – en wij natuurlijk – superleuk. Winston en Zalando zijn zeker een uitdaging om lekker aan het lopen te krijgen voor de wagen. Ik rijd ze om zelf veel ervaring op te doen en zolang zij er lol in hebben. Als het mij met hen lukt, dan lukt het me met andere paarden of pony’s ook, over een paar jaar.”

Eerst betuigen, dan onder het zadel


Welshje Guydo voor de slee

Die ‘andere pony’s’ heeft Eveline ook voorhanden. Het zijn de 8- en 9-jarige Welshpony’s Chico, een vosje, en Guydo, een schimmeltje. “Mijn buurmeisje ment er nu mee. Alle paarden en pony’s die we hier hebben of gehad hebben, worden eerst voor de wagen beleerd voordat we erop gaan zitten. Zo leer je ze de stemcommando’s, worden ze bitwijs en komt er een stuur op, en wennen ze aan dingen aan en langs hun lijf. Het rijden is daarna gemakkelijk.”

Zoete inval


Winston tijdens een dressuurproef

Eveline maakt op verzoek ook wel eens een paard of pony klaar voor anderen. Ook die worden eerst betuigd en daarna onder het zadel beleerd. “Er lopen bij ons op stal in ‘s-Gravendeel altijd mensen rond die ook gek op paarden zijn”, aldus een enthousiaste Eveline, die inmiddels eigenlijk nooit meer op, maar altijd achter haar paarden zit. “Het is bij ons net de zoete inval, nooit saai en altijd gezellig!” (cd)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding