Afbeelding

Column Meike Paridaans: “Vertrouwen als basis”

Algemeen

Vertrouwen is de basis. Wij menners moeten ons paard of onze pony vertrouwen, maar het vertrouwen van de viervoeters in ons is misschien nog wel veel belangrijker. Het één heeft verband met het ander; het oefent invloed op elkaar uit.

Voor dit nummer gingen we in gesprek met Ad Aarts over de vraag van een lezer: haar pony doet zijn mond regelmatig open. Het is natuurlijk lastig om tips te geven als je de pony niet hebt gezien, maar Ad Aarts doet toch een poging. Hij haalt meerdere mogelijke oorzaken en oplossingen aan, waaronder - je raadt het al - vertrouwen. Het is namelijk mogelijk dat de pony in het verleden vervelende ervaringen heeft gehad met bitten of de invloed van de mennershand. Maar kan dat vertrouwen hersteld worden?

Vertrouwen in onszelf

En als we het dan toch over vertrouwen hebben ... Het is ook belangrijk dat we vertrouwen hebben in onszelf. Dat geldt trouwens niet alleen voor menners, zoals ter sprake komt tijdens de les van Rudolf Pestman in dit nummer, maar ook voor officials, zoals bijvoorbeeld parcoursbouwers.

Parcoursbouwer Hanne-Louise de Koning vertelt in dit nummer hoe zij zich de afgelopen jaren ontwikkelde in de mensport, en over de FEI-promotie die ze afgelopen jaar maakte. Zonder vertrouwen en de kracht om bij jezelf te blijven, wordt ook het bouwen van parcoursen lastig. Er is voor ons allemaal waarschijnlijk ruimte voor verbetering, zo ook voor de sport. Maar we kunnen pas verbeteren als we vertrouwen hebben in onszelf, het paard of de pony die we rijden en de keuzes die we maken. Hanne-Louise de Koning verwoordde het mooi: “Niemand is perfect, iedereen maakt fouten of had dingen beter kunnen doen. Ook als parcoursbouwer moet je open staan voor verbetering.” Ik heb respect voor mensen die op zo’n manier kritisch naar zichzelf kunnen zijn.

Deze column is verschenen in MenSport & Showpaard 2-2024. Geen abonnee? Bestel dan een los exemplaar via deze link