Marijke Hammink 2019
Marijke Hammink 2019

NK Ponymennen: Hammink superieur bij de vierspannen

Algemeen

Op het NK Mennen in Oirschot was Marijke Hammink bij de vierspannen een klasse apart. Moest ze het voorheen vooral van de marathon en de vaardigheid hebben, nu is ze superieur in alle drie de wedstrijdonderdelen. Op vrijdag reed Hammink een prachtige dressuurproef. “Ik kwam heel tevreden de ring uit,” zegt ze daarover. Maar de hoogste score in dressuur was voor Edith Chardon die een zeer harmonieuze en vloeiende proef reed met haar schimmeltjes. Chardon en Hammink reden allebei een proef onder de magische veertig puntengrens.

Snel in de marathon

In de marathon ontketende Hammink. Het was een lust voor het oog om te zien hoe ze zonder een paal te raken razendsnel door de hindernissen draaide. Toch won ze het onderdeel niet, want Aart van de Kamp bleef haar voor en won het tweede wedstrijdonderdeel. Hij nam risico en knalde op volle snelheid door het parcours. De warmte leverde geen problemen op voor de pony’s. Er was veel koelwater en na de finish werden ook de rijders en hun grooms getrakteerd op een flesje koud water. Met de razendsnelle hindernistijden had Hammink haar voorsprong op de concurrentie vergroot.

NK-span ook mee naar WK

De menster maakte de wedstrijd in stijl af door zondag in de vaardigheid alle ballen op de kegels te laten liggen en alleen 3,8 voor tijd te noteren. Het goud was opnieuw voor haar. “Ik rijd met dezelfde vijf pony’s als vorig jaar, maar ik heb wel wat met de opstelling gepuzzeld,” vertelt ze. “Zo loopt er nu een dressuurpony mee in de marathon en dat gaat goed. Dit zijn ook de pony’s waarmee ik naar het WK wil. Als het nodig is heb ik nog twee reservepony’s om in te zetten. Komende week mogen ze eerst even uitrusten van deze wedstrijd en dan trainen we weer rustig verder voor het WK.”

Uitslag NK Ponymennen Oirschot

Vierspan pony 1. Marijke Hammink (Bornerbroek), 127,23 2. Edith Chardon (Den Hoorn), 148,48 3. Jannes Kinds (Balloo), 149,46 Bron: KNHS Foto: Gemma Jansen